Preskoči na vsebino
  • Mednarodna sejemska stojnica JAK

Prevajalski seminar

Do leta 2017 smo vsako leto izvedli mednarodni seminar za prevajalce, ki je ponujal vpogled v aktualno stanje slovenske sodobne književnosti in možnost sodelovanja s slovenskimi avtorji, kritiki, založniki, predavatelji in drugimi akterji s področja knjige. Seminar je pripomogel k povečanju števila izidov knjižnih objav vrhunskih prevodov, boljši informiranosti prevajalcev iz slovenskega jezika ter k tesnejšemu sodelovanju med prevajalci, založbami in avtorji. Leta 2018 je seminar organiziralo Društvo slovenskih književnih prevajalcev.

Komu je seminar namenjen

Ciljna skupina mednarodnega prevajalskega seminarja slovenske književnosti so profesionalni književni prevajalci z vsega sveta, ki se ukvarjajo s prevajanjem slovenske književnosti. Prispele prijave na javno objavljeno vabilo po končanem prijavnem roku vsako leto pregleda in ovrednoti naša petčlanska strokovna komisija za mednarodno promocijo slovenskega leposlovja in humanistike v sodelovanju s strokovnimi službami agencije. Na podlagi poslane dokumentacije in referenc komisija izbere kandidate, ki se lahko udeležijo seminarja. Prevajalci so lahko za mednarodni prevajalski seminar izbrani le vsakič drugič.

Potek seminarja

 

Prevajalski seminar je vselej sