Preskoči na vsebino

Najava štiriletnih razpisov za obdobje 2024-2027 (knjižni programi, bralna kultura in literarne prireditve, mednarodno sodelovanje)

V petek, 15. 12. 2023, bodo predvidoma objavljeni trije štiriletni razpisi za obdobje 2024-2027.

Vsi trije razpisi bodo odprti do 19. 1. 2024.

 

1) Javni večletni razpis za izbor in sofinanciranje izvajalcev javnega kulturnega programa na področju KNJIŽNI PROGRAM za obdobje 2024-2027 (oznaka: JR10–KNJIŽNI PROGRAM–2024–2027)

Predmet javnega razpisa je izbor izvajalcev in sofinanciranje javnih kulturnih programov na področju KNJIŽNEGA PROGRAMA za obdobje 2024–2027 (štiriletno sofinanciranje knjižnih programov).

V okviru razpisa za knjižne programe bodo sofinancirani knjižni programi založnikov, ki vključujejo leposlovna in humanistična knjižna dela slovenskih avtorjev za otroke, mladino in odrasle, prevodna leposlovna in humanistična dela tujih avtorjev za otroke, mladino in odrasle ter izvirna in prevodna dela s področij kulture in umetnosti, prispevajo k pluralnosti slovenskega knjižnega trga ter zagotavljajo visoko dostopnost in promocijo knjižnega programa.

 

2) Javni večletni razpis za izbor izvajalcev in sofinanciranje javnih kulturnih programov na področju BRALNE KULTURE IN LITERARNIH PRIREDITEV za obdobje 2024–2027(oznaka: JR9–PROGRAM BK IN LP–2024–2027)

Predmet javnega razpisa je izbor izvajalcev in sofinanciranje javnih kulturnih programov za obdobje 2024–2027 (štiriletno sofinanciranje javnih kulturnih programov).

V okviru področja Bralna kultura (BK) bodo sofinancirani javni kulturni programi, ki spodbujajo branje pri različnih ciljnih skupinah, promovirajo razvoj in pomen bralne kulture ter razvijajo odnos uporabnikov do branja in posedovanja knjig in potekajo v Sloveniji in/ali zamejstvu. Sofinancirani bodo tudi javni kulturni programi, ki vključujejo podeljevanje denarnih nagrad s področja knjige in se navezujejo na bralno kulturo, in javni kulturni programi, ki izvajajo strokovna srečanja s področja bralne kulture.

V okviru področja Literarne prireditve (LP) bodo sofinancirani javni kulturni programi, ki promovirajo slovenske avtorje ter ustvarjalnost na področju leposlovja in humanistike in potekajo v Sloveniji in/ali zamejstvu. Sofinancirani bodo tudi javni kulturni programi, ki vključujejo podeljevanje denarnih nagrad s področja knjige in se navezujejo na literarne prireditve, in javni kulturni programi, ki izvajajo strokovna srečanja s področja literarnih prireditev.

 

3) Javni večletni razpis za izbor izvajalcev in sofinanciranje programov mednarodnega sodelovanja za obdobje 20242027 (oznaka: JR13–PROGRAM MS–2024–2027)

Predmet javnega razpisa je izbor izvajalcev in sofinanciranje javnih kulturnih programov s področja mednarodnega sodelovanja za obdobje 2024–2027 (štiriletno sofinanciranje programov mednarodnega sodelovanja).

V okviru področja mednarodnega sodelovanja bodo sofinancirani javni kulturni programi, ki jih producenti izvajajo kontinuirano in prispevajo k promociji in trajnejši uveljavitvi slovenskega leposlovja in humanistike v tujini, vključno z izvajanjem kulturnih projektov s področja knjige, ki so v letu 2024 del priprav na projekt Slovenija, častna gostja mednarodnega knjižnega sejma v Bologni 2024.