JAK RS

E-novičnik

MEDIJSKO SPOROČILO: KNJIŽNA SEJMA V FRANKFURTU (11.-15. 10.) IN NA DUNAJU (6.-12. 11.)

Slovenija na knjižnem sejmu v Frankfurtu (sreda, 11.- nedelja, 15. oktober 2017)

Logotip FBM, 2017

Javna agencija za knjigo se na frankfurtskem knjižnem sejmu, ki je največji mednarodni knjižni sejem na svetu, letos predstavlja s prenovljeno in povečano stojnico (Hala 5.0., C103), na kateri z individualno mizo sodelujejo štiri založbe, dve slovenski založbi pa se predstavljata s samostojno stojnico. Sejem bodo obiskali tudi minister za kulturo, Anton Peršak, državna sekretarka Damjana Pečnik in veleposlanik v Berlinu, Franci But. Na sejmu se bo med sredo in soboto zvrstilo šest slovenskih dogodkov na šestih različnih sejemskih odrih.

Že v prejšnjem novičniku smo vam predstavili zasnovo prenovljene nacionalne stojnice, ki se z letošnjim letom veča na 80 m² in daje prostor za individualne sestanke vsem zainteresiranim založnikom. Letos bodo na slovenski stojnici s svojo mizo sodelovale založbe Miš, Sodobnost, Goga in Pivec, na sejmu pa imata svoji stojnici tudi Mladinska knjiga (6.1., D36) in Beletrina (5.0., A22).

O slovenski stojnici oz. »slovenskem literarnem vrtu« po zasnovi pesnice in arhitektke Lucije Stupica smo že pisali, dodajmo še, da bodo obiskovalci na stojnici lahko prisluhnili zvočnemu posnetku poezije slovenskih pesnic in pesnikov v slovenskem, angleškem in nemškem jeziku. Kompilacija vključuje trideset različnih avtorjev in avtoric in jo bomo še dopolnjevali. Nastanek posnetka je prijazno omogočil Radio Slovenija.

V sredo, 11. oktobra, ob 13. uri bo na slovenski stojnici sprejem za mednarodne partnerje. Z nami bo tudi delegacija Ministrstva za kulturo, minister Tone Peršak, državna sekretarka Damjana Pečnik, veleposlanik v Berlinu, Franci But in vodja slovenskega kulturno-informacijskega centra v Berlinu, Gregor Jagodič. Delegacija se bo na predvečer sejma udeležila tudi uradne slavnostne otvoritve sejma, v sredo pa bo minister Peršak gost srečanja kulturnih ministrov EU, ki ga ob bok francoskemu fokusu na sejmu pripravlja njegova francoska kolegica. Delegacija se bo sestala tudi z vodstvom sejma. Pričakujemo, da bo Javna agencija za knjigo v začetku leta 2018 lahko javno naznanila podpis pogodbe o nastopu Slovenije kot častne gostje na knjižnem sejmu v Frankfurtu.

Dogodki s slovenskimi avtorji na sejemskih lokacijah:

Sreda, 11. 10., ob 17.00, Publishers Rights Corner (LitAg, Hala 6.1.)
Jasmin B. Frelih: Na/pol  – predstavitev lanskoletnega nagrajenca EUPL, ki jo organizira britanska založba Oneworld Publications v sodelovanju s Cankarjevo založbo in predstavniki EUPL.

Petek, 13. 10., ob 11.30, ARTS+ (Hala 4.1., oder The Arts+ Runway)
Jurij Krpan iz Galerije Kapelica v programu Brainfood – What's next in Smart Technology predstavlja platformo za sodobno raziskovalno umetnost.

Petek, 13. 10., ob 13.30, Literadio (Hala 4.1., B33)
Sebastijan Pregelj predstavlja nemški prevod romana Kronika pozabljanja (Chronik des Vergessens, Drava Verlag, 2017).

Petek, 13. 10, ob 14.30, oder Weltempfang (Hala 3.1.)
Branko Soban, Vladimir Pištalo (Srbija/ZDA) in Marie-Janine Calic (Nemčija) v pogovoru z naslovom Žoga za Balkan? Mednarodni interesi na Zahodnem Balkanu. Moderira novinar dnevnika DIE ZEIT, Ulrich Laudaner. V sodelovanju z mrežo Traduki.

