EU Skladi

Rules

Only words with 2 or more characters are accepted
Max 200 chars total
Space is used to split words, "" can be used to search for a whole string (not indexed search then)
AND, OR and NOT are prefix words, overruling the default operator
+/|/- equals AND, OR and NOT as operators.
All search words are converted to lowercase.

Podeljena je Sovretova nagrada

Dobitnica nagrade je Nives Vidrih

V sredo, 10. 6. 2009, je Društvo slovenskih književnih prevajalcev podelilo Sovretovo nagrado, ki jo od 1963 vsako leto podeljuje za največje dosežke na področju prevodne književnosti na Slovenskem.

Dobitnica letošnje nagrade je Nives Vidrih, ki je žirijo, Jožeta Stabeja, Barbaro Šega Čeh, Jano Unuk, Andreja E. Skubica in Branka Madžareviča, prepričala s prevodom dela Bohumila Hrabala Oglas za hišo, v kateri nočem več živet.

V obrazložitvi so zapisali: "Nives Vidrih je s premišljenim in načrtnim izbiranjem del, ki jih je prestavila v slovenščino, ključno sooblikovala podobo, ki jo imajo slovenski bralci o sodobni češki književnosti. V prizadevanju, da bi v slovenščini predstavila čim več osrednjih čeških proznih avtorjev 20. stoletja, je posegala po jezikovno, slogovno in izrazno raznolikih ustvarjalcih različnih literarnih usmeritev, od modernega klasika in enega največjih mojstrov češke literature Bohumila Hrabala prek nekdanjih disidentskih pisateljev Ludvika Vaculika, Viktorja Fischla in Egona Hostovskega do sodobnih avtorjev Jachima Topola in Michala Ajvaza."

Katja Stergar