JAK RS

E-novičnik

Založniške novice št. 14, marec 2018

SLOVENSKI PROGRAM NA KNJIŽNEM SEJMU V LEIPZIGU (15.-18. marec)

Leipziger Buchmesse

Pred vrati je mednarodni knjižni sejem v nemškem Leipzigu. JAK bo tudi letos obiskovalce nagovarjala na stojnici v mednarodni Hali 4 (D503), kjer bodo z vašo pomočjo razstavljene knjige slovenskih avtorjev in avtoric; tako v izvirniku kot v prevodih (predvsem nemških). V času knjižnega sejma poteka tudi eden največjih bralskih festivalov v Nemčiji, Leipzig liest (Lepzig bere), s skoraj 500 dogodki po vsem mestu in okolici. Organizirali smo razširjen literarni in spremljevalni program s slovenskimi avtorji, v sodelovanju z mrežo TRADUKI, Leipziškim knjižnim sejmom ter tujimi založniki Voland&Quist, Jung und Jung, hochroth, AvivA in Drava. Traduki letos sicer svoj program oblikuje pod sloganom Nova odkritja – Iz življenja evropskih manjšin (Es gibt was zu entdecken – Aus dem Leben europäischer Minderheiten).

V Leipzigu bomo na različnih dogodkih predstavljali kar osem avtoric in avtorjev. Na sejem potujejo Florjan Lipuš, Andrej E. Skubic, Anja Golob, Cvetka Lipuš, Sebastijan Pregelj, Tadej Golob, Aleš Šteger, posredno pa tudi Alma Karlin.

Za program slovenskih dogodkov na sejmu kliknite na Preberi več.

JAK organizira prevoz na knjižni sejem v Bologni

Knjižni sejem v Bologni

Približuje se knjižni sejem v Bologni (26.–29. 3. 2018), na katerem bo tudi letos prisotna Javna agencija za knjigo RS, ki bo poskrbela za predstavitev slovenske otroške in mladinske literature.

Tako kot v preteklih letih bo Javna agencija za knjigo tudi letos za predstavnike strokovne javnosti (avtorji, ilustratorji, prevajalci, založniki, uredniki, knjigarnarji, knjižničarji, mentorji Bralne značke itd.) organizirala enodnevni obisk sejma z avtobusom, in sicer v torek, 27. marca 2018.

Cena obiska knjižnega sejma znaša 55 EUR na osebo.
Cena obiska knjižnega sejma za študente znaša 50 EUR na osebo.
Cena obiska sejma za avtorje in ilustratorje, vključene v Katalog Bologna 2018/2019, znaša 20 EUR. Seznam avtorjev in ilustratorjev iz kataloga je objavljen na spletni strani JAK: http://www.jakrs.si/

Prijave zbiramo do 20. marca 2018 oz. do zapolnitve mest na elektronski naslov: bologna.jak(at)gmail.com

Vse dodatne informacije o avtobusnem prevozu v Bologno dobite v prijavnici, za katero kliknite na Preberi več.

Najava javnega razpisa za izbor in financiranje kulturnih projektov »Rastem s knjigo OŠ in SŠ 2018«

Rastem s knjigo

Javna agencija za knjigo Republike Slovenije bo jutri, 2. marca 2018, objavila Javni ciljni razpis za izbor in financiranje kulturnih projektov »Rastem s knjigo OŠ in SŠ 2018« (oznaka: JR1–RSK OŠ in SŠ–2018.

Razpis bo odprt do četrtka, 5. aprila 2018.

Predmet in področje javnega razpisa
Predmet javnega razpisa JR1–RSK OŠ in SŠ–2018 je izbor in financiranje kakovostnih izvirnih slovenskih leposlovnih knjižnih del ter humanističnih in poljudnoznanstvenih knjig za mladino, razvoj bralne kulture med mladimi in podpora slovenskim avtorjem s področja leposlovja in humanistike ter poljudnoznanstvenih del za mladino. Izključena je prijava učnih in izobraževalnih gradiv, znanstvenih študij in monografij, priročnikov, zbornikov, katalogov razstav ipd.

Javna agencija za knjigo Republike Slovenije bo izbrala dva (2) kulturna projekta (dve (2) knjižni deli), in sicer:
a) Rastem s knjigo za osnovnošolce (RSK OŠ) – izbor enega (1) kulturnega projekta (knjižnega dela) za sedmošolce;
b) Rastem s knjigo za srednješolce (RSK SŠ) – izbor enega (1) kulturnega projekta (knjižnega dela) za dijake prvih letnikov srednjih šol.

