EU Skladi

Med perspektivnimi evropskimi literati tudi Mirt Komel

V nemškem Kielu je med 4. in 7. majem 2017 potekal 15. Evropski festival romanesknih prvencev 2017 (15. Europäisches Festival des Debütromans 2017), na katerem se je prvič predstavila tudi slovenska literatura oz. njen predstavnik, literat in filozof Mirt Komel (1980) z romanesknim prvencem Pianistov dotik, ki je izšel pri založbi Goga leta 2015.

Udeleženci 15. Evropskega festivala romanesknih prvencev 2017 v Kielu

Udeleženci 15. Evropskega festivala romanesknih prvencev 2017 v Kielu

Festival, ki v evropskem literarno-festivalskem prostoru ponuja izviren in zanimiv koncept predstavljanja literarnih prvencev, saj poleg avtorja nastopita tudi njegov založnik oz. urednik, je tako tudi odlična priložnost za mednarodno mreženje in prodajo avtorskih pravic. S Komelom je v Kiel odpotoval tudi Mitja Ličen, direktor novomeške založbe Goga, skupaj pa sta se predstavila na šestih festivalskih dogodkih.

Skupaj se je na festivalu predstavilo 12 avtorjev, poleg Komela še: Maria Dixen (Danska), Juliana Kálnay (Nemčija), Minna Rytisalo (Finska), Anne-James Chaton (Francija), Mauro Garofalo (Italija), Inga Gaile (Latvija), Inge Schilperoord (Nizozemska), Thomas Marco Blatt (Norveška), Sonja Harter (Avstrija), Maciej Płaza (Poljska) in Jérémie Gindre (Švica).

Organizatorji poskrbijo za celostno predstavitev avtorjev tako z literarnimi branji v izvirniku in prevodih (nemškem, angleškem, francoskem), objavo odlomkov iz njihovih prvencev (in prevodov) v festivalski knjižici kot z osebnimi pogovori avtorjev z založniki, literarnimi agenti oz. uredniki. Sodelovanje z uglednim festivalom prvencev se bo zato nadaljevalo tudi v prihodnje.

Več o festivalu: 15. Europäisches Festival des Debütromans 2017