EU Skladi

Fotografski utrinki z razstave Plečnikova Ljubljana na Dunaju

Odprtje razstave Plečnikova Ljubljana, ki se je zgodilo 6. novembra v osrednji mestni knjižnici Hauptbücherei am Gürtel na Dunaju, je pritegnilo mnogo obiskovalcev, saj je Plečnik pomembno zaznamoval tudi arhitekturno podobo avstrijske prestolnice.

Plečnikova razstava na Dunaju, 2017

Odprtje je pospremila predstavitev knjige Simboli v Plečnikovi arhitekturi priznanega arhitekta in velikega poznavalca Plečnika, dr. Andreja Hrauskyja, ki je letos izšla v angleškem jeziku. Dogodek je potekal tudi v znamenju slovenskih kulinaričnih specialitet, za katere je poskrbela Slovenska turistična organizacija (STO). Razstava bo odprta do 30. novembra.

Razstavo so ob obeležitvi Plečnikovega leta v Sloveniji zasnovali Ministrstvo za kulturo RS, Muzej za arhitekturo in oblikovanje (MAO) ter Plečnikova hiša (Muzeji in galerije Ljubljana).

Gostovanje razstave je uvodni dogodek v pestro dogajanje na največjem avstrijskem knjižnem sejmu Buch Wien (8.-12. 11.), kjer smo prisotni s slovensko nacionalno stojnico (B05, dvorana D/Halle D) in sodelujemo pri organizaciji dogodkov s slovenskimi avtorji, ki se bodo predstavili na sejmu ali v mestu v naslednjih dneh: Dino Bauk, Andrej Blatnik, Primož Čučnik, Milan Dekleva, Veronika Dintinjana, Evald Flisar, Maja Haderlap, Jerneja Jezernik, Florjan Lipuš, Cvetka Lipuš, Ana Pepelnik, Sebastijan Pregelj, Andrej E. Skubic, Aleš Šteger, Maja Vidmar in Jani Virk.
Na posebnem dogodku na sejmu bomo predstavljali tudi aktualne slovenske otroške knjige, JAK pa bo v okviru sejma organizirala tudi srečanje slovenskih in avstrijskih založnikov.

Več o drugih dogodkih: Buch Wien – slovenski program


Nagovor slovenske veleposlanice na Dunaju, mag. Ksenije ŠkrilecSlovenska veleposlanica na Dunaju, mag. Ksenija ŠkrilecBarbara Koželj Podlogar, vodja SKICEPlečnikova razstava na Dunaju, 2017 Dr. Andrej HrauskyAndrej Hrausky: Symbolism of Jože Plečnik's ArchitecturePlečnikova razstava na Dunaju, 2017Izdelki na Plečnikovi razstavi na Dunaju, 2017Plečnikova razstava na Dunaju, 2017Plečnikova razstava na Dunaju, 2017Plečnikova razstava na Dunaju, 2017Plečnikova razstava na Dunaju, 2017Plečnikova razstava na Dunaju, 2017 Dr. Andrej Hrausky