Preskoči na vsebino

Levstikove nagrade so podeljene

Nagrajeni so P. Kopač, M. Schmidt, A. Rozman – Roza in S. Junaković

V torek, 9. 6. 2009, so bile podeljene Levstikove nagrade, ki letos praznujejo že 60 let. Že deset let pa Mladinska knjiga podeljuje tudi Levstikove nagrade za življenjsko delo, ki sta jih letos prejela Polonca Kovač za pisateljski in Matjaž Schmidt za ilustratorski opus.

Levstikovo nagrado za izvirno besediloUganke 100 + 1 je prejel Andrej Rozman - Roza, nagrado za izvirne ilustracije pa je za isto knjigo prejel tudi ilustrator Svjetlan Junaković.

Fotografija: Arhiv MKZ

Žirija za izvirno besedilo, predsednik Ciril Horjak ter člani Majda Koren, Katja Stergar in Andrej Ilc, je v utemeljitvi nagrade za Uganke 100 + 1 zapisala: "Knjižica je na prvi pogled le niz rimanih opisov vsakdanjih predmetov, pojavov in bitij. V verze stkana vprašanja pa bralko ali bralca presenetijo. Mojstrstvo gospoda Rozmana - Roze je v tem, da vsakdanje, vsem znane stvari razkriva z nenavadnimi opisi. Starost bralca pri tej igri ni pomembna. Vsaka uganka je kot biser, ki ga mora odkriti. Čeprav je nagrada literarna, moramo omeniti, da se uganke odlično dopolnjujejo z ilustracijami. Ni presenetljivo, da je slikanica pobrala literarno nagrado romanom in pesniškim zbirkam. Tudi prav. Dobra stotinija ugank je napisana prav zato, da se z njo spet učimo čuditi se svetu."

Žirijo za izvirne ilustracije so sestavljali predsednica Tanja Mastnak ter člani Ančka Gošnik Godec, Robert Kereži in Pavle Učakar, v utemeljitvi nagrade pa je zapisano: "Ilustracije Svjetlana Junakovića so daleč od kakršnega koli trenda ali znanega sloga in odlično izdelane. Njegove podobe premikajo meje in vedno znova redefinirajo polje ilustracije. S svojim slikarskim postopkom alkimistično gradi globoko, fino vibrirajočo, kompaktno in jasno 'čebulasto' strukturo, polno domislic in paradoksov likovne teorije. Z užitkom in sproščeno jih uporablja, da pretanjenemu očesu omogoča sprehode skozi plasti barve in risbe ter njihovih prostorskih sporočil."

Katja Stergar