EU Skladi
 • Košarkarji s knjigami

Javne predstavitve projekta

9. 9. 2019, Predstavitev branja v zaporih v okviru Nacionalnega strokovnega posveta "Katerega spola so knjižni molji?"

V okviru Nacionalnega strokovnega posveta "Katerega spola so knjižni molji?" je mentor v projektu ViA, Tone Partljič, zbranim predstavil en del usposabljanja v okviru projekta ViA - branje v zaporih. Kot mentor usposabljanja v mariborskem zaporu je zbarnim predstavil potek dela v njihovi skupini in izpostavil specifike branja v zaporih. 
Celoten program posveta si lahko preberete tu.

Fotografija: Zarika Snoj Verbovšek

14. 1. 2019, Fotografska razstava "Utrinki projekta Vključujemo in aktiviramo!"

V ponedeljek, 14. 1. 2019, smo v Avli Ministrtsva za kulturo odprli fotografsko razstavo, ki nas popelje na delavnice projekta ViA. Fotografinja Jana Jocif je v letih 2017 in 2018 obiskala kar nekaj delavnic projekta in poskušala ujeti utrinke ViA, ki se pletejo po celi Sloveniji. Zbrane sta pozdravila Dejan Prešiček, minister za kulturo RS, in Renata Zamida, direktorica Javne agencije za knjigo RS. S kratkim recitalom del, ki so nastala tekom celoletnega usposabljanja, pa so se predstavili tudi udeleženci iz CIRIUS Kamnik, ki so lani celo leto ustvarjali z mentorico Neli Filipić. Razstava bo na ogled do 15. februarja 2019.

Fotografije: Sabina Zupan

19. 12. 2018, Predstavitev projekta ViA v Mestni knjižnici Kranj

Projekt ViA je gostoval v Mestni knjižnici Kranj, kjer smo projekt predstavili v okviru pogovorov #Zobotrebec!, ki jih vodi Zoran Smiljanić. Zoran je pri projektu tudi sicer sodeloval, saj je v letu 2018 vodil ilustratorski modul usposabljanja v zaporu na Dobu. V pogovoru smo sodelovali koordinatorka projekta Mojca Bergant Dražetić, ena od mentoric pisateljica Cvetka Bevc in ena od udeleženk, Nevenka Lekan. 

Fotografije: Sabina Zupan

11. 12. 2018, Zaključna prireditev za 4 ViA skupine 2018, Mestni muzej Ljubljana

Na zaključni prireditvi, ki smo jo gostili v Mestnem muzeju Ljubljana, so se na poseben način povezale in nam predstavile svojo kreativnost štiri skupine ViA. Celo leto so s vojimi mentorji ustvarjale v Društvu Altra Ljubljana, Društvu Altra Prevalje, v SVZ Dutovlje in SVZ Hrastovec (bivalna enota Maribor). Na prireditvi so udeleženci s svojimi mentorji (Neli Filipić, Žiga Valetič, Kristina Kočan in Alja Adam) nastopili s kratkimi ponazoritvami svojega ustvarjanja, pridružil pa se jim tudi glasbeni gost, Rok Terkaj, ki je poskrbel za odlično vzdušje.
Z nagovorom in pozitivnimi željami so nas pozdravili tudi državni sekretar Ministrstva za kulturo, mag. Vojko Stopar, Mateja Mahovec, vodja organa upravljanja SVRK in namestnica direktorice Direktorata za socialne zadeve iz MDDSZ, Špela Isop.

Fotografije: JAK

3. 12. 2018, Skupna zaključna prireditev 6 ViA skupin

V sodelovanju z VDC Polž Maribor, smo v ponedeljek 3. 12. 2018, na »Ta veseli dan kulture«, organizirali skupno zaključno prireditev za 6 letošnjih skupin. Delček celoletnega ustvarjanja so z nami delili udeleženci iz skupin: VDC Polž Maribor, CUDV Črna na Koroškem, CUDV Radovljica, ZUDV Dornava, CVIU Velenje in CIRIUS Kamnik. Skupaj s svojimi mentorji so nam pričarali prelepo kulturno dopoldne. Za popestritev dogodka je poskrbela glasbena pedagoginja Inge Breznik. Srčnost in iskrenost vseh nastopajočih nam je polepšala vstop v praznične dni. 

