Preskoči na vsebino

Tudi letos ob svetovnem dnevu knjige Sejem s kavča

sejemskavca.si, 23.–25. april 2021

 

več kot 50 založnikov
več kot 500 knjig
1 skupna košarica

"Na Javni agenciji za knjigo se tudi letos pridružujemo Sejmu s kavča, ker menimo, da je nakup knjige primeren način, kako podpreti domače avtorje, prevajalce, urednike, lektorje, ilustratorje in založbe, ki jim gre zasluga, da dandanes sploh še lahko beremo knjige v slovenskem jeziku. Še lepše pa je knjigo podariti, zato pripravljamo posebno akcijo obdarovanja, ki bo stekla na letošnji svetovni dan knjige. Vabljeni na Sejem s kavča!" pravi Sebastjan Eržen, v. d. direktorja JAK.

Ni samoumevno, da imamo dobre knjige. Zato jih je pomembno ne le brati, temveč tudi kupovati. Enkrat letno lahko knjige kupujemo in jih drug drugemu podarjamo – tudi kot skupnost. V sodelovanju z več kot 50 založniki, Javno agencijo za knjigo RS, Društvom slovenskih pisateljev, splošnimi knjižnicami ter številnimi občinami in lokalnimi partnerji z vseslovensko pobudo vabimo k podarjanju knjig ob svetovnem dnevu knjige!

Preprosto spletno nakupovanje knjig na Sejmu s kavča

Ob svetovnem dnevu knjige bo med 22. in 25. aprilom vrata za štiri dni odprlSejem s kavča (sejemskavca.si), skupna spletna knjigarna, v kateri bo več kot 50 slovenskih založnikov po ugodnih sejemskih cenah ponudilo več kot 500 skrbno izbranih knjig. Preprost nakup bo omogočala začasna sejemska spletna trgovina s skupno košarico in enotnim odpošiljanjem.

Sodelujoči založniki: Avrora AS, Beletrina, Didakta, Celjska Mohorjeva družba, Društvo slovenskih pisateljev, Društvo za teoretsko psihoanalizo, DZS, Emanat, Festival Borštnikovo srečanje (SNG Maribor), Forum slovanskih kultur, Hart založba, Inštitut Časopis za kritiko znanosti, Iskanja, ISPO, KUD AAC Zrakogled, KUD, Sodobnost International, Libris, LUD Literatura (& LUD Šerpa), Maska, Mestno gledališče ljubljansko / Knjižnica MGL, Miš založba, Mladika scarl Trst, Planinska založba pri Planinski zvezi Slovenije, Sidarta, Slovenska matica, Slovenski gledališki inštitut, Stripburger/Forum Ljubljana, Studia humanitatis, ŠKUC, UMco založba, Vida, VigeVageKnjige, Založba /*cf., Založba Chiara, Založba Družina, Založba Fakultete za upravo, Založba Goga, Založba Krtina, Založba Litera, Založba Malinc, Založba MUCK BLAŽINA, Založba Ocean, Založba Pivec , Založba Sanje, Založba Sophia, Založba UL Pedagoške fakultete, Založba V.B.Z., Založba Zala, Založba ZRC, Založništvo tržaškega tiska, Znanstvena založba Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani 

Sejem prek spleta v vse slovenske vasi

Razmere trenutno še ne dovoljujejo sejmov v živo; začasni spletni sejem pa zato omogoča nakup raznolikega izbora knjig v vseh slovenskih mestih in vaseh – tudi tistih brez knjigarn.
Če bo le mogoče, bo sejem knjig v Ljubljani zaživel tudi v živo, o čemer bomo obveščali naknadno.

Javna agencija za knjigo RS bo vsem štirim predsednikom ter vladnim ministrom ob svetovnem dnevu knjige in vseslovenski pobudi podarila knjige domačih avtoric in avtorjev. 

Z obveščanjem javnosti se pobudi pridružujejo slovenske splošne knjižnice, z nagovori županov in županij ter povabilom k podarjanju knjig pa tudi številne slovenske občine.

 

Sejemsko vzdušje
Sejemski stik: Sejemske telefonske številke sodelujočih založnikov bodo vsak dan med 12.00 in 17.00 na voljo za svetovanja pri nakupu knjig, vprašanja, morebitne predloge in klepet v živo. Klepet bo mogoč tudi v spletni trgovini.  

Podpisovanje in zavijanje knjig: Posebno pozornost bomo posvetili tudi zavijanju knjig in zapisovanju posvetil.

Osebni prevzemi: Sejem bo v Ljubljani vse sejemske dni vabil tudi k osebnemu prevzemu knjig. Urnik za osebne prevzeme na Vodnikovi domačiji Šiška:
ČET–NED (12.00–17.00)

Dostava s kolesi + Wolt: V nedeljo bomo knjige po Ljubljani dostavljali tudi s kolesi. Manjši izbor 30 sejemskih knjig bo v sejemskih dneh na voljo tudi prek Wolta.

Začetki Sejma s kavča

Sejem s kavča kot vseslovenski poziv k podarjanju knjig ob svetovnem dnevu knjige poteka na pobudo in v organizaciji pisarne Ljubljane, Unescovega mesta literature v sodelovanju s številnimi založniki, Javno agencijo za knjigo RS, Društvom slovenskih pisateljev, splošnimi knjižnicami ter partnerskimi organizacijami in občinami po Sloveniji. 

Zgodba Sejma s kavča ima svoj začetek v lanskem letu, ko je pisarna Ljubljane, Unescovega mesta literature ob svetovnem dnevu knjige na pobudo in v sodelovanju z 62 založniki ter JAK praktično čez noč v podporo knjižnim ustvarjalcem organizirala prvi slovenski knjižni sejem na spletu. Obisk in podpora ustvarjalcem knjig sta bila izjemna; tudi zaradi velike medijske podpore. Ob koncu karantene smo v pisarni mesta literature uspešno zgodbo nadaljevali z organizacijo treh Sejmov na zraku, ki so potekali v živo.
Leto dni pozneje se še bolj povezani in z zavedanjem, kako pomembni so skupni nastopi, vračamo in z vseslovensko pobudo vabimo k podarjanju knjig ob svetovnem dnevu knjige!

10 razlogov za obisk Sejma s kavča

 1. Podarim – razveselim
 2. Vključim se v vseslovensko akcijo podarjanja knjig
 3. Podprem nastanek dobrih knjig v slovenščini
 4. Na enem mestu dobim pregled nad izbrano ponudbo več kot 50 založnikov
 5. Sejemske telefonske številke mi omogočijo neposreden stik z založniki
 6. Preprost spletni nakup opravim na enem mestu in ob katerikoli uri
 7. Kupljeno knjigo podarim skupaj z zapisom posvetila po izbiri
 8. Kupljeno knjižno darilo prejmem lično zavito in hitro odposlano 
 9. Kupljene knjige lahko v Ljubljani hitro prevzamem ali mi jih dostavijo s kolesom
 10. S kupljeno knjigo dobim dobro družbo

   

Vsak dan je dan za knjigo. 

Podarimo si jih ob svetovnem dnevu knjige!

 

sejemskavca.si

#sejemskavca
#podariknjigo

*

Organizacija: pisarna Ljubljane, Unescovega mesta literature
Partnerja: Javna agencija za knjigo RS in Društvo slovenskih pisateljev

Medijski partner: Mladina
Ilustracija in oblikovanje: Nenad Cizl (Trampolin)

 

Izjave nekaterih sodelujočih založnic in založnikov

Če me vprašate, kaj po letu pandemije pri založbi najbolj pogrešamo: sejme. Živ stik z bralkami in bralci, zavzeto študiranje ARSO napovedi, a bo deževalo, če bo, kdaj bo in koliko, predvsem pa druženje s publiko in kolegicami, kolegi na luftu ob štantu s knjigami. Za založbo je to eden od temeljnih smislov obstoja. Časi za založništvo so zmerno do kar pretežno zagamani, zato tudi, če sejma aprila v živo še ne bo: vsaka prodana knjiga šteje. Brat in mislit pa je ta čas verjetno še bolj nujno kot sicer.
- Anja Zag Golob, VigeVageKnjige

Svetovni dan knjige, umeščen pred prvomajske praznike, je pri nas v zadnjih letih postal pravi praznik knjige, obenem pa je tudi prijazen opomnik za kupce knjig v stilu: Ali sem si letos že kupil kako knjigo? Sem že pregledal, kaj vse je knjižnega izšlo v zadnjem času? Zato svetovni dan knjige z vsemi spremljajočimi knjižnimi dogodki pomeni knjižni prelom z zimo in zgodnjo pomladjo, saj spodbuja bralce in kupce knjig, da razmislijo, katerim knjižnim novitetam se bodo prepustili v predpoletnem času. Če svetovnega dneva knjige ne bi bilo, bi si ga bilo treba izmisliti.
- Samo Rugelj, založba UMco

Čeprav se je naš način življenja precej spremenil – v preteklem letu smo se odpovedali literarnim druženjem in tiskovnim konferencam, gostovanjem avtorjev, obiskom po šolah, sejmoma v Bologni in Frankfurtu … –, so naše knjige izhajale, kot je bilo načrtovano. Koronavirus je nekaj stvari res postavil na glavo in v nov kontekst je postavil tudi knjigo. Po odzivu, ki smo ga bili deležni na naši založbi v zadnjem letu, se ta nikakor ni znašla na dnu lestvice. Še več, upamo si trditi, da je knjiga pridobila pomen in da ozaveščeni starši (in teh je vse več) to ljubezen vztrajno prenašajo. Kajti branje zmanjšuje stres, pa tudi našo zasičenost z zasloni. Dokler bomo skupaj razvijali in podpirali kulturo, ne le knjige, tudi drugo umetnost, bo ta lahko preživela in našla nove poti, trenutno virtualne. Zato vabljeni na Sejem s kavča, izbira bo pestra!
- Jana Bauer, KUD Sodobnost International