Petek, 13. 10., ob 17.00, oder "International stage" (Hala 5.1)
Pesniški glasovi v času krize – Pesniška platforma Versopolis, dogodek založbe Beletrina
Velika Britanija, Poljska, Katalonija – preko medijev nas dnevno dosegajo novice, kakršnih še pred kratkim v evropskem prostoru ne bi pričakovali. Kako se nanje odzivajo kritični, angažirani ali preprosto nehote osebno vpleteni pesniki in pesnice in predvsem, ali lahko na dogajanje kako vplivajo? Ali projekti, kakršen je Odprto pismo Evropi, ki ga je letos kot prvi spisal belgijski avtor Stefan Hertmans, odmevajo in kakorkoli vplivajo na evropske odločevalce?

Sobota, 14. 10., 9.30, Leseinsel / oder neodvisnih založb (Hala 4.1., D36)
Sebastijan Pregelj predstavlja nemški prevod romana Kronika pozabljanja (Chronik des Vergessens, Drava Verlag, 2017).

 

Dodatne informacije in slikovni material: Renata Zamida, JAK RS (renata.zamida@jakrs.si), v času sejma: 040 740 569.

Informacije, vezane na obisk in program ministra Peršaka: Ministrstvo za kulturo, Služba za odnose z javnostmi, Alenka Štrukelj / Lavra Černigoj Blažko (pr.mk@gov.si)

Bliža se največji avstrijski literarni dogodek – BUCH WIEN 2017

Logotip BUHWIEN 2017

Mednarodni knjižni sejem BUCH WIEN 2017, ki bo potekal od 8. do 12. novembra 2017 na Dunaju, ni samo največji dogodek v svoji panogi v Avstriji, ampak s približno 300 dogodki tudi najpomembnejša avstrijska literarna prireditev. Pet dni bo z literaturo živela vsa prestolnica, saj bodo prireditve potekale po vsem mestu, osrednji prostor dogajanja pa bo dunajsko sejmišče v Dvorani D (Halle D), kjer bo tudi slovenska nacionalna stojnica.

Slovenija se predstavlja:

  • 16 dogodkov (5 v mestu in 11 na sejmu),
  • 16 avtoric in avtorjev,
  • 10 novih izidov slovenskih knjižnih del v nemščini in 2 revijalni objavi,
  • 1 založniško srečanje slovenskih in avstrijskih kolegov.

Slovenski avtorji na BUCH WIEN 2017
Knjižnega sejma se bodo udeležili in na dogodkih na sejmu ter v mestu nastopili naslednji slovenski avtorji: Dino Bauk, Andrej Blatnik, Primož Čučnik, Milan Dekleva, Veronika Dintinjana, Evald Flisar, Maja Haderlap, Andrej Hrausky, Jerneja Jezernik, Florjan Lipuš, Ana Pepelnik, Sebastijan Pregelj, Andrej E. Skubic, Aleš Šteger, Maja Vidmar in Jani Virk.
Na posebnem dogodku na sejmu bomo predstavljali tudi aktualne slovenske otroške knjige, na kulinaričnem odru pa bo slovenske vinarje zastopala vinska klet Gaube.

Poleg Javne agencije za knjigo dogodke sooblikujejo še: Slovenski kulturno informacijski center v Avstriji – SKICA, ustanova KulturKontakt Austria, založbe LUD Literatura, Drava, Haymon, Hollitzer, Jung und Jung, Voland & Quist ter Slovenska turistična organizacija (predstavništvo na Dunaju) in Turizem Ljubljana.

JAK bo v četrtek, 9. novembra, poskrbela za organiziran prevoz na Dunaj (odhod zjutraj in povratek istega dne zvečer). Na ta dan bo na sejmu tudi največ dogodkov s slovenskimi avtorji.
Prijavijo se lahko tudi zainteresirani novinarji do 20. oktobra na naslov:kristina.sluga@jakrs.si.  

Podrobnejši program slovenskih dogodkov na BUCH WIEN 2017Javna agencija za knjigo RS
Metelkova ulica 2b
1000 Ljubljana
  Kontakt
Prijava
Facebook

JAK RS 2015 © Vse pravice pridržane