Fotografije: Mediaspeed

22. 11. 2018, Udeleženci ViA na Forumu za obiskovalce, Slovenski knjižni sejem

Z dogodkom Ko bralec začne pisati, smo na Forumu za obiskovalce predstavili literarne prispevke udeležencev projekta ViA. Literarno branje je bil avtentičen prikaz, kako se bralci prelevijo v avtorje leposlovnih del, hkrati pa zanimiva predstavitev besedil, ki so v preteklem letu nastajala po različnih skupinah, kjer letos poteka usposabljanje ViA. Na dogodku so se mentorjem Neli Filipić, Žigu Valetiču, Kristini Kočan in Orlandu Uršiču z branjem svojih literarnih prispevkov pridružili tudi udeleženci delavnic iz CIRIUS Kamnik, Društva Altra Ljubljana, SVZ Hrastovec in ZPKZ Maribor.

Fotografije: Sabina Zupan

22. 11. 2018, Projekt ViA v Debatni kavarni, Slovenski knjižni sejem

Mentorja Orlando Uršič in Ciril Horjak ter udeleženec projekta ViA, Boris Karlovšek iz ZPKZ Maribor, so se pogovarjali o svojih izkušnjah s terena. Z moderatorko Sabino Zupan so kar lepemu številu poslušalcev predstavili svoje videnje projekta in pomen kulturnih vsebin v (zaprtih) institucijah, ki so vključene v usposabljanje. S svojo iskrenostjo in iskrivostjo so navdušili zbrane poslušalce. Vsekakor jim je uspelo predstaviti odlične rezultate projekta.

Fotografije: Mojca Bergant Dražetić

21. 11. 2018, Ko talent pride v prave roke, Pisateljski oder, Slovenski knjižni sejem

Ko talent pride v prave roke: Projekt »Vključujemo in aktiviramo!« kot možnost za samostojno literarno ustvarjanje
Veseli smo, da smo na tokratnem knjižnem sejmu lahko gostili kar dve udeleženki projekta, ki sta tekom usposabljanja postali pravi avtorici. Nevenka Lekan, udeleženka projekta v zaporu na Igu, skupaj z mentorico Cvetko Bevc je predstavila svoji knjigi Brazgotine in Nisi sam, Brigita Krek, udeleženka projekta v Društvu Altra Ljubljana, pa je z mentorjem Žigo Valetičem predstavila nastajanje svoje knjige Uročena hiša. V pogovoru smo predstavili pot z vzponi in padci, ki ju je na koncu pripeljala do izida lastne knjige, mentorja projekta pa sta spregovorila o pomembnosti prepoznavanja talentov in svojem načinu dela z njimi. 

Fotografije: Sabina Zupan

17. 9. 2018, Drugi del strukturiranega dialoga "Voices of culture - Social inclusion: partnering with other sectors"

Na tokratnem srečanju smo člani skupine "Voices of culture - Social inclusion: partnering with other sectors" dorekli končne točke, ki jih bo vsebovalo zaključno poročilo našega posveta. Glede na to, da člani skupine prihajamo iz zelo različnih kulturnih področij in različnih držav EU, je bilo zanimivo videti razlike in zakonske ureditve med posameznimi članicami. Strinjali smo se, da bo boljša in uspešnejša socialna vključenost v prihodnje še naprej pomemben faktor za povezovanje različnih delov družbe, tako na nacionalnem nivoju, kot znotraj EU. Pri tem kulturne vsebine igrajo pomembno vlogo, potrebno pa jih je integrirati v politiko različnih sektorjev. Veseli dejstvo, da so na tokratnem srečanju z nami sodelovali tudi predstavniki evropske komisije (med drugimi g. Zampieri, vodja oddelka za kulturno politiko pri Evropski komisiji in drugi predstavniki kulturnihi ministrstev članic EU), ki so z zanimanjem prisluhnili našim mnenjem. V oktobru smo izdali tudi končno poročilo razprave, ki poleg številnih primerov dobrih praks (naj poudarimo, da je bil projekt ViA izpostavljen kot zelo dober primer dela za boljšo socialno vključenost, izpostavljeno pa je bilo predvsem dolgotrajno delo z uporabniki vsebin) ponuja tudi konretne napotke za delo naprej (od lokalnega, nacionalnega do evropskega nivoja).

