EU Skladi

Na Berlinalu se bo predstavila Slovenija, častna gostja na knjižnem sejmu v Frankfurtu 2023

V sklopu programa Books at Berlinale, ki ga od leta 2006 sooblikujeta berlinski filmski festival in frankfurtski knjižni sejem, bo predstavljen tudi kulturni projekt Slovenija, častna gostja na knjižnem sejmu v Frankfurtu 2023.

V ponedeljek 20. 2. 2022 bo Katja Stergar, v. d. direktorice Javne agencije za knjigo, predstavila Slovenijo in okvir programa gostovanja na frankfurtskem knjižnem sejmu 2023, nagovorila bo več kot 550 producentov in investitorjev koprodukcij, vključno s prisotnimi založniki in literarnimi agencijami, ki zastopajo 30 izbranih knjižnih del s potencialom za filmske adaptacije. Med temi je prvič,  prav zaradi častnega gostovanja Slovenije na frankfurtskem knjižnem sejmu, tudi slovenska knjiga, in sicer izjemnni avtobiografski roman Dijane Matković Zakaj ne pišem (Cankarjeva založba, 2021). 


Javna agencija za knjigo ter Slovenski filmski center gostita tudi srečanje po uradnem dogodku, kar je izjemna priložnost za vzpostavljanje novih kontaktov. Slovenske knjige in filmi so od nekdaj vrhunska umetniška naveza, zato se s pričakovanjem oziramo k prihodnjim filmskim projektom, nastalih po slovenskih knjigah.