EU Skladi

Rules

Only words with 2 or more characters are accepted
Max 200 chars total
Space is used to split words, "" can be used to search for a whole string (not indexed search then)
AND, OR and NOT are prefix words, overruling the default operator
+/|/- equals AND, OR and NOT as operators.
All search words are converted to lowercase.

Založniki in agenti vabljeni v Barcelono

V okviru 36. edicije Setmana del Llibre en Català (Teden knjig v katalonščini), ki bo v Barceloni potekal od 9. do 14. septembra 2018, Inštitut Ramon Llull (IRL) vabi k prijavi za štipendijo MAKING CATALAN LITERATURE TRAVEL, ki je namenjena mednarodnim založnikom in agentom.

Projekt, ki je bil prvič izveden leta 2007, ko je bila katalonska kultura častna gostja knjižnega sejma v Frankfurtu, je namenjen spodbujanju prevodov katalonskih del v druge jezike. V zadnjih desetih letih je v njem sodelovalo 135 strokovnjakov iz 31 držav.

Glavni cilj projekta je mednarodnim strokovnjakom podati poglobljen pogled v katalonsko kulturo in povečati njihovo zanimanje za katalonsko književnost kot tudi ustvariti nove možnosti za mreženje katalonskih založb in literarnih agencij z mednarodnimi.

IRL bo k sodelovanju povabil devet založnikov/agentov za leposlovje in sedem založnikov/agentov za otroško in YA literaturo. Štipendija vključuje stroške poti in bivanja v Barceloni od 9. do 14. septembra 2018.

Čas za prijave je do petka 27. aprila na spletni strani IRL, kjer je na voljo več informacij. Izbrani založniki in agenti bodo objavljeni 14. maja 2018.

Slovenski avtorji v središču puljskega knjižnega sejma

Puljski knjižni sejem Sa(n)jam knjige je v polnem zamahu in tudi letošnji regionalni program Ljubljana bere je dobro obiskan.

Po slovenski vizualni umetnosti, s katero so se v Noči puljskih galerij (1. december 2016) predstavili Metka Krašovec, Alenka Sottler, Hana Stupica in Jure Eržen, so v naslednjih dneh v ospredje stopili slovenske avtorice in avtorji v okviru regionalnega programa Ljubljana bere.

Slavnostno odprtje programa Ljubljana bere je pripadlo 3. decembra 2016 glasbeni zasedbi Laibach, najprej z odprtjem razstave ilustracij in plakatov ter nato s koncertom Laibach Kunst Machine v nabito polni galeriji Sveta srca. Zbrane sta pred koncertom nagovorila tudi ljubljanski župan Zoran Janković in Darko Komšo, ravnatelj istrskega arheološkega muzeja, ki je poleg Mestne občine Ljubljana sodeloval pri organizaciji dogodka.

V teh dneh so na knjižnem sejmu gostovali še Svetlana Slapšak, Boštjan Videmšek, ki je skupaj z Juretom Erženom in Svetlano Slapšak sodeloval v pogovoru z Aljošo Pužarjem na temo Otok-geto-azil in predstavil svoje zadnje delo NA BEGU: moderni eksodus (2005-2016), z begunci in migranti na poti proti obljubljenim deželam (UMco, 2016). Tudi Goran Vojnović sodi med tiste avtorje, ki ga hrvaško občinstvo rado bere, saj so vsi njegovi romani že prevedeni v hrvaščino, tokrat je bila seveda v središču Figa, ki je prav tako požela veliko zanimanja. Slovensko kulinariko je v teh dneh na sejmu predstavljal tudi Klemen Košir, ki je hrvaškemu občinstvu pokazal, da smo tudi Slovenci mojstri v pripravi ribjih jedi. Pripravil je nekaj specialitet iz svoje zadnje kuharske knjige PLAVA: knjiga o plavi ribi (Samozaložba Klemen Košir, 2015).

Do konca sejma se bo zvrstilo še kar nekaj kulturnih dogodkov s slovenskimi ustvarjalci, podrobnejši seznam je spodaj:

Literarni program:
– Hommage Alešu Debeljaku in Tomažu Šalamunu. Sodelujejo: Josip Osti, Sinan Gudžević in Andrew Zawacki (Rdeči salon, Sejem, 7. 12.)
– pogovor: Zoran Predin: DRUGA ŽENA V HAREMU. Sodeluje: Boris Dežulović (Rdeči salon, Sejem, 7. 12.)
– Avtor bere avtorja: Agata Tomažič: ZAKAJ POTUJETE V TAKE DEŽELE (Rdeči salon, Sejem, 8. 12.)
– LitLink: Agata Tomažič, Sebastijan Pregelj. Sodelujejo še: Neven Ušumović, Nenad Stipanić, Marinko Koščec, Francesca Borri, Adrian Bravi, Alessandro Salvi, Flavio Soriga (Caffe bar P14, Sejem, 9. 12.)
– pogovor: Mojca Kumerdej: TEMNA SNOV. Sodelujeta: Vladislav Bajac, Bora Ćosić (Rdeči salon, Sejem, 10. 12.)
– Zajtrk z avtorjem: Svetlana Makarovič (Mozart Café, Sejem, 11. 12.)

Koncerti:
– Zoran Predin: KANTAVTORSKI KONCERT (Rock caffe, 8. 12. ob 21.30)
– Svetlana Makarovič in njene zvezde: KDOR GLEDA LJUDI SKOZI MAČJE OČI, šansoni. Nastop s spremljevalno zasedbo: Jelena Ždrale (vokal, violina), Nino de Gleria (bas), Joži Šalej (klavijature), Afra Tesla (vokal), Marlenna (vokal) in Ivan Rupnik. (Rdeči salon, Sejem, 10. 12. ob 19.30)

Celoten program je dostopen na spletni strani: http://www.sanjamknjige.hr/hr/2016/naslovnica/