Fotografije: Dubravka Jurisic (Voices of Culture)

17. in 18. 4. 2018, Projekt ViA del strukturiranega dialoga »Voices of Culture« v Bruslju

Koordinatorka projekta »Vključujemo in aktiviramo!« Mojca Bergant Dražetić se je 17. in 18. aprila 2018 mudila v Bruslju, kjer je projekt ViA predstavila ekipi različnih ustvarjalcev na evropskem kulturnem področju. Udeležila se je prvega dela strukturiranega dialoga, ki ga Evropska komisija pripravlja v sodelovanju s širšim kulturnim sektorjem. Posvet in razprava, ki sta potekala pod kampanijo Voices of culture - Social inclusion: partnering with other sectors, bosta doprinesla k širši razpravi o vlogi kulture in njenega povezovanja z drugimi sektorji pri bolj aktivni in lažji socialni vključenosti različnih delov družbe. V pogovor in razpravo o trenutni situaciji, predvsem pa o konkretnih izzivih, ki jih prakse različnih projektov po celotni Evropski uniji prinašajo, so bile uspešno vključene tudi različne prakse projekta ViA. Posvetu bo sledila priprava skupnega vsebinskega poročila, ki bo v septembru predstavljen Evropski komisiji.

Fotografije: Dubravka Jurisic (Voices of Culture) in Mojca Bergant Dražetić (JAK RS)

8.–20. 12. 2017, Razstava likovnih izdelkov projekta ViA »Ti, ja, ti! Pridi in ustvarjaj z nami!«, Ministrstvo za kulturo

Na razstavnem prostoru Ministrstva za kulturo si je bilo od 8. do 20. decembra mogoče ogledati razstavo likovnih izdelkov projekta »Vključujemo in aktiviramo!«, ki ga vodi Javna agencija za knjigo RS.

Odprtje je potekalo 8. decembra 2017 ob 11.00 na Ministrstvu za kulturo RS na Maistrovi 10 v Ljubljani. Zbrane so nagovorili Anton Peršak, minister za kulturo RS, Franc Matjaž Zupančič, državni sekretar Službe Vlade RS za razvoj in evropsko kohezijsko politiko ter Aleš Novak, direktor Javne agencije za knjigo RS.

Pred simboličnim odprtjem je sledila tudi kratka kamišibaj predstava udeležencev iz skupine Zavod Pelikan – Karitas (Terapevtska skupnost za zasvojene s pridruženimi težavami v duševnem zdravju – TS Sostro) z  mentorico pisateljico Natašo Konc Lorenzutti.

Na razstavi so se predstavile vse skupine, ki so bile v projekt vključene v letih 2016 in 2017 in so v okviru programa projekta opravljale tudi vsebinske module ilustriranja pod vodstvom izbranih slovenskih uveljavljenih mentorjev ilustratorjev.

Materiali razstave:

Fotografije: Lavra Černigoj Blažko (MK) in Nataša Rojšek (SVRK)

23. 11. 2017, Ko bralec začne pisati: literarni prispevki udeležencev projekta »Vključujemo in aktiviramo!«, Forum za obiskovalce, Slovenski knjižni sejem

Literarno branje je bilo avtentičen prikaz, kako se bralci prelevijo v avtorje leposlovnih del, hkrati pa zanimiva predstavitev besedil, ki so v letih 2016 in 2017 nastajala v slovenskih zaporih, društvih za osebe s težavami v duševnem zdravju in za osebe, ki se zdravijo odvisnosti od prepovedanih drog ter v centrih za usposabljanje, delo in varstvo oseb z motnjami v duševnem razvoju. Usposabljanja številnih udeležencev so potekala pod okriljem projekta »Vključujemo in aktiviramo!« (JAK RS), pri katerem so kot mentorji sodelovali številni priznani slovenski literarni ustvarjalci. Na dogodku, ki ga je vodila koordinatorka projekta Zarika Snoj Verbovšek, so se mentorjem pri branju iz zbornikov projekta pridružili tudi nekateri udeleženci delavnic.

 

Fotografije: Mojca Bergant Dražetić

23. 11. 2017, Debatna kavarna, Slovenski knjižni sejem

Mentorji in udeleženci uspešnega in medijsko odmevnega evropskega projekta »Vključujemo in aktiviramo!«, ki ga že drugo leto zapored vodi Javna agencija za knjigo RS, so se pogovarjali o svojih izkušnjah s terena. V projektu sodelujejo priznani slovenski literarni in likovni ustvarjalci, ki pripravljajo in vodijo usposabljanja za pripadnike štirih ranljivih družbenih skupin po vsej Sloveniji (zapornike, osebe, ki se zdravijo odvisnosti od prepovedanih drog, osebe z motnjami v duševnem razvoju in osebe s težavami v duševnem zdravju). Program temelji na delih slovenskega leposlovja in obsega različne vsebinske poudarke (kreativno pisanje, izražanje, javno nastopanje, digitalno pismenost, ilustriranje), rezultati dela pa so odlični. 

Debatno kavarno je vodila koordinatorka projekta ViA Mojca Bergant Dražetić, sodelovali pa so pisateljica Neli Filipić, udeleženec projekta iz Društva Novi paradoks,  pisateljica Cvetka Bevc, udeleženec projekta iz Društva Projekt Človek, ilustrator Jure Engelsberger.

Fotografije: Zarika Snoj Verbovšek

22.–26. 11. 2017, Fotografska razstava utrinkov projekta ViA ,Slovenski knjižni sejem

V okviru  projekta "Vključujemo in aktiviramo!", ki ga v letih 2016-2019 vodi Javna agencija za knjigo RS, sofinancira pa Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada, priznani slovenski literarni ustvarjalci in ilustratorji kot mentorji vodijo usposabljanja za pripadnike ranljivih družbenih skupin (zapornike, osebe, ki se zdravijo odvisnosti od prepovedanih drog, osebe s težavami v duševnem zdravju in osebe z motnjami v duševnem razvoju). Med izvajanjem delavnic, na katerih udeleženci ob obravnavi slovenskega leposlovja pridobivajo različna znanja, veščine in socialne kompetence za lažje vključevanje v družbo, so nastale povedne fotografije Jane Jocif.

Fotografije: Mojca Bergant Dražetić

10. 6. 2017, EU projekt, moj projekt

 

EU projekt, moj projekt je del vseevropske kampanje Europe in My Region (Evropa v moji regiji), katere namen je spodbuditi državljane k odkrivanju evropskih projektov v njihovem okolju.

V Sloveniji je bilo v zadnjih 10 letih s pomočjo sredstev evropske kohezijske politike uresničenih že več kot 5.700 projektov. Pomembnejši kot ta številka PA so dolgoročni učinki projektov na kakovost življenja vseh nas. Ti niso časovno omejeni, ampak se s časom seštevajo. Z vsakim ustvarjenim delovnim mestom, z vsako vključitvijo posameznika v programe znanja, z vsakim zgrajenim kilometrom ceste, kolesarske poti ali železnice, kvadratnim metrom raziskovalne in izobraževalne infrastrukture, možnostjo boljše zdravstvene oskrbe, z vsako spodbudo podjetjem ustvarjamo nove priložnosti za naš skupni razvoj.

In o vseh teh uspešnih zgodbah in priložnostih na tem področju v Sloveniji Služba Vlade RS za razvoj in evropsko kohezijsko politiko obvešča ljudi z veliko komunikacijsko kampanjo EU projekt, moj projekt. 

V zadnjih dveh letih je bilo organiziranih že 50 dogodkov, ki se jih je udeležilo več kot 14.000 obiskovalcev. Zainteresirana javnost si lahko tako na zabaven, ustvarjalen in poučen način ogleda projekte, ki so jih predlagali in preko spletnega glasovanja (na www.eu-skladi.si) izbrali ljudje

Letos, ko je EU projekt, moj projekt organiziran že tretjič, je bil projekt »Vključujemo in aktiviramo!« Javne agencije za knjigo RS izbran kot najboljši projekt v osrednjeslovenski regiji.

 Z dogodkom, ki je potekal v soboto, 10. 6. 2017, v Mestnem muzeju Ljubljana v sodelovanju s Službo vlade RS za razvoj in kohezijsko politiko, smo želeli obiskovalcem omogočiti, da delčke dogajanj, ki je namenjen našim udeležencem, na lastni koži preizkusijo sami. V ta namen smo pripravili celodnevno dogajanje, polno literarnih in ilustratorskih delavnic, ki so obiskovalce popeljale v svet literature, ki ga s projektom skušamo prinesti med svoje udeležence projekta.

