EU Skladi

JAK na knjižnem sejmu v Bologni 2021

Zaradi pandemije se je bolonjski knjižni sejem tudi v letu 2021 preselil na splet, z njim pa tudi nekatere od naših aktivnosti. Ker je sejem v fizični obliki odpadel že drugo leto zapored, je ponovno prestavljeno tudi slovensko častno gostovanje v Bologni, ki bo tako najverjetneje izvedeno v letu 2024, torej leto po častnem gostovanju na knjižnem sejmu v Frankfurtu. Na tak način bomo v največji meri izkoristili promocijski vidik ter tako kot predvideno imeli dve gostovanji v dveh zaporednih letih.

Ker so dejavnosti na spletnem sejmu namenjene zlasti založnikom, JAK v okviru sejma ne bo sodelovala neposredno. Pripravili pa smo več spremljevalnih dejavnosti.

V sodelovanju s Frankfurt Kids, programom Frankfurtskega knjižnega sejma, prihodnji teden pripravljamo dve spletni B2B srečanji za založnike otroške in mladinske literature.

Srečanji sledita konceptu nemških organizatorjev: 

- v četrtek, 17.06., 14.00-16.00 srečanje nemških prodajalcev & slovenskih urednikov/kupcev pravic,
- v petek, 18.06, 10.00-12.00 srečanje slovenskih prodajalcev & nemških urednikov/kupcev pravic.

Zainteresirani založniki otroške in mladinske literature se lahko še vedno prijavijo za sodelovanje, in sicer na anja.kovac@jakrs.si. Vsaka sodelujoča založba mora sodelovati na obeh srečanjih.

*** 
V tednu zatem sledita še dve predavanji, namenjeni zlasti založnikom otroške in mladinske literature, ki ju pripravljamo v okviru evropskega projekta Vsaka zgodba šteje, in sicer na temi inkluzivnosti in raznolikosti. Obe predavanji sta namenjeni svetovni javnosti, zlasti pa založnikom iz držav, vključenih v projekt (Flandrija (Belgija), Hrvaška, Nemčija, Nizozemska, Portugalska in Slovenija).

- v torek, 22. 6., od 15.00 do 16.00: E-knjige, zvočnice in dostopnost (predava Marko Hercog, tehnični urednik založbe Beletrina), predavanje bo v angleščini z možnostjo postavljanja vprašanj;

- v sredo, 23. 6., od 15.00 do 16.00: Raznolikost in vključenost: vprašajmo se o tem (predava Maria Vlachou iz portugalske organizacije Accesso Cultura), predavanje bo v angleščini.

Za sodelovanje na obeh dogodkih je potrebna predhodna prijava na spletni strani Vsaka zgodba šteje: https://www.everystorymatters.eu/o (gumb RSVP).

 

EU Projekt Vsaka zgodba šteje/Every story matters je zasnovan z zavedanjem, da imajo knjige veliko družbeno moč, saj branje širi obzorja in krepi empatijo. Cilj projekta je zato spodbuditi celotno produkcijsko verigo otroške in mladinske literature, da temelji na inkluzivnosti, multikulturnosti in raznolikosti: od pisanja in izdajanja do prodaje. S prvim predavanjem bomo založnike skušali opolnomočiti za izdajanje knjig, ki omogočajo boljšo dostopnost posameznikom s težavami pri branju, z drugim predavanjem pa želimo založnike ozavestiti o najrazličnejših oblikah raznolikosti in inkluzivnosti.

V času sejma bodo slovenski založniki sodelovali v spletnih platformah za prodajo in nakupe pravic, organiziranih na spletnem sejmu v Bologni, prav tako so na pobudo JAK kandidirali za nagrade BolognaRagazzi Award v več kategorijah, žal nobena izmed slovenskih knjig ni nagrajena. Slovenski založniki so kandidirali tudi za nagrado za najboljšega založnika otroške književnosti. Slovenskih založnikov ni med finalisti, zmagovalci po kategorijah pa še niso znani.

Ne glede na spletno izvedbo sejma pa je tudi letos med zanimivejšimi deli velika ilustratorska razstava. Za leto 2021 se je na razstavo prijavilo preko 3000 ilustratorjev iz 68 držav, med njimi tudi Marta Bartolj, ki se je edina uvrstila med 226 finalistov, Andreja Gregorič, Nina Hercog, Manica K. Musil, Maja Kastelic, Andreja Peklar, Tina Volarič, Lea Vučko in Ana Zavadlav. Izbranih je bilo 77 zmagovalcev, med njimi letos ni slovenskega ilustratorja.

 

Več o projektu Vsaka zgodba šteje, ki ga sofinancira program Evropske unije Ustvarjalna Evropa: https://www.everystorymatters.eu/

Več o častnem gostovanju Slovenije na bolonjskem knjižnem sejmu: https://www.jakrs.si/mednarodna-dejavnost/slovenija-castna-gostja-v-bologni-2022 

Vabilo na predavanji v okviru projekta Vsaka zgodba šteje