JAK RS

E-novičnik

Priložnosti za tuje podpore založnikom in prevajalcem v času pandemije covid-19 in po njej

Medtem ko razpisi Javne agencije za knjigo, namenjeni mednarodni promociji slovenske literature in avtorjev, po priporočilu Ministrstva za kulturo v času pandemije covid-19 mirujejo do sprejema rebalansa oziroma nadaljnjih navodil, je slika v tujini povsem drugačna. Nekatere evropske države namreč v času pandemije prevajanju in promociji svoje literature namenjajo celo dodatna izredna sredstva za tuje založnike in prevajalce.

Na tej povezavi naštevamo nekaj primerov dobre prakse iz Nizozemske, Katalonije in Finske ter dodajamo seznam institucij in subvencij po državah v obliki PDF datoteke.

 

Priložnosti in promocije, ki jih v času pandemije skupaj ustvarjamo na domačih tleh

Javna agencija za knjigo je v času pandemije budno spremljala dogajanje v slovenskem založništvu in knjigotrštvu in zagnala več spodbujevalnih akcij. Trenutno je aktualna kampanja ob ponovnem odprtju knjigarn, ki poteka pod motom »Vrnitev napisanih« (#vrnitevnapisanih) in se ji je pridružilo kar 80 knjigarn po vsej Sloveniji.

Da bi v času samoizolacije ob začetku pandemije spodbudili prebiranje in nakup knjig, smo na JAK že marca izvedli kampanjo »Domače branje« (#domacebranje), katere temeljni cilji so bili med drugim osveščanje o pomenu knjig in domačih knjižnic v kriznih in nekriznih časih, spodbujanje branja in dvig bralne kulture, podpora slovenskim založnikom in knjigotržcem, osveščanje o pomenu spoštovanja navodil s strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje (#ostanidoma) in številni drugi. Tekom kampanje smo na družbenih omrežjih dosegli skoraj 2 milijona uporabnikov!

Ob svetovnem dnevu knjige in avtorskih pravic sta JAK in Pisarna Ljubljane, Unescovega mesta literature v sodelovanju s številnimi založniki organizirali in izvedli Sejem s kavča, spletni knjižni sejem, ki je na spletni strani mestoliterature.si potekal med četrtkom, 23. 4. 2020, in nedeljo, 26. 4. 2020. K sejmu je pristopijo 62 slovenskih založb, med njihovimi virtualnimi stojnicami pa se je sprehodilo 8.900 obiskovalcev.Javna agencija za knjigo RS
Metelkova ulica 2b
1000 Ljubljana
  Kontakt
Prijava
Facebook

JAK RS 2015 © Vse pravice pridržane