EU Skladi

Rules

Only words with 2 or more characters are accepted
Max 200 chars total
Space is used to split words, "" can be used to search for a whole string (not indexed search then)
AND, OR and NOT are prefix words, overruling the default operator
+/|/- equals AND, OR and NOT as operators.
All search words are converted to lowercase.

  • Košarkarji s knjigami

Utrinki 2018

PD Radeče

7. 2. 2018, Esad Babačić

V skupini v Prevzgojnem domu Radeče smo že začeli s pisanjem osnutkov svojih besedil.

Fotografije: Esad Babačić

31. 1. 2018, Esad Babačić

V sredo, 31. 1., je skupino udeležencev v Prevzgojnem domu Radeče obiskal raper Zlatko. Z mentorjem skupine Esadom Babačićem sta se v Radeče odpeljala kar z vlakom.

Fotografija: Zlatko

17. 1. 2018, Esad Babačić

 V Prevzgojnem domu Radeče so se udeleženci že na drugem srečanju z mentorjem Esadom Babačićem preizkusili v pisanju pesmi.

Fotografija: Esad Babačić

ZPKZ Dob

13. 2. 2018, Stanka Hrastelj

Nekega zasneženega januarskega dne se je pisatelj Žiga X Gombač pripeljal do rampe pred zaporom na Dobu. Pritisnil je na gumb – nekakšen domofon – in naznanil, da je prišel na nastop. Iz zvočnika je zaslišal namrgoden paznikov glas: »A na nastop kazni?«

No, za zapahi je ostal le dve uri, v tem času očaral kar nekaj paznikov (še kavo so mu skuhali), zajeten šopek obsojencev, pa še rejene zaporniške mačke so milo pogledovale za njim. Udeleženci projekta ViA in mentorica ga lepo pozdravljamo in mu voščimo še na mnoga leta na prostosti.

ZPKZ Maribor

12. 3. 2018, Orlando Uršič

V letu 2018 je mentor usposabljanja ViA v ZPKZ Maribor Orlando Uršič. Na tokratnem srečanju so udeleženci v svoji sredi poleg mentorja pozdravili tudi gosta, pisatelja Ferija Lainščka. Pogovor celotnega srečanja se je dotikal njegove knjige Češnjev cvet, ki jo je večina zbranih predhodno prebrala, in je hkrati služila za izhodišče širše razprave o vlogi umetnosti in literature v družbi. Skupino sva na tokratnem srečanju obiskali tudi koordinatorki projekta.

Fotografije: Barbara Ternik

13. 3. 2018, Jakob Klemenčič

Mentor ilustratorskega modula v ZPKZ Maribor v letu 2018 je Jakob Klemenčič. Pod njegovim budnim očesom nastajajo zanimivi in vsebinsko raznoliki stripi.

Fotografije: Barbara Ternik

Društvo Altra Ljubljana

1. 3. 2018, Arjan Pregl

Na delavnici smo se uvodoma pogovarjali o nekaterih POP slikarjih (Andyju Warholu, Royu Lichtensteinu …) in ob njunih slikah ugotavljali, kako so uporabljali že prej narejene podobe: popularne stripe, reklame ipd.

Potem so udeleženci dobili izrezke stripov, prosojni papir in risala. Naloga je bila, da na isti list prerišejo različne like, jih pobarvajo, dorišejo ozadja na način, da ustvarijo povsem lastne zgodbe, lastne podobe.

Fotografije: Zarika Snoj Verbovšek

1. 3. 2018, Žiga Valetič

Delavnico ViA v Altri v Ljubljani je med drugimi obiskal tudi gost Boštjan Gorenc - Pižama, ki je z udeleženci govoril o prevajanju, stand-up komediji in o svojih knjigah, predvsem o delu sLOLvenski klasiki

Fotografije: Zarika Snoj Verbovšek

Društvo Altra Prevalje

13. 3. 2018, Alja Adam

Mentorica usposabljanja ViA v Društvu Altra v Prevaljah je pesnica Alja Adam. Na tokratnem srečanju smo nadaljevali z obravnavo knjige Planet, ki ne raste in se opredelili do nekaterih ekoloških problematik.