Poleg petih različnih delavnic, ki so jih vodili slovenski literarni in likovni ustvarjalci Tone Partljič, Cvetka Bevc, Ciril Horjak, Samira Kentrić in Andrej Blatnik, smo v dopoldanskem delu predstavili, kako projekt poteka in kaj dejansko pomeni vsem vključenim. Na predstavitvi so sodelovali pisateljica Nataša Konc Lorenzutti, udeleženka projekta iz TS Sostro, pisatelj Lenart Zajc in ilustratorka Andreja Peklar ter ministrica Alenka Smerkolj.

Tekom dneva se nam je predstavila tudi skupina lanskoletnih udeležencev iz Centra za usposabljanje, varstvo in delo Dobrna, ki je skupaj s svojimi mentorji v okviru projekta pripravila prisrčno pravljico o Nini, ki išče prijatelja, večer pa sta v tonih literarno-glasbenega stand-up-a zaključila Pižama in Trkaj.

Udeležencem delavnic smo nudili tudi kosilo v Drugi violini, kjer se s svojim delom v družbo vključujejo tudi nekateri naši lanskoletni udeleženci projekta iz CUDV Dolfke Boštjančič Draga pri Igu.

Ves dan je potekala tudi ViA nagradna igra na temo literature. Med vsemi sodelujočimi smo na koncu izžrebali 10 nagrajencev, ti pa so prejeli knjižne pakete s kakovostno slovensko literaturo, ki jo uporabljamo pri izvajanju projekta »Vključujemo in aktiviramo!«. Knjižni paketi so bili namenjeni tako otrokom kot odraslim. 

Ob tej priložnosti smo v Mestnem muzeju Ljubljana postavili tudi razstavo fotografij utrinkov z delavnic projekta »Vključujemo in aktiviramo!« avtorice Jane Jocif.

Več o programu preberite v prilogi ali na spletni strani kampanje »EU projekt, moj projekt«. Ob tem dogodku smo sodelavci projekta prejeli tudi zahvalo Alenke Smerkolj, ministrice brez resorja, pristojne za razvoj, strateške projekte in kohezijo.

 

Fotografije: JAK RS, Mojca Bergant Dražetić, Miha Marinč in Sabina Petek

20. 4. 2017, Slovenski dnevi knjige

Dogodek BRALCI, KI SO POSTALI AVTORJI: literarno branje prispevkov projekta »Vključujemo in aktiviramo!« je potekal v četrtek, 20. 4. 2017, ob 11. uri v Trubarjevi hiši literature. Povezal je vse lani sodelujoče v projektu »Vključujemo in aktiviramo!«, saj so se na njem predstavili udeleženci iz različnih institucij, ki so s pomočjo mentorjev prebirali različna leposlovna dela, ob tem pa tudi sami pisali in likovno ustvarjali. Z objavami v zbornikih projekta Človeško srce čudna je stvar in Pobeg v literaturo so se tako tudi prelevili v avtorje.

Na dogodku so besedila prebirali člani  ali mentorji skupin, v katerih je lani potekal projekt: 

 • CUDV Črna na Koroškem, z mentorico Aksinjo Kermauner
 • CUDV Draga pri Igu, z mentorico Natašo Konc Lorenzutti
 • ZUDV Dornava, z mentorico Aljo Adam
 • CUDV Dobrna, z mentorjem Dušanom Šarotarjem
 • Zavod za prestajanje kazni zapora Koper, z mentorico Majo Vidmar
 • Zavod za prestajanje kazni zapora Dob, z mentorjem Lenartom Zajcem
 • Zavod za prestajanji kazni zapora Ig (ženski zapor), z mentorico Cvetko Bevc

Fotografije: Zarika Snoj Verbovšek in Mojca Bergant Dražetić

6. 4. 2017, Medijska predstavitev projekta ViA

Medijska predstavitev projekta »Vključujemo in aktiviramo!« (Javna agencija za knjigo RS) je potekala v četrtek, 6. 4. 2017, ob 11. uri v Trubarjevi hiši literature (Stritarjeva ulica 7, Ljubljana).

