EU Skladi

96. rojstni dan

Praznovanje ob jubileju Borisa Pahorja

Včeraj, 26. 8. 2009, je svoj 96. rojstni dan praznoval tržaški pisatelj Boris Pahor. Avtor je bil kot pripadnik slovenske manjšine v Italiji, preživeli taboriščnik, opisovalec fašističnega ter nacističnega preganjanja ter podpornik Edvarda Kocbeka v preteklosti v Sloveniji povsem prezrt, a po osamosvojitvi Slovenije, medtem mu je vrhunskost priznala tudi mednarodna javnost, je zasluženo deležen izjemne pozornosti.

V Sloveniji je 1992 je prejel Prešernovo nagrado, 2000 srebrni častni znak svobode Republike Slovenije, različne slovenske organizacije pa so ga večkrat predlagale za Nobelovo nagrado, je dopisni član Slovenske akademije znanosti in umetnosti, 2008 je bil osrednji gost Slovenije na Frankfurtskem knjižnem sejmu. Francija mu je 2007 podelila naziv vitez legije časti.

Njegov opus obsega več kot 30 različnih del, od romanov do esejistični del, ki so bila prevedena v francoščino, nemščino, srbohrvaščino, angleščino, španščino, italijanščino, katalonščino, finščino in esperanto. Žal manjka še kakšen prevod v švedščino, kar lahko vpliva na možnosti za osvojitev Nobelove nagrade. Mladinska knjiga je ob jubileju izdala Izbrana dela, ki so bila predstavljena na slavnostnem večeru s pisateljem.

K.S.