JAK RS

E-novičnik

JAK OBVEŠČA IN VABI

OPOMNIK: Koordinacijski sestanek za prejemnike programskih in prijavitelje za projektna sredstva na mednarodnem področju

Koordinacijski sestanek aktivnosti za leti 2018 in 2019 bo potekal v četrtek, 26. oktobra 2017, ob 13.00 na sedežu JAK, v pritličnih prostorih (Metelkova 2b, Ljubljana). Skupaj bomo prevetrili ideje in ustvarili strategijo čim bolj vidnih in odmevnih prezentacij v tujini. Še posebej vabljeni tudi tisti, ki boste projekte prijavljali prvič.

Za prejemnike sredstev, ki izvajajo mednarodne aktivnosti v tujini na programskem razpisu 2016-2019, je udeležba obvezna (DSP, Mladinska knjiga, Goga, Beletrina, Forum Ljubljana, Center za slovensko književnost, LUD Literatura).

Prosimo, da svojo udeležbo na sestanku potrdite na e-naslov: kristina.sluga(at)jakrs.si.

Štiriletni programski razpis je še v teku in poziv za aktivnosti v letu 2018 smo sofinanciranim prijaviteljem že posredovali, prav tako bo v kratkem razpisan nov dvoletni projektni razpis za obdobje 2018-2019. Da bomo v tujini lahko nastopali čimbolj komplementarno, bi želeli najti skupne sinergije za nastope na mednarodnem parketu, nekatere bomo opredelili tudi v razpisni dokumentaciji.

Z JAK na BUCH WIEN – srečanje slovenskih in avstrijskih založnikov na Dunaju

Buch Wien - logotip

JAK bo v četrtek, 9. novembra, ob 11.00 v sejemski restavraciji Buch Wien organizirala srečanje slovenskih in avstrijskih založnikov. Poskrbeli bomo tudi za organiziran prevoz na Dunaj, in sicer 9. novembra, odhod zjutraj (ob 6.00 iz Ljubljane) in povratek istega dne zvečer (odhod ob 20.30 z Dunaja, po dogodku v knjigarni Orlando, kjer bomo poskrbeli tudi za pogostitev). Na ta dan bo na sejmu tudi največ dogodkov s slovenskimi avtorji.

JAK bo za vse prijavljene zagotovila brezplačne vstopnice na knjižni sejem.

Zainteresirane založnike vabimo, da se za srečanje in prevoz prijavijo do 25. oktobra na naslov: kristina.sluga(at)jakrs.si. Cena povratnega prevoza: 20 EUR. Pohitite, število mest je omejeno. 

Za več informacij o sejmu in slovenskih dogodkih na Buch Wien, kliknite na Preberi več.

Sobota, 21. 10.: okrogla miza z nemškimi dramaturgi (52. Festival Borštnikovo srečanje)

52. Borštnikovo srečanje - logotip

V okviru 52. Festivala Borštnikovo srečanje vas vabimo na okroglo mizo Dramaturgi iz oči v oči, ki se bo zgodila v soboto, 21. oktobra, ob 10. uri v konferenčni sobi Hotela Maribor. Zanimiv pogovor s priznanimi slovenskimi in nemškimi dramaturgi organizira Urška Brodar v sodelovanju z Javno agencijo za knjigo in Festivalom Borštnikovo srečanje

Srečanje med nemškimi in slovenskimi dramaturgi je dragocena priložnost za odpiranje zanimivih vprašanj, kot npr., kako se programiranja repertoarjev lotevajo v Sloveniji in kako v Nemčiji, kako je z razvijanjem novih formatov, pisav, kakšne so smernice, kako se odzivamo na aktualno družbenopolitično dogajanje, ali sploh imamo skupno referenčno polje, ko govorimo o teatru, kako nas določa kulturnozgodovinski kontekst, se med seboj sploh razumemo, kaj hočemo gledati in drugo.

Teh in drugih zanimivih tem se bodo v pogovoru in na neformalnih srečanjih lotili nemški dramaturgi iz različnih gledaliških hiš: Stefan Bläske, Uwe Gössel in Johanna Hömann ter slovenske dramaturginje Urška Brodar, Alja Predan in Simona Semenič.

Za podrobnejše predstavitve udeležencev pogovora kliknite na Preberi več.

Morda ste pozabili na Sklad za srednje in vzhodnoevropske knjižne projekte, a še vedno obstaja!

