JAK RS

E-novičnik

Novi prevodi slovenske literature

V novembrskem sejemskem času so nas razveselili številni novi izidi slovenskih avtorjev v tujini. Več o tem si lahko preberete na povezavi. 

S 1. 1. 2020 znižanje DDV na knjige z 9,5% na 5%

S 1. 1. 2020 se DDV na knjige in druge publikacije v tiskani in e-obliki znižuje na 5%. Ukrep so poslanci DZ podprli soglasno. Za znižanje davka na knjigo si je vseskozi prizadevala tudi JAK, ob boku s panogo oziroma vsemi členi knjižne verige.

Na JAK menimo, da ta davčni ukrep predstavlja pomembno posredno podporo področju knjige. Slovensko založništvo je zaradi (ne)obsega trga ranljivo, zato je za nas nujno, da poleg kulturno-političnih aktivno izvajamo tudi ekonomske ukrepe na področju knjige, če želimo ohraniti raznolikost, kakovost in dostopnost knjig v slovenščini.

Izsledki raziskave o bralnih navadah Knjiga in bralci IV

V okviru založniške akademije na 35. slovenskem knjižnem sejmu je bila v sredo, 27. novembra predstavitev izsledkov raziskave o bralni kulturi in nakupovanju knjig v Sloveniji v letu 2019. Raziskava je pokazala alarmantno poslabšanje bralnih in nakupnih navad na vseh področjih.

Več o dogodku in raziskavi lahko preberete na povezavi. 

Prihodnost razpisov Ustvarjalna Evropa in sijajni slovenski rezultati letošnjega razpisa za literarne prevode

Kot poroča Center Ustvarjalna Evropa je Slovenija na razpisu za projekte literarnega prevajanja 2019 absolutna zmagovalka po številu uspešnih projektov in skupni podpori EU. Devet slovenskih prijaviteljev je pridobilo 481.943,37 EUR za prevajanje evropskega leposlovja. Čestitamo! Več informacij lahko preberete tukaj.

Še pred objavo rezultatov je na knjižnem sejmu v Frankfurtu oktobra potekala debata s predstavniki Evropske komisije in izvršne agencije EACEA glede prihodnjosti razpisov Ustvarjalna Evropa, kjer smo različni deležniki, med njimi tudi JAK, izpostavili potrebe in pričakovanja potencialnih prijaviteljev ter vseh členov knjižne verige, ki so lahko upravičenci razpisov. Razprava je bila omejena na podporo Ustvarjalne Evrope knjižnemu oziroma založniškemu sektorju, ki naj bi se v naslednji perspektivi še okrepila in diverzificirala glede na težave in potrebe sektorja, predvsem kar se tiče kroženja evropskih literatur, omogočanja vidnosti literatur, ki nastajajo v malih jezikih, promocije in distribucije.

Več o dogodku in sestanku lahko preberete na povezavi.

Predviden program razpisov in pozivov JAK v letu 2020

Poleg že objavljenih programskih razpisov za obdobje 2020-2023 bo JAK v letu 2020 predvidoma objavila osem javnih razpisov in štiri javne pozive. Objavljeni bodo po tem urniku.

Bili smo na Slovenskem knjižnem sejmu

Končal se je 35. Slovenski knjižni sejem. Na njem se je zvrstilo več kot 300 dogodkov.

Na štirih dogodkih Slovenskega knjižnega je aktivno sodelovala tudi Javna agencija za knjigo: 

- "Pogled na prevajalsko mizo: vzorčna prevajalska pogodba" v Debatni kavarni,

- "Slovenija, častna gostja v Bologni 2021" na Forumu za obiskovalce, 

- »Rastem s knjigo v OŠ in SŠ 2019/2020« na Pisateljskem odru, 

- "Glasovi iz gluhih tišin - Projekt »Vključujemo in aktiviramo!« kot možnost za samostojno literarno ustvarjanje".  

Mednarodne aktivnosti JAK v mesecu novembru – kratek pregled

V mesecu novembru je Javna agencija za knjigo sodelovala na dunajskem knjižnem sejmu, Mednarodnem kulturnem forumu v St. Peterburgu, Mednarodnem sejmu otroške literature v Šanghaju, srečanju partnerjev projekta Vsaka zgodba šteje v Lizboni in srečanju nekdanjih in bodočih držav častnih gostij Frankfurtskega knjižnega sejma v Rigi. 

Preberite več.

 

Odprte so prijave na rezidenčni program mreže Traduki v Sofiji za pisatelje in prevajalce

Na enomesečni rezidenčni program, ki je namenjen pisateljem iz Albanije, BiH, Hrvaške, Kosova, Severne Makedonije, Črne gore, Romunije, Srbije in Slovenije ter prevajalcem iz bolgarščine v nemščino ali jezike vseh naštetih držav, se vsi zainteresirani lahko prijavijo do 30. januarja 2020.

 

Več informacij na povezavi.Javna agencija za knjigo RS
Metelkova ulica 2b
1000 Ljubljana
  Kontakt
Prijava
Facebook

JAK RS 2015 © Vse pravice pridržane