EU Skladi

Rules

Only words with 2 or more characters are accepted
Max 200 chars total
Space is used to split words, "" can be used to search for a whole string (not indexed search then)
AND, OR and NOT are prefix words, overruling the default operator
+/|/- equals AND, OR and NOT as operators.
All search words are converted to lowercase.

Slovenska noč galerij v Pulju

Puljski knjižni sejem Sa(n)jam knjige, ki bo potekal v Domu hrvatskih branitelja (Domu hrvaških branilcev) vse do 11. decembra 2016, je včeraj (1. decembra) že 22. odprl svoja vrata. Eno osrednjih vlog ima tudi Ljubljana, ki ji je letos posvečen regionalni program, naslovljen Ljubljana bere.

Čeprav bo uradno odprtje programa Ljubljana bere potekalo v soboto, 3. decembra 2016, ob 21. uri v galeriji Sveta srca v Pulju z odprtjem razstave in glasbenim nastopom kolektiva Laibach, je slovenska vizualna umetnost Pulj »preplavila« že na dan odprtja sejma, ko je v več puljskih galerijah potekala Noč puljskih galerij z okusom Ljubljane.

V Galeriji Poola se je z razstavo Dnevniki predstavila Metka Krašovec, v Galeriji Cvajner pa sta svoje književne ilustracije razstavili Alenka Sottler in Hana Stupica. Alenka Sottler je bila za svoje ilustracije pesnitve Pesem za liro Bine Štampe Žmavc nagrajena tudi s strani Združenja ameriških ilustratorjev, medtem ko je Hana Stupica za svojo upodobitev ukrajinske pravljice Rokavička na Slovenskem bienalu ilustracije leta 2014 prejela nagrado Hinka Smrekarja.

Veliko pozornosti je pritegnilo tudi odprtje razstave Na begu v Mestni galeriji Pula, kjer je fotograf in fotoreporter Jure Eržen skupaj z novinarjem Boštjanom Videmškom razstavil pretresljive podobe z begunske poti, ki so sicer objavljene v Videmškovi knjigi Na begu: Moderni eksodus (2005–2016): z begunci in migranti na poti proti obljubljenim deželam.

Ob pestrem kulturnem dogajanju so obiskovalci okušali tudi tradicionalno slovensko hrano, za katero je poskrbel Turizem Ljubljana.

Več utrinkov s prireditve v fotografijah spodaj.