Preskoči na vsebino
JAK RS
JR9–DŠ–PREVAJALCI–2024 JR3-KNJIGA-2024-2025 JR10–ŠTIPENDIJE–KN–2024 JR8–RSK OŠ in SŠ–2024 JR7–KRITIKA-SM–2024

Projekt »Vključujemo in aktiviramo!« Javne agencije za knjigo RS se predstavlja v okviru strukturiranega dialoga »Voices of Culture« v Bruslju


Štiriletni projekt »Vključujemo in aktiviramo!«, ki ga v letih od 2016 do 2019 vodi Javna agencija za knjigo RS, njegov namen pa je opolnomočenje štirih ranljivih družbenih skupin (zapornikov v fazi odpusta, oseb, ki se zdravijo odvisnosti od prepovedanih drog, oseb s težavami v duševnem zdravju ter oseb z motnjami v duševnem razvoju) za približevanje trgu dela na podlagi izbranih kakovostnih literarnih del slovenskih ustvarjalcev, je bil kot eden izmed 35 različnih projektov iz številnih držav članic Evropske unije, ki povezujejo področji socialne inkluzije in kulture, izbran v okviru strukturiranega dialoga »Voices of Culture, Structured Dialogue between the European Commission and the cultural sector«.

V dialogu, ki ga organizirajo v okviru Evropske komisije, prvo srečanje pa bo potekalo 17. in 18. 4. 2018 v Bruslju, bodo primere dobre prakse predstavljale institucije s področja kulture, ki se pri svojem delu povezujejo z drugimi sektorji (socialnim varstvom, zapori, zdravstvom ...), osrednje tematike pa bodo posvečene izmenjavi mnenj o vprašanjih, kateri trenutni evropski projekti so najboljši zgled spodbujanja kulturnih aktivnosti v okviru socialne inkluzije ter povezovanja z drugimi sektorji, kaj le-tem kulturne organizacije lahko ponudijo, kaj so poglavitne ovire, s katerimi se pri tem srečujejo, in kako lahko javni organi omogočijo še uspešnejše in enostavnejše povezovanje različnih institucij pri projektih socialnega vključevanja.

Osrednje srečanje, na katerem bodo predstavili poročila s prvega srečanja in razpravljali o poglavitnih idejah in predlogih sodelujočih, bo potekalo v Bruslju v začetku septembra 2018.