Dokumentacija javnega razpisa bo na voljo na spletni strani JAK: http://www.jakrs.si/ Prijavitelji bodo vloge oz. razpisne obrazce izpolnjevali v spletni aplikaciji, ki je objavljena na spletnem naslovu: https://jakrs.e-razpisi.si

Kontaktna oseba za razpis: Tjaša Urankar, e-naslov: tjasa.urankar(at)jakrs.si, tel.: 01 369 58 25.

Odprt razpis za Fellowship program na Frankfurtskem knjižnem sejmu, oktobra 2018

Frankfurtski knjižni sejem

Fellowship program Frankfurtskega knjižnega sejma, ki letos praznuje 20. obletnico, je doslej obiskalo 300 udeležencev iz več kot 50 držav. Program, ki bo potekal oktobra, v tednu pred in med samim sejmom (10.-14. 10. 2018) se osredotoča na izmenjavo informacij, strokovne pogovore in mreženje med mladimi mednarodnimi založniki. Udeleženci programa obiščejo založbe, knjigarne v treh nemških mestih, se seznanijo z razmerami na knjižnem trgu, večerni dogodki pa jim omogočajo številne priložnosti za navezovanje novih poslovnih stikov.

Program je namenjen založnikom, urednikom, literarnim agentom in drugim, ki imajo vsaj nekaj let delovnih izkušenj v založništvu, odlično znanje angleškega jezika, priporočljivo pa je tudi vsaj osnovno znanje nemščine.
Udeležencem programa vse stroške prevoza in nastanitev v Nemčiji ter del stroškov v zvezi s prehrano krije Frankfurtski knjižni sejem. Stroške poti do Nemčije pa si krijejo sami.

Prijavite se z izpolnjeno prijavnico, ki ji priložite tri priporočilna pisma mednarodnih poslovnih partnerjev in priporočilno pismo delodajalca.  

Prijave sprejemajo od 1. 3. do vključno 30. 4. 2018.

Več informacij in prijavnica: Frankfurt Fellowship Programme

*****
Tudi naši založniki in agentje se pogosto udeležijo fellowship programov. Katja Urbanija (Založba Goga) bo že marca sodelovala v »Rights Centru« na milanskem knjižnem sejmu Tempo di Libri (8.-12. marec) in aprila na knjižnem sejmu v Londonu (9.-12. april), Andrej Hočevar (LUD Literatura) in Petra Kavčič (Beletrina) pa se bosta udeležila Fellowship programa v Istanbulu (8.-12. marec).

Kmalu se odprejo tudi prijave za fellowship v Guadalajari (Mehika), ki bo letos potekal od 25. do 30. novembra, za prijavo pišite na: ruben.padilla(at)fil.com.mx.

Napovedujemo: 25. maj - založniško srečanje v Frankfurtu

V sodelovanju s centrom Mousonturm/Hessisches Literaturforum bomo v petek, 25. maja v Mousonturmu v Frankfurtu  izvedli celodnevno založniško delavnico s ciljem povezati slovenske in nemške založnike. Nemškim založnikom bomo skozi kratka predavanja in pogovore predstavili slovensko literaturo, prevajalce, podpore in založbe ter avtorje. Del srečanja bo razstava knjig slovenskih založb in individualni pogovori med založniki. Tokratno srečanje je namenjeno prodaji oziroma posredovanju slovenskih leposlovnih in neleposlovnih (humanistika in poljudna znanost) naslovov nemškim kolegom. Za posredovanje otroške in mladinske literature bomo organizirali ločen dogodek!

Pri prijavi na založniško delavnico imajo prednost založbe, ki so se tovrstnih srečanj udeleževale že doslej (kontinuiteta založniških sodelovanj), založbe, ki se predstavljajo samostojno ali skupinsko na knjižnih sejmih v tujini, in take, ki imajo v naboru vsaj 3 primerna dela za posredovanje v tuje jezike.

Vabimo vas k sodelovanju in prijavam, na voljo smo vam tudi z dodatnimi vsebinskimi informacijami, svoja vprašanja lahko naslovite na anja.kovac@jakrs.si

*Gre za dogodek, ki smo ga sprva načrtovali v Münchnu, zato bomo to spremembo lokacije seveda upoštevali pri vseh, ki ste založniško srečanje v organizaciji JAK navedli kot del svojega letnega programa dela na mednarodnem področju v programskem ali projektnem razpisu. Za srečanje v Frankfurtu lahko za pokritje potnih stroškov zaprosite tudi na javnem pozivu "mobilnost".Javna agencija za knjigo RS
Metelkova ulica 2b
1000 Ljubljana
  Kontakt
Prijava
Facebook

JAK RS 2015 © Vse pravice pridržane