Preskoči na vsebino
  • Košarkarji s knjigami

NACIONALNI MESEC SKUPNEGA BRANJA

­


Nacionalni mesec skupnega branja se je pričel leta 2018 na pobudo Bralnega društva Slovenije, Društva Bralna značka Slovenije – ZPMS, Zveze bibliotekarskih društev Slovenije, Mestne knjižnice Kranj, Društva slovenskih pisateljev, Slovenske sekcije IBBY, Združenja splošnih knjižnic, Mariborske knjižnice in Mestne knjižnice Ljubljana. Partner in sofinancer javne komunikacijske akcije je že od vsega začetka tudi Javna agencija za knjigo RS.

Društvo Bralna značka Slovenije – ZPMS vsako leto NMSB podpre z javno medijsko in plakatno komunikacijsko akcijo Beremo skupaj, sofinancirano s strani JAK RS v okviru programskega razpisa na področju bralne kulture.

NMSB se tradicionalno začenja na mednarodni dan pismenosti, 8. septembra, z nacionalnim strokovnim posvetom Bralnega društva Slovenije.

Podobo NMSB 2020 je prispevala JAK RS iz projekta Radi beremo. V sodelovanju z vrhunskima slovenskima ilustratorjema Marjanom Mančkom in Matjažem Schmidtom so leta 2010 na razglednicah, poštnih znamkah in plakatih nastale ilustracije s sporočili o pomenu branja.


 

Beremo skupaj – NMSB 2023 (8. september–8. oktober 2023):

SPOROČILO ZA JAVNOST PRED ZAČETKOM NMSB 2023 / BEREMO SKUPAJ 

NMSB 2023 posebno pozornost namenja:

1. Promociji nacionalnih projektov za spodbujanje branja in bralne pismenosti v domačem in mednarodnem prostoru: v luči Slovenije kot častne gostje na letošnjem frankfurtskem knjižnem sejmu in prihodnje leto na knjižnem sejmu otroške in mladinske literature v Bologni bo temu namenjena vrsta aktivnosti, tudi plakatno komunikacijska nacionalna akcija Beremo skupaj.

2. Branju strokovne in stvarne literature: z nacionalnim strokovnim posvetom Branje za znanje.

3. Medgeneracijskemu branju: projekt  Medgeneracijsko branje  se kot novost pridružuje vseslovenska akcija Pokloni čas, polepšaj dan.

Dogodek poteka pod častnim pokroviteljstvom predsednice Republike Slovenije dr. Nataše Pirc Musar.

NMSB 2023 tradicionalno spremlja javna medijska in plakatno komunikacijska nacionalna akcija Beremo skupaj (vodi Društvo Bralna značka Slovenije – ZPMS s partnerji), v okviru katere bomo vzgojno-izobraževalnim zavodom, splošnim knjižnicam in drugim ustanovam, ki spodbujajo branje, razdelili več tisoč plakatov. Plakati z ilustracijo striparja, ilustratorja in pisatelja Ivana Mitrevskega bodo vabili k branju tudi na plakatnih mestih Europlakata po vsej Sloveniji (prvi del plakatne akcije bo potekal od 5. do 12. septembra). Ker želimo s plakatno akcijo opozoriti na mednarodno povezovanje, bodo plakati večjezični in nas bodo spodbudili tudi k skupnemu branju v več jezikih.

Med osrednje dogodke NMSB uvrščamo tudi nacionalni projekt Rastem s knjigo (nosilka JAK RS, začetek projekta 2022/23 – ob koncu NMSB, tj. 8. oktobra 2023).


 

Beremo skupaj – NMSB 2022 (8. september–9. oktober 2022):

https://nmsb.pismen.si/ 

V letošnjem letu smo za izhodišče Nacionalnega meseca skupnega branja 2022 vzeli misel irskega pisatelja in politika Richarda Steela (1672–1729), ki poudarja povezanost med umom in telesom, med gibanjem, športom in duševnim razvojem»Branje je za duha to, kar je telovadba za telo.«

Podoba Beremo skupaj – NMSB 2022 je vidna na spletni strani: https://nmsb.pismen.si/, kjer je odprt spletni dogodkovnik, kamor lahko vnesete načrtovane dogodke in aktualne vsebine (branja v vseh oblikah, dogodki, organizirani v spletnih učilnicah, pogovori/druženja po spletu, virtualni knjižni sejmi, prodajne akcije v spletnih knjigarnah …).

Letošnjo likovno podobo Beremo skupaj – NMSB 2022 so soustvarili študenti Akademije za likovno umetnost in oblikovanje – Oddelek za oblikovanje vizualnih komunikacij (smeri: fotografija, grafično oblikovanje in ilustracija). Vse likovne rešitve študentov (28) bodo razstavljene ob različnih priložnostih. Strokovna žirija je za javno oglaševanje Beremo skupaj  izbrala tri podobe (plakate):

  • ilustracija: Zala Tiran (UL ALUO/OVK/Ilustracija/doc. mag. Marija Nabernik, 2022)
  • fotografija: Eric Contreras Mencinger (UL ALUO/OVK/Fotografija/doc. Emina Djukić, 2022)
  • grafično oblikovanje: Hana Hirnig (UL ALUO/OVK/Grafično oblikovanje/prof. Radovan Jenko, 2022).

Med vizualnimi rešitvami študentov Oddelka za grafično oblikovanje je nastalo tudi pet video plakatov.

Beremo skupaj!


 

NAGRADA OUTSTANDING 2022 ZA PROJEKT BEREMO SKUPAJ

26. januarja 2023 je v ljubljanski Operi potekala razglasitev nagrad Outstanding 2022. Pobudnik in organizator tekmovanja, ki nagrajuje izstopajoče kreativne rešitve v zunanjem oglaševanju, je Družba Europlakat.

Plakat za projekt BEREMO SKUPAJ (ki je del akcije Nacionalni mesec skupnega branja – NMSB) je po izboru strokovne žirije tekmovanja Outstanding 2022 PREJEL PRVO NAGRADO v kategoriji Obveščanje in ozaveščanje – plakati!

Avtor plakata: Erik Contreras Mencinger (ALUO – Oddelek za oblikovanje vizualnih komunikacij – smer fotografija), mentorica doc. Emina Djukić

Celostna podoba akcije Beremo skupaj: Teja Ideja

Izvedba projekta BEREMO SKUPAJ: Društvo Bralna značka Slovenije ZPMS

Sofinanciranje projekta BEREMO SKUPAJ: Javna agencija za knjigo RS

Čestitke vsem sodelujočim!

 

FOTO: Arhiv JAK

 


 

2022

2021

2020

2019

2018