Zdi se, da za svetovni dan knjige ni primernejše oznake, kot je cf. - okrajšava za »confer«, primerjaj. Skorajda ni besedila, ki je ne bi vsebovalo. Cf. je tihi šepetalec, ki se v knjigah pojavi na dnu strani, pod črto, v vrinjenem prostoru, vselej na voljo vsakomur, ki želi prisluhniti. Pri Založbi /*cf. si prizadevamo, da bi bralke in bralce vodili od enega besedila k drugemu, od ene knjige k drugi, iz ene besedilne pokrajine v nova knjižna obzorja. Naše bralne niti se tkejo med spomini na pretekla branja; iz pozabe priklicujejo drug(ačn)e stavke in besede. Vabimo vas h knjigam z oznako cf. na dnu strani. Popeljale vas bo k novim knjigam, k neznanim besedam in odprle doslej neznane strani.
- Amelia Kraigher, Založba /*cf.

Izjave avtoric in avtorjev

Komur podariš knjigo, mu za najmanj denarja podariš največ: vse svetove, dežele in ljudi, ki so stisnjeni med platnice.
- Agata Tomažič

Če še zlasti v zadnjih časih drži, kar je Sartre zapisal, namreč, da so "pekel ljudje okoli nas" - potem so knjige prav gotovo naša nebesa, knjižni sejem pa nič manj kot paradiž.
- Mirt Komel

Knjiga ni zgolj stvar, ki bi plemenitila življenje. To ni dodatek, razvedrilo in tudi luksuz ne. Knjige so eden od pogojev, da lahko življenje začutimo globlje. Vedno ko podarim knjigo, sem vznemirjen, kakor da bi podarjal delček svojega življenja drugemu.
- Kozma Ahačič

Kako prepoznati idealnega moškega. Test št. 7, branje: Opazujte moškega, ko bere knjigo. 1. Nežno boža hrbet knjige
2. Odpira knjigo počasi, s prsti gre čez vrstice
3. Pogosto postavi prste na svoje ustnice
4. Občasno položi knjigo na prsi, vzdihuje in gleda v nebo
5. Zaspi s knjigo v naročju
Če izpolnjuje vse navedene gibe, je idealen moški.
- Svetlana Slapšak

Branje knjige vzame čas; zapolni ga in izpopolni ter ga nazadnje vrne. Bralec nikoli ne išče izgubljenega časa, ker mu ga branje nenehno zapolnjuje, izpopolnjuje ter vrača. Vsaka podarjena knjiga je zato vabilo v skrivnost izpopolnjevanja časa, kolikor nam ga je življenje pač odmerilo. Precej imenitneje od šopka ali buteljke, bi rekel.
- Janko Petrovec

Rousseau je svobodo razumel kot izraz občutkov in čustev, s katerimi posameznik izraža svoj notranji jaz. Fukuyama opozarja, da večina ljudi ne premore neskončnih globin povsem lastne individualnosti. Odločitev, da bomo praznino zapolnili, je svobodna. Odločitev, da to storimo s pomočjo knjige, pa modra. Če …
- Andrej Stopar

Izjave organizatorjev

Naravnost fantastično bo, ko bo svetovni dan knjige spet postal praznik množičnega kupovanja in podarjanja knjig. Ko smo pred leti na ta dan obiskali Barcelono in tam (čisto zares z na stežaj odprtimi usti) opazovali gruče prijateljev, sodelavcev, družin, ki na praznik Sant Jordi množično drejo na ulice, da bi se tam družili ob podarjanju knjig, in ko smo opazovali mesto, spremenjeno v mega ulično knjigarno ter ob tem slišali, kako pomemben je ta praznik za tamkajšnji knjižni trg, se je moj pogled spremenil.
In zdaj smo pred vrati vseslovenske pobude podarjanja knjig, z ogromno dobre volje in podpore z vseh strani - od navdušenih založnikov do županov, ki že pišejo svoje nagovore in se pridružujejo akciji, in oblikuje se povezana skupnost, ki verjame v pomembnost sodelovanja in skupnega nastopanja in že to je ogromno! Če zaploskate in pridete še vi ter sebi ali drugim kupite in podarite knjigo, se bo vse skupaj spremenilo v veliko fantastično zabavo, praznik, s katerim se bomo poklonili vsem izjemnim ustvarjalcem knjig, in jih, kar je v tem času še posebej pomembno, po svojih močeh tudi podprli.
Letos vabimo na splet, enkrat, nekoč, pa se bo vseslovensko praznovanje spet preselilo na ulice in trge.
- Tina Popovič, vodja pisarne Ljubljane, Unescovega mesta literature

Branje je dvojni užitek. Najprej je čas zase – priložnost za potovanje po novih svetovih in mirno refleksijo, ki spodbuja rast. Toda branje je tudi druženje – izhodišče za dialog in primerjanje vtisov o bralnih dogodivščinah. Če kupimo knjigo in jo komu podarimo, ga s tem povabimo v intimni prostor skupnega doživljanja nečesa novega in dragocenega. Svetovni dan knjige nas spominja, da nas knjige trajno povezujejo. Komu boste letos podarili knjigo?
- Andrej Hočevar, urednik in sodelavec pisarne Ljubljane, Unescovega mesta literature