EU Skladi

Rules

Only words with 2 or more characters are accepted
Max 200 chars total
Space is used to split words, "" can be used to search for a whole string (not indexed search then)
AND, OR and NOT are prefix words, overruling the default operator
+/|/- equals AND, OR and NOT as operators.
All search words are converted to lowercase.

Znani so letošnji dobitniki Bologna Ragazzi Awards 2019

Znani so letošnji dobitniki nagrad Bologna Ragazzi, ki jih Bolonjski knjižni sejem vsako leto podeljuje najkakovostnejšim otroškim slikanicam v šestih različnih kategorijah. Za rekordnih 1.500 naslovov iz 43 držav, ki jih je letos žirija prejela v presojo, velja, da predstavljajo najaktualnejše trende in tematike v otroški literaturi. Bilo je tudi nekaj prijav iz Slovenije, a še vedno premalo.

Vsi zmagovalci in prejemniki častnih omemb so deležni bistveno večje vidnosti v mednarodnem prostoru, kjer vlada povečano zanimanje za njihove avtorske pravice. Poleg tega so nagrajene knjige razstavljene na posebej za to namenjenem sejemskem razstavnem prostoru na eminentni lokaciji ob sejemski knjigarni, zato spodbujamo slovenske založnike, da izkoristijo to priložnost in v prihodnje prijavljajo več svojih naslovov ter si tako zagotovijo večjo prepoznavnost in dobro izhodišče za pogovore s tujimi založniki.

Svoje knjižne naslove lahko v tednih pred sejmom nominirajo vsi založniki, ki so na sejmu prijavljeni kot samostojni založniki ali sozaložniki, torej tudi založbe, ki so sozaložniki Javne agencije za knjigo. Med 1.500 predlaganimi naslovi so bile letos tudi tri knjige slovenskih založb:

Neža Maurer, Barbara Ogrič Markež: Nekaj zelo lepega (Založba Sanje, 2018)

Anja Štefan, Alenka Sottler: Drobtine iz mišje doline (Mladinska knjiga, 2017)

Ivan Cankar, Peter Škerl: Skodelica kave (Miš, 2018)

Več o nagradi in njenih prejemnikih si lahko preberete tukaj.