EU Skladi

Utrinki JAK iz knjižnega sejma otroške in mladinske literature v Bologni, 21.3. - 24.3.2022

Javna agencija za knjigo se je tudi letos udeležila knjižnega sejma otroške in mladinske literature v Bologni. Nacionalna stojnica JAK  je bila odlično obiskana, veliko zanimanja pa so bili deležni tudi nekateri slovenski založniki.  Na njej sta se predstavila tudi nacionalna projekta bralne kulture Rastem s knjigo in Pot knjige, ki ju na JAK vodi Tjaša Urankar (Bralna kultura).

V organizaciji Javne agencije za knjigo je potekalo tudi B2B srečanje mednarodnih založnikov, ki se ukvarjajo z inkluzivno literaturo. Srečanje je del EU projekta Vsaka zgodba šteje / Every Story Matters - making books more inclusive, kjer je JAK eden od partnerjev.  Na srečanju je predavanje vodila tudi Katja Stergar, ki na JAK vodi mednarodno sodelovanje.

Prestižna Andersonova nagrada (IBBY - Hans Christian Andersen Award) je šla letos v roke francoski pisateljici Marie-Aude Murail in ilustratorki Suzy Lee iz Južne Koreje. Na ožji seznam nominirancev pa je bil že drugič uvrščen tudi slovenski pisatelj in pesnik Peter Svetina. 

Vloga častne gostje knjižnega sejma Bologna 2022 je letos pripadla emiratu Sharjah iz Združenih arabskih emiratov. Arabsko literarno umetnost je predstavil preko številnih strokovnih seminarjev, delavnic, branja zgodb ter srečanj z več kot tridesetimi regionalnimi založniki, avtorji, ilustratorji ter umetniki. V svoj program je vključil tudi predstavitev ključnih 17 emiratskih avtorjev, katerih dela so že prevedena v italijanski jezik. Organizirali so tudi štiri obiske šol, kjer so izvedli delavnice za pripovedovanje zgodb in kreativno pisanje za otroke in mladino.

Nacionalna stojnica Ukrajine je bila letos prazna. 

 

Več zanimivih informacij o sejmu Bologna 2022 lahko najdete na spodnjih povezavah:

https://www.facebook.com/Javna-agencija-za-knjigo-RS-335295366962341/

https://www.bolognachildrensbookfair.com/en/home/878.html

https://www.rtvslo.si/kultura/knjige/dobitnici-andersenove-nagrade-sta-pisateljica-marie-aude-murail-in-ilustratorka-suzy-lee/616524

https://365.rtvslo.si/arhiv/kultura/174858302

https://www.rtvslo.si/rtv365/arhiv/174859225?s=tv

 

Fotografije: JAK RS / Katja Stergar, Tjaša Urankar in Maruša Trobec