Na tiskovni konferenci smo spregovorili o dejavnostih, ki jih izvajamo v okviru projekta. Po kratki predstavitvi poglavitnih poudarkov dela z ranljivimi družbenimi skupinami je bil osrednji del dogajanja organiziran kot dialog s sodelavci, ki na različnih lokacijah po Sloveniji sodelujejo pri izvajanju projekta. Osebne izkušnje s terena so z nami delili nekateri mentorji in udeleženci usposabljanja.

Na predstavitvi so sodelovali:

 • Aleš Novak, direktor Javne agencije za knjigo RS
 • Mojca Bergant Dražetić in Zarika Snoj Verbovšek, koordinatorki projekta (Javna agencija za knjigo RS)
 • Tone Partljič, mentor skupine v ZPKZ Maribor
 • Simon Breznik, zapornik iz ZPKZ Maribor
 • Nataša Konc Lorenzutti, mentorica skupine v Zavodu Pelikan – Karitas (Terapevtska skupnost za zasvojene s pridruženimi težavami v duševnem zdravju – TS Sostro)
 • udeleženka iz skupine TS Sostro
 • Ciril Horjak, mentor skupine v Društvu Altra
 • Suzana Oreški, predsednica Društva Altra

Vse o projektu lahko preberete na podstrani JAK spletne strani, predvsem vabimo k ogledu medijskih odzivov.

Fotografije: Miha Marinč

30. 3. 2017, Kulturni bazar

Na Kulturnem bazarju 2017, ki je potekal 30. 3. 2017 v Cankarjevem domu v Ljubljani, smo v okviru prireditve »Ščepec bralne kulture, kratke predstavitve projektov in programov« predstavili tudi projekt »Vključujemo in aktiviramo!«, ki ga izvaja Javna agencija za knjigo RS ter zainteresiranim razdelili promocijsko brošuro projekta.

Fotografije: Mojca Bergant Dražetić in Zarika Snoj Verbovšek

29. 3. 2017, XXV. Izobraževalni dnevi specialnih in rehabilitacijskih pedagogov

Na XXV. Izobraževalnih dnevih specialnih in rehabilitacijskih pedagogov z osrednjo temo »AKTUALNE VSEBINE S PODROČJA SPECIALNE IN REHABILITACIJSKE PEDAGOGIKE«, ki je potekala v Kongresnem centru Portus v Portorožu sva koordinatorki projekta "Vključujemo in aktiviramo!" Zarika Snoj Verbovšek in Mojca Bergant Dražetić predstavili projekt potencialnim zainteresiranim bodočim sodelavcem.

 

Fotografije: Aksinja Kermauner

23.–26. 3. 2017, Mednarodni knjižni sejem v Leipzigu

Na mednarodnem knjižnem sejmu v LeipziguLeipziger Buchmesse smo na slovenski nacionalni stojnici, ki jo organizira Javna agencija za knjigo Republike Slovenije, predstavljali tudi evropski projekt »Vključujemo in aktiviramo!«

Fotografije: Katja Stergar

24. 11. 2016, Predstavitev projekta »Vključujemo in aktiviramo!« na Slovenskem knjižnem sejmu

Predstavitev projekta »Vključujemo in aktiviramo!« je Javna agencija za knjigo Republike Slovenije v sodelovanju z Upravo za izvrševanje kazenskih sankcij pripravila v četrtek, 24. 11., ob 9. uri v Literarnem klubu Lili Novy v Cankarjevem domu.

Na konferenci smo predstavili projekt, nato pa posebnosti usposabljanj za zapornike, ki jih v letu 2016 izvajamo v treh zaporih po Sloveniji – ZPKZ Dob, ZPKZ Ig in ZPKZ Koper. Za konkretno ponazoritev dela sta poskrbeli mentorica pisateljica Cvetka Bevc in Nevenka Lekan, zapornica iz ZPKZ Ig.

Sodelujoči na predstavitvi:

 • Aleš Novak, direktor Javne agencije za knjigo RS
 • Jože Podržaj, generalni direktor Uprave za izvrševanje kazenskih sankcij
 • Mojca Bergant Dražetić in Zarika Snoj Verbovšek, koordinatorki projekta (Javna agencija za knjigo RS)
 • Cvetka Bevc, mentorica projekta v ZPKZ Ig
 • Nevenka Lekan, udeleženka projekta v ZPKZ Ig

Fotografije: Miha Marinč