Preskoči na vsebino
JAK RS
JR9–DŠ–PREVAJALCI–2024 JR3-KNJIGA-2024-2025 JR10–ŠTIPENDIJE–KN–2024 JR8–RSK OŠ in SŠ–2024 JR7–KRITIKA-SM–2024

Knjižni sejem v Bologni, 19. 3.–22. 3. 2012

Leta 2012 se je slovenska mladinska in otroška literatura ponovno predstavljala na mednarodnem knjižnem sejmu v Bologni. Slovenska nacionalna stojnica je bila na istem mestu kot leta 2011, skoraj enaka pa je bila tudi njena podoba. Nagrajene avtorje in ilustratorje smo znova predstavili na velikih panelih, na policah pa so bile poleg našega promocijskega gradiva in materialov posamičnih založb izbrane vrhunske in kakovostne knjige slovenskih avtorjev. V letu 2012 smo ponovno pripravili tudi katalog avtorjev in ilustratorjev, ki je požel veliko zanimanja.

Predstavitve na panelih

Na panelih smo predstavili:

  • avtorje: Mateta Dolenca, Milana Deklevo, Živo Deu in Baro Kolenc, Majdo Koren, Miroslava Košuto, Svetlano Makarovič, Toneta Pavčka, Andreja Rozmana Rozo, Primoža Suhodolčana, Petra Svetino, Bino Štampe Žmavc;
  • ilustratorje: Zvonka Čoha, Danijela Demšarja, Kostja Gatnika, Marjana Mančka, Lilo Prap, Alenko Sottler, Damijana Stepančiča in Melito Vovk.


Kljub zmanjšanemu proračunu nam je uspelo v sodelovanju z Društvom Bralna značka Slovenije – ZPMS v Bologno peljati okoli 100 slovenskih avtorjev, ilustratorjev, mentorjev bralne značke, založnikov ter drugih navdušencev nad otroško in mladinsko literaturo, odpovedati pa smo se morali popoldanskemu sprejemu.

Nagrade 2012

Čakanje na razglasitev prejemnika Spominske nagrade Astrid Lindgren (ALMA). Nagrado je prejel Guss Kuijer, slovenska nominiranka je bila Lila Prap.

Kandidati za Andersenovo nagrado 2012. Slovenska sekcija IBBY je nominirala pesnika Toneta Pavčka in ilustratorko Alenko Sottler.

Bele vrane 2012

Za leto 2011 sta bili izmed slovenskih del v katalog Bele vrane vključeni knjigi Tadeja Goloba Zlati zob, Mladinska knjiga Založba, in Toneta Pavčka Po morju plava kit, Založba Miš.

Bele vrane na knjižnem sejmu v Bologni 2012

Fotografije: Katja Stergar