Preskoči na vsebino
JAK RS
JP1–MOBILNOST–2024 JR7–KRITIKA-SM–2024 JR5-TRUBAR-2024 JR4-P-2024 JR6-PS-2024

Slovenski program na knjižnem sejmu v Leipzigu 2023 / 27.4 - 30.4.2023 / Utrinki s sejma

Po triletnem premoru je med 27. in 30. aprilom 2023 vrata ponovno odprl knjižni sejem v Leipzigu, drugi največji knjižni sejem v Nemčiji. Združil je 2082 razstavljavcev in založnikov iz 40 držav ter več kot 3200 udeležencev z vsega sveta. Vzporedno s sejmom je že tradicionalno potekal tudi festival branja Leipzig liest (Leipzig bere). Raznovrstnih prireditev na sejemskem prizorišču se je udeležilo 274.000 ljubiteljev literature, medtem ko obiskovalci dogodkov na mestnih prizoriščih niso prešteti.

Med razstavljavci je bila tudi Javna agencija za knjigo RS (JAK), ki je na svoji stojnici promovirala najnovejša dela slovenskih avtoric in avtorjev ter njihove prevode, predvsem v nemščino. Vrvelo pa ni le na stojnici, izjemen obisk so beležili tudi spremljevalni dogodki s slovenskimi avtorji, tako tistimi, ki jih je JAK organizirala v sodelovanju s SKICO Berlin, mrežo TRADUKI, Leipziškim knjižnim sejmom ter domačimi in tujimi založniki, kakor dogodki, ki so potekali neodvisno od JAK, na primer v programu Avstrije, osrednje gostje na sejmu. Obsežen program je ponudil odličen predokus dogajanja, ki letos poteka po vsej v Nemčiji in ki bo vrhunec doživel oktobra na knjižnem sejmu v Frankfurtu. V literarnem sejemskem programu je na 26 dogodkih nastopilo več kot 30 slovenskih avtorjev, prevajalcev, ilustratorjev in urednikov. Z novimi prevodi v nemščini so se predstavili avtorice in avtorji Esad Babačić, Andrej Blatnik, Miljana Cunta, Stanka Hrastelj, Manica K. Musil, Boris Kolar, Jela Krečič, Cvetka Lipuš, Ana Marwan, Jernej Mlekuž, Gregor Podlogar, Uroš Prah, Anja Štefan, Agata Tomažič, Anja Zag Golob in Slavoj Žižek, posebna pozornost pa je bila posvečena tudi Slavku Grumu, Almi M. Karlin, Srečku Kosovelu in Tomažu Šalamunu. Med ilustratorji je je v programu sodelovala tudi Samira Kentrić, ki se od 10. maja 2023 dalje predstavlja tudi v leipziški literarni hiši (Literaturhaus Leipzig/Haus des Buches) s samostojno razstavo Iztrgano iz koncepta, ki jo organizira SKICA Berlin v sodelovanju z JAK RS. 

Slovenski program se je odprl že v dneh pred sejmom s pesniško glasbenim dogodkom ob zaključku projekta treh pesniških avtomatov v Leipzigu. Na branju v leipziški literarni hiši so ob boku pesnikov iz Avstrije in Leipziga predstavili slovenski pesniki Miljana Cunta, Stanka Hrastelj in Gregor Podlogar. Večer je povezoval Matthias Göritz, idejni vodja projekta pesniških avtomatov in sokurator častnega gostovanja Slovenije v Frankfurtu. Ob tej priložnosti je izšla tudi posebna, projektu posvečena številka graške literarne revije manuskripte, ki jo predstavil urednik Andreas Unterweger.

Slovenski poeziji je bilo posvečenih več dogodkov tudi v času sejma, vse od klasike do sodobne poezije in punka. Na tradicionalni reviji Balkanska noč v organizaciji mreže Traduki je nastopila tudi slovenska pesnica Anja Zag Golob in požela bučen aplavz več stoglave množice.

Med slovenskimi dogodki je sicer pričakovano največ zanimanja vzbudil pogovor s Slavojem Žižkom in Jelo Krečič, ki sta pred nabito polno dvorano razpravljala o filozofiji v popkulturi. Zanimanje je bilo celo tako veliko, da ena najstarejših nemških kinodvoran ni mogla sprejeti vseh poslušalcev, saj je pred vhodom ostala več stometrska vrsta ljudi.

Na sejmu je potekala tudi novinarska konferenca, ki je, kljub pestremu sejemskemu dogajanju, privabila veliko število novinarjev in druge zainteresirane javnosti. Poleg direktorice JAK Katje Stergar, kuratorjev Matthiasa Göritza in Mihe Kovača ter programske svetovalke Amalije Maček, je na njej sodeloval tudi direktor Frankfurtskega knjižnega sejma Jürgen Boos. Predstavili so literarni sejemski program v Leipzigu in napovedali številne druge dejavnosti, ki so povezane s častnim gostovanjem Slovenije na letošnjem Frankfurtskem knjižnem sejmu. Po novinarski konferenci je sledil še sprejem na slovenski nacionalni stojnici, ki sta ga gostili slovenska veleposlanica v Berlinu Ana Polak Petrič in vodja kulturnega centra SKICA Berlin Saša Šavel Burkart.

Odlično obiskani dogodki kažejo, da je zanimanje tako za Slovenijo kot za slovenske avtorice in avtorje v Nemčiji veliko. Ali kot je na novinarski konferenci izpostavila direktorica JAK Katje Stergar: »Ob imenovanju za častno gostjo na frankfurtskem knjižnem sejmu smo sprejeli zavezo, da vam čimbolje predstavimo Slovenijo. Našo literaturo, naše avtorje, prekrasne ilustracije, da vas spoznamo z našimi zgodbami, vas zapeljemo v naše svetove, da vam pokažemo čudovito naravo, vam pričaramo okuse slovenske hrane in vina. In kaj je bolj primernega za to od knjig?«

Foto: Arhiv JAK RS

Več na:

https://www.facebook.com/JavnaagencijazaknjigoRS/

https://www.instagram.com/javna_agencija_za_knjigo_rs/