EU Skladi

Založniški kongres 13. junija na Bledu - predstavitev nacionalne knjižne promocijske kampanje v Nemčiji

JAK tudi letos aktivno sodeluje pri ustvarjanju programa Kongresa založnikov, ki bo v četrtek, 13. junija na Bledu. Na pobudo Društva slovenskih založnikov gre letošnji razmislek v smeri nacionalnih akcij za branje in kupovanje knjig, zato smo na kongres povabili Anne-Mette Noack iz nemške Založniško-knjigotrške zbornice.

Noackova koordinira nacionalno promocijsko kampanjo, ki se je v Nemčiji začela že leta 2013 in še traja – od leta 2017 poteka pod novim sloganom Jetzt ein Buch! (Knjiga zdaj!). Kampanja povezuje knjigotržce, založnike in avtorje, osrednje sporočilo pa je poleg veselja do branja izpostavljanje prednosti lokalnih knjigarn.

Zbornica s kampanjo, za katero stoji celotna knjižna veriga, sporoča: knjige niso katerokoli poljubno trgovsko blago, knjige so kulturna dobrina in predvsem stvar srca. Kampanjo so leta 2013 začeli pod sloganom Vorsicht Buch! (Pozor knjiga!), z različnimi participativnimi akcijami pa so k sodelovanju privabili tudi številne znane obraze s področja filma in glasbe ter druge vplivneže iz družabnega sveta. Kampanja se vseskozi razvija in prilagaja, v zadnjem letu je poudarek na prisotnosti v manjših krajih in občinah, kjer se trudi oživiti lokalno knjigotrško sceno.

Več o projektu lahko preberete tukaj: https://www.jetzteinbuch.de/aktionen/

Foto: Anne-Mette Noack in plakat iz kampanije Jetzt ein Buch!