Fotografije: Mojca Bergant Dražetić in Zarika Snoj Verbovšek

SVZ Dutovlje

13. 2. 2018, Neli Filipić

Preden sta nas na pustni torek obiskala Jelena Sitar Cvetko in Igor Cvetko s svojim gledališčem kamišibaj, so udeleženci ViA projekta v SVZ Dutovlje že marsikaj izvedeli o pripovedovanju zgodb in pravljic, o njihovem nastanku, komu so namenjene in kako se danes s pomočjo slikanic predstavljajo večinoma mladim bralcem, torej je bila zanje ta posebna zvrst gledališča, ki izvira iz Japonske, naravno nadaljevanje pripovedovanja zgodb ob podobah na papirju. V prijetnem vznemirjenju in večinoma tudi v pustnih kostumih, so pričakali, da se je prižgala luč ob odru z majhnim lesenim okvirjem, ki  je bil – še zaprt – videti kot lesena aktovka ali knjiga. Okvir se je odprl, stekla je pripoved in menjavale so se minimalistične podobe na papirju. Jelena in Cvetko, navdahnjena pripovedovalca, sta predstavila več zgodb za odrasle in otroke, povedala pa sta tudi vse o nastanku gledališča kamišibaj. Bilo je praznično, bilo je lepo – za vse nas je bil to čaroben dogodek.

Fotografije: Neli Filipić

SVZ Hrastovec

3. 4. 2018, Kristina Kočan

Klemen Brvar je udeležencem skupine SVZ Hrastovec predstavil knjižnični sistem, še posebej pa je osvetlil, kako dostopati do zanimivih vsebin v digitalnih podatkovnih bazah.

Fotografije: Kristina Kočan

23. 3. 2018, Andreja Peklar

Modul ilustriranja v SVZ Hrastovec vodi ilustratorka Andreja Peklar.

Fotografije: Andreja Peklar

20. 2. 2018, Kristina Kočan

Udeleženci projekta ViA v SVZ Hrastovec ustvarjajo pod mentorstvom pesnice Kristine Kočan. Tokratno srečanje so posvetili poeziji Daneta Zajca.

Fotografije: Zarika Snoj Verbovšek in Mojca Bergant Dražetić

CIRIUS Kamnik

18. 1. in 25. 1. 2018, Neli Filipić

V CIRIUS-u smo se na dveh zaporednih delavnicah razveselili dveh različnih, a enako zanimivih gostov. 18. januarja nas je obiskal vsestranski ustvarjalec in prevajalec Boštjan Gorenc - Pižama, s katerim se je razvila zanimiva debata o knjigah, pa tudi o popularni kulturi in spletu.

Naslednji teden, 25. januarja, pa je pesnica Barbara Korun udeležence ViA delavnic zapeljala v svet poezije in s pomočjo nekaj preprostih vaj kar takoj dokazala, da pisanje pesmi ni nemogoče delo.

Fotografije: Neli Filipić

CUDV Črna na Koroškem

13. 3. 2018, Aksinja Kermauner

Udeleženci so se predstavili s svojimi kamišibaj predstavami, ki so jih izdelali pod mentorstvom Jureta Engelsbergerja in Jerce Cvetko.

Fotografije: Mojca Bergant Dražetić in Zarika Snoj Verbovšek

14. 2. 2018, Jure Engelsberger in Jerca Cvetko

V CUDV Črna na Koroškem ilustratorske delavnice letos vodita kar dva mentorja, Jure Engelsberger in Jerca Cvetko. Ker sta oba mojstra kamišibaja, sta za to obliko pripovedovanja navdušila tudi svoje udeležence. Vsak izmed njih bo pripravil svoj mini kamišibaj.

Fotografije: Mojca Bergant Dražetić

CUDV Radovljica

26. 3. 2018, Cvetka Sokolov

Nastopili smo za sodelavce in zaposlene v VDC-ju. Zaigrali smo prizor Rešite najino hišico. Vsi so nas gledali, poslušali in nam zaploskali. Pohvalili so nas in nam čestitali. Mi smo pa zelo uživali. Mentorica Cvetka je pa kar cvetela.

Udeleženci: Ksenja, Vesna, Barbka, Poldka, Darja, Simona, Miha, Dejan, Tomaž

Fotografije: Darja H. Uršič

19. 3. 2018, Cvetka Sokolov

Naša gostja je bila tudi ilustratorka Ana Zavadlav. Pripovedovala nam je o svojem delu in nam pokazala svoje skice in risbe. Mentorica Cvetka nam je predstavila, kaj je to haiku. Ko smo se pogovarjali o vsebini haikuja, je gospa Ana zraven risala. Razložila nam je, kaj je želela z risbo sporočiti. Tudi sami smo vsebino enega haikuja narisali na poseben način. Sestavil ga je Josip Osti. Izšel je v knjigi haikujev z naslovom Atrij.Zavzeto smo ustvarjali s krep papirjem in omočeno gobico. 

Srce je en dan
igriva sinica, drug –
v klobčič zvit jež. 

Fotografije: Darja H. Uršič

19. 3. 2018, Cvetka Sokolov

Srečanje smo začeli likovno, saj smo morali pripraviti sceno za predstavo Rešite najino hišico. Potrebno je bilo izdelati hišico. Polovica skupine je z voščenkami ustvarila staro in zanemarjeno hišico, druga polovica pa je narisala urejeno hišico z zavesami in rožami na oknih. Pri tem smo se vsi zelo zabavali.

Kasneje je sledilo utrjevanje dramskega teksta, nato pa smo celo predstavo tudi odigrali na odru. Drug teden nas čaka nastop pred ostalimi sodelavci in zaposlenimi v zavodu.

Fotografije: Mojca Bergant Dražetić in Zarika Snoj Verbovšek

5. 3. 2018, Cvetka Sokolov

V ponedeljek je bil na literarnih delavnicah naš gost režiser Darko Čuden. Z mentorico Cvetko Sokolov sta udeležence popeljala v svet gledališča. Izpeljala sta gledališko vajo za prizor Rešite najino hišico. Prisluhnili smo režiserjevim napotkom.

»Tole je vaša hišica,« je rekel Darko. Če režiser tako reče, bo pa že držalo.

Fotografije: Darja H. Uršič

26. 2. 2018, Cvetka Sokolov

Naša gostja literarnih delavnic je bila strokovnjakinja s področja glasbene pedagogike Eva Jurgec. S seboj je prinesla glasbene inštrumente. Vadili smo spremljavo pesmi iz našega gledališkega prizora Rešite najino hišico. Tokrat smo imeli še bralno vajo, naslednjič bomo poskusili že na pamet.

Želeli smo preizkusiti vse inštrumente, da bi slišali njihov zvok. Gospa Eva nas je spretno usmerjala, kdaj kdo zaigra in kako glasno. Povedala je, da je najtežje to, da imaš v roki glasbilo, pa moraš počakati na znak za igranje. Z njo smo se strinjali in upoštevali njene napotke, sicer bi vse bolela ušesa.

Fotografije: Darja H. Uršič

19. 2. 2018, Cvetka Sokolov

Takole pa se na delavnicah ViA skupinsko fotografiramo.

Fotografiji: Darja H. Uršič

5. 2. 2018, Cvetka Sokolov

Violinist Klemen Bračko in Cvetka Sokolov sta nam čarobno predstavila zgodbo knjige Mesečinska struna. Violina nam je s Klemenovo pomočjo zaigrala celo zgodbo. Mili zvoki so pobožali naše duše. Strinjali smo se, da ima Klemenova violina zagotovo mesečinske strune.

Cvetka se ni mogla upreti Mihovemu vabilu na ples, saj je godec na gosli tako poskočno godel.

Fotografiji: Darja H. Uršič

1. 2. 2018, Adriano Janežič

Na tokratni ilustratorski delavnici smo nadaljevali z ilustriranjem svojega stripa po motivih stripa Davida Krančana Pijani zajec.

Fotografije: Zarika Snoj Verbovšek in Mojca Bergant Dražetić

29. 1. 2018, Cvetka Sokolov

Vsak ponedeljek imamo literarne delavnice. Naša mentorica je pesnica, pisateljica in profesorica Cvetka Sokolov. Spoznavamo knjige in jih prebiramo. Pogovarjamo se o vsebini in si kaj zapišemo. Nekateri kaj preberemo ali napišemo tudi doma. Veseli smo, da delamo skupaj s Cvetko. Zna zanimivo in lepo pripovedovati. Spodbuja nas, da razmišljamo in kaj povemo po svojih besedah. Všeč so ji besede iz naših krajev. Večkrat jo nasmejimo, ko kaj zabavnega povemo. Pa tudi navdušimo, če kdo kaj posebnega »pogrunta«.

Srečali smo se tudi s pripovedovalko zgodb Ivanko Učakar. Njeno pripovedovanje je kot potoček – tekoče, živo, bistro, osvežujoče.

Fotografija: Darja H. Uršič

23. 1. 2018, Adriano Janežič

Pet srečanj bomo imeli z ilustratorjem. Neustavljivi Adriano Janežič nam je približal strip na vse mogoče načine. Udeleženci so se takole poglobili in kasneje oblikovali vsak svoj krajši strip.

Fotografiji: Darja H. Uršič

CVIU Velenje

22. 3. 2018, Bina Štampe Žmavc

Skupina udeležencev ViA pod mentorstvom pesnice in pisateljice Bine Štampe Žmavc pripravlja nastop kamišibaj predstave o Orfeju in Evridiki.

Fotografije: Zarika Snoj Verbovšk in Mojca Bergant Dražetić

21. 2. 2018, Kristina Krhin

Udeleženci projekta ViA so z mentorico ilustriranja Kristino Krhin nadaljevali pripravo kamišibaja na temo grškega mita o Orfeju in Evridiki.

Fotografije: Zarika Snoj Verbovšek

20. 2. 2018, Bina Štampe Žmavc

V okviru naših delavnic sta nas tokrat obiskala Jure Engelsberger in Jerca Cvetko, ki sta nam podrobno predstavila kamišibaj gledališče ter zaigrala nekaj predstav.

Fotografije: Mateja Meh

14. 2. 2018, Kristina Krhin

V okviru projekta ViA v CVIU Velenje ilustratorske delavnice vodi Kristina Krhin, ki z udeleženci pripravlja kamišibaj na temo grškega mita o Orfeju in Evridiki.

Fotografije: Mateja Meh

4. 1. in 15. 2. 2018, Bina Štampe Žmavc

V januarju sta ViA srečanja v CVIU Velenje, ki jih vodi mentorica usposabljanja Bina Štampe Žmavc, popestrili tudi dve gostji – Zora A. Jurič in Simona Kopinšek, ki je z udeleženci med drugim posnela tudi oddajo Sobotna bralnica, ki je bila konec januarja predvajana na regionalnem programu Radia Maribor: http://www.rtvslo.si/arhiv/sobotna-bralnica/174516649

Več o projektu pa smo zapisali tukaj.

Fotografije: Mateja Meh

VDC Polž Maribor

26. 3. 2018, Tone Partljič

S skupnimi močmi smo uspeli prebrati celotno knjigo, ljubezenski roman Cvetje in ogenj pisateljice Aksinje Kermauner. Spoznali smo osebe, prepoznali in začutili zaplet in z zanimanjem sledili zgodbi ter se razveselili srečnega konca. G. Tone je opogumljal in na koncu pohvalil vse bralce!

Fotografije: Sabina Petek

12. 2. 2018, Tone Partljič

Obiskala nas je muzikologinja, dr. Inge Breznik. Gospod Tone Partljič je imel popolnoma prav, ko je ob pozdravu povedal, da kdor sreča gospo Inge, je ne pozabi in jo zagotovo ohrani v lepem spominu. Gostja se je predstavila ter nas z vedrino in lahkotnostjo popeljala skozi spoznavanje tona, ritma, glasbe in plesa z izvirnimi, preprostimi tehnikami in pristopi dela. Sama nam je zelo lepo zapela slovensko himno in Prešernovo Nezakonsko mater. Uporabnike je učila pravil pri petju himne. Nato pa smo se himno tudi z njeno pomočjo učili peti. Gospa Inge je bila zadovoljna s petjem in je uporabnike pohvalila. Uporabniki so želeli, da se nam pridruži vsaj še enkrat ob zaključni prireditvi, kar je potrdila.

Fotografije: Sabina Petek

5. 2. 2018, Tone Partljič

Srečanje je potekalo z igralcem Radom Pavalcem in v duhu 8. februarja. Spoznali smo gosta, njegovo profesionalno pot in igralski poklic. Poslušali smo Prešernovo Zdravljico in Nezakonsko mater z igralčevim žametnim glasom in občudovali njegov igralski talent. Spoznali smo še druge Prešernove pesmi; O, Vrba... Pogovarjali smo se o  Francetu Prešernu in o temah, o katerih je pesnil pesmi. Tone Partljič je uporabnikom  predstavil knjigo Poezije in so si ogledali njegove rokopise. Posvetili smo se branju in razumevanju besedila naše slovenske himne, ki smo jo prebrali iz knjige slikanice Zdravljica, ki jo je ilustriral Damijan Stepančič. Besedilo smo razgradili do dobrega razumevanja, iskali k besedam razumljive sinonime. Uporabniki so spoznavali pojme domovina, narod, hrepenenje, rojak, mir.

Fotografije: Sabina Petek

29. 1. 2018, Tone Partljič

Obiskala nas je dr. Dragica Haramija, profesorica književnosti na Pedagoški fakulteti v Mariboru, avtorica več knjig, predsednica Bralne značke,  pa tudi strokovnjakinja za lahko branje. Uvodoma je gospod Tone Partljič predstavil gostjo. Gospa Dragica Haramija je uporabnikom predstavila lahko branje, pokazala časopis 20 minut in knjige lahkega branja, tudi tiste, ki so tudi v digitalni oblik na spletu: Romeo in Julija, Visoška kronika, Naše zgodbe. Praktično je pokazala, kje na spletu lahko uporabniki to literaturo in druge vsebine lahkega branja poiščejo. Predstavila je tudi besedila v lahko berljivi obliki, objavljena na straneh Pedagoške fakultete v Mariboru (Slovenski kraji) in pokazala strani Zveze Sožitja z lahko berljivimi vsebinami. Z  uporabniki smo skupaj prebrali odlomek o Mariboru. Gospod Partljič je  gostji in mentorici podaril svojo novo knjigo Ljudje iz Maribora. Gospa Haramija pa je predstavila tudi slikanico o Ivanu in Ani, ki jo je napisal Tone Partljič z  zgodbo iz življenja Ivana Cankarja. Ob slikanici in zgodbi je praktično prikazala tudi, kako nastane besedilo lahkega branja. Slikanico je gospa Dragica Haramija že predhodno zelo dobro priredila v lahko berljivo obliko besedila, ki so ga uporabniki prebrali. Skupaj z uporabniki smo pripravljeno besedilo še v celoti preizkusili, tako da lahko nastalo besedilo sedaj upravičeno dobi tudi mednarodni logotip za lahko branje. Ob predstavitvi slikanice pa nam je še veliko zanimivega o Ivanu Cankarju in o nastajanju zgodbe povedal tudi gospod Tone Partljič. Uporabniki so tako Ivana Cankarja in zgodbo o Ivanu in Ani spoznavali hkrati ob lastni izkušnji sodelovanja v pripravi besedila lahkega branja.

Uporabniki so dobili tudi seznam spletnih povezav, kjer bodo literaturo lahko tudi sami iskali. Gospod Tone Partljič pa jim je razdelil tudi literaturo za branje do naslednjega srečanja.

Fotografije: Sabina Petek

22. 1. 2018, Bojana Dimitrovski

Na tokratnem srečanju se nam je predstavila naša mentorica ilustriranja Bojana Dimitrovski. Govorila je o svojem poklicu in družini, povedala nekaj o tehnikah slikanja. Predstavila je tudi nekaj svojih slikanic … Nato so udeleženci slikali in ustvarjali na temo družina in dom. Bojana je mojstrsko izpeljala prvo srečanje, nastalo je veliko lepih likovnih in besednih predstavitev.

Fotografije: Sabina Petek in Tatjana Ploj

15. 1. 2018, Tone Partljič

Na drugem srečanju smo brali. Gospod Partljič je predstavil zgodbo iz knjige Hotel sem prijeti sonce, na slikah je obnova in ilustracije na temo prve zgodbe »Tetica jaz sem te zdaj prišla«, ki je avtobiografska. Tone je povedal, da je ta Micika njegova mama. Uporabniki so vsi pripovedovali o svojih družinah (na prvem srečanju so se samo predstavili). Nekateri so imeli s seboj spise in pesmi, ki so jih že napisali o svojih družinah in so jih prebrali in recitirali … Čas je zelo hitro minil. Tone jih je prosil, da zapišejo eno besedo, misel, stavek ali odstavek o tistem, kar se jim je najbolj vtisnilo v spomin iz zgodbe. Kdor je želel, jo je tudi ilustriral. Nekateri so nato napisali kar cele obnove …

Fotografije: Sabina Petek

8. 1. 2018, Tone Partljič

V ponedeljek, 8.1.2018, smo v VDC POLŽ Maribor pričeli z izvajanjem enoletnega projekta VKLJUČUJEMO IN AKTIVIRAMO!, h kateremu nas je povabila Javna agencija za knjigo Republike Slovenije in ki je financiran s strani evropskih sredstev - Evropski socialni sklad. V projektu bo sodelovalo 15 uporabnikov iz treh enot. Mentor v projektu je slovenski pisatelj, dramatik, učitelj, scenarist, politik, dobitnik prestižnih nagrad Prešernove nagrade za življenjsko delo, Glazerjeve nagrade mesta Maribor za življenjsko delo in številnih drugih nagrad TONE PARTLJIČ, ki je že ob prvem srečanju navdušil uporabnike in strokovne delavke ter prebudil njihovo spontanost in izraznost.

V okviru projektnega načrt usposabljanja, ki sta ga oblikovala Tone Partljič in strokovna delavka Sabina Petek ob pomoči Javne agencije za knjigo RS, bodo uporabniki vse leto v okviru zanimivo in raznoliko začrtanih vsebinskih modulov (književnost, javno nastopanje in samopredstavitev, kreativno pisanje in izražanje, ilustriranje) ter zastavljenih ciljev pridobivali in krepili kompetence: sporazumevanje v maternem jeziku, socialne in državljanske kompetence, kulturno zavest in izražanje, učenje učenja, digitalno pismenost. Spoznali bodo tudi številna literarna dela slovenskih pisateljev ter tudi sami aktivno sodelovali pri pisanju, branju, nastopanju in umetniškem likovnem izražanju. Pri likovnem izražanju in ilustriranju bo uporabnike spremljala mentorica ilustratorka Bojana Dimitrovski.

Na ponedeljkovih srečanjih, ki jih bo tudi v prihodnje vodil gospod Partljič, bodo sodelovali tudi številni vabljeni gosti, umetniki in strokovnjaki: Vinko Möderndorfer, Anton Buzeti, Nataša Konc Lorenzutti, Saša Pavček, Mojca Partljič, Peter Svetina, Janja Vidmar, Andrej Rozman Roza, Breda Pugelj Otrin, dr. Inge Breznik, Rado Pavalec, dr. Dragica Haramija, Aksinja Kermauner, Milena Pivec, Borut Gombač, dr. Karel Gržan, Vesna Radovanovič.

Več na spodnji povezavi:
https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=1332490063523660&id=268024443303566

Fotografije: Sabina Petek

ZUDV dr. Marijana Borštnarja Dornava

16. 3. 2018, David Bedrač

Na tokratnem srečanju smo nadaljevali s spoznavanjem strukture pravljice. Za ta namen smo prebrali še dve pravljici, Volk in sedem kozličkov in Kraljična na zrnu graha. Celo srečanje se je vrtelo okrog (pravljičnih) števil, s katerimi smo se poigrali tudi s kocko in z literarno različico igre Človek ne jezi se.

Fotografije: Zarika Snoj Verbovšek in Mojca Bergant Dražetić

19. 2. 2018, David Bedrač

Ti čudoviti petki

Petega januarja 2018, nekaj po trinajsti uri sem prispel v ZUDV Dornava. Imel sem mešane občutke. Čeprav imam za seboj na desetine delavnic,  kreativnih taborov, dela v razredu z najmlajšimi, starejšimi in še starejšimi, a stopal sem na teren, ki mi ni bil povsem znan. Z znanjem, ki sem ga pridobil v Ankaranu, sem si sicer lahko zelo pomagal, a prava izkušnja se je začela ob samem stiku s svojimi slušatelji …

Vse moje skrbi so se hitro razblinile. Takoj sem spoznal, da bom imel opravka s toplimi, prijetnimi, iskrenimi ljudmi. Najprej smo se drug drugemu predstavili, se počasi zbližali in po nekaj delavnicah lahko zdaj mirno zatrdim, da smo se že dodobra navadili drug na drugega. V veliko pomoč pa mi je tudi strokovna sodelavka Polona Žalar, s katero odlično sodelujemo.

Prvo delavnico smo tako posvetili poeziji, spoznavanju sistema COBISS, nekaj naslednjih pa smo posvetili Francetu Prešernu, njegovemu življenju in delu, brali Povodnega moža, se zabavali ob Urški Rozmana Roze (prebrala sva jo s Polono in navdušila občinstvo!), trkali na vrata Zdravljice. Kakšno veselje je bilo, ko sem videl, da sem jih navdušil tudi za knjigo! Da so si jo izposodili, pa četudi nekateri med njimi le zaradi čudovitih ilustracij.

Seveda pa sem takoj spoznal, da delo v obliki suhoparnega predavanja ne pride v poštev. Vključil sem niz socialnih in didaktičnih iger, barvali smo Prešernove portrete, razmišljali skozi barve besed, življenje in delo pesniškega velikana smo spoznavali v obliki literarnega Človek, ne jezi se!, razmišljali smo o plesu povodnega moža in Urške in ugotavljali, kateri ples sta najbrž v pesmi plesala. Nekateri so se tudi zavrteli – tudi sam sem zaplesal z Majdo, eno od slušateljic.

Program sta na naslednjih dveh delavnicah popestrili prvi dve gostji … Sonja Votolen, ki nas je navdušila s svojimi pesmimi, pripovedovanjem zgodb in ročnimi izdelki (mimogrede: vsak je dobil v dar tudi lep kos ročno izdelanega nakita!), ter Alja Adam, ki nam je odprla svet pravljic, nam predstavila literarno jogo in nas navdušila s svojim pravljičnim pripovedovanjem.

In zdaj nas čakajo novi izzivi, ki se jih vsi že zelo veselimo.

Fotografije: David Bedrač in Polona Žalar