Več: Fund for Central and East European Book Projects (CEEBP)

Odprte so prijave na strokovni program mreženja 2. sejma Tempo di Libri v Milanu – MIRC

Tempo di Libri - logotip

Milanski knjižni sejem Tempo di Libri (8.–12. 3. 2018) bo tudi leta 2018 organiziral strokovni program mreženja MIRC – Milan International Rights Center

Program bo potekal od četrtka, 8. marca, do sobote, 10. marca 2018, vsak dan od 10.00 do 19.00, v središču Milana, v Fieramilanocity oz. v sejemskem kongresnem centru.

MIRC  je program mreženja, ki je namenjen tako velikim založniškim hišam, kot srednjim in malim neodvisnim založnikom, ki jim pomaga pri navezavi mednarodnih stikov.

Spletna prijava in udeležba na dogodku sta brezplačni za založnike, ki razstavljajo na sejmu Tempo di Libri, za literarne agencije in tuje založnike.

Prijavite se lahko na spletni strani: https://www.milaninternationalrightscenter.it/en/

S prijavo:

  • boste že vnaprej izvedeli, kateri založniki, skavti in literarni agentje se bodo udeležili MIRC 2018 (seznam se ves čas posodablja),
  • izvedeli za storitve, ki so na voljo udeležencem, in si vnaprej ogledali projekte drugih udeležencev,
  • vnaprej načrtovali svoj urnik in srečanja.

Vsi tisti, ki ste se programa MIRC udeležili že leta 2017, lahko do platforme https://agenda.milaninternationalrightscenter.it/ dostopate z že pridobljenimi podatki.

Če ste geslo pozabili, ga ponovno pridobite s klikom na povezavo: https://agenda.milaninternationalrightscenter.it/password/reset

Pisateljske rezidence: razpis Reading Balkans 2018

Traduki - logotip

Programe literarnih rezidenc v Beogradu, Novem mestu, Prištini, Sarajevu, Skopju, Splitu in Tirani, ki jih podpira ustanova TRADUKI, bo od leta 2018 sofinancirala tudi Evropska unija v sklopu programa Ustvarjalna Evropa.

Zainteresirani pisateljice/pisatelji, pesnice/pesniki, esejistke/esejisti in dramatičarke/dramatiki iz jugovzhodne Evrope (Albanija, Bosna in Hercegovina, Bolgarija, Kosovo, Hrvaška, Makedonija, Črna gora, Romunija, Srbija in Slovenija) se lahko na razpisane enomesečne rezidenčne štipendije na Balkanu (Beograd, Priština, Sarajevo, Skopje, Split, Tirana) prijavijo še do 25. oktobra 2017. Na voljo je skupaj 21 štiritedenskih rezidenc v obdobju od 1. marca do 31. julija 2018.

Prijavite se preko spletnega obrazca, prijavnici pa je treba priložiti še kratko biografijo, seznam objavljenih del, priporočilno pismo in kratek opis projekta.

Več o razpisu: Reading Balkans

Utrinki s Frankfurtskega knjižnega sejma 2017

JAK stojnica

Slovenija se je letos na Frankfurtskem knjižnem sejmu predstavila v prenovljeni podobi in z večjo stojnico po zasnovi pesnice in arhitektke Lucije Stupica, ki je v opremo umestila slovenske izdelke - stol Nico Less, ki ga je za podjetje Donar zasnoval Primož Jeza Studio in je leta 2016 prejel Red Dot Award, Stolžek in unikatno spletene tabureje iniciative Oloop. Kulturno ekološko društvo Smetumet pa je prispevalo darilca O, krasen obesek – v lectovo srce iz odpadnega papirja vtisnjena semena travniškega cvetja.

Na stojnici so imele svoje individualne mize založbe Miš, Pivec, Goga in Sodobnost, naslednje leto bomo založnikom ponudili tri dodatne mize za svoje individualne sestanke. Sejem v Frankfurtu je obiskal tudi minister za kulturo Tone Peršak v družbi državne sekretarke Damjane Pečnik in veleposlanika v Berlinu, Francija Buta.

Vabljeni k ogledu fotogalerije s klikom na Preberi več.Javna agencija za knjigo RS
Metelkova ulica 2b
1000 Ljubljana
  Kontakt
Prijava
Facebook

JAK RS 2015 © Vse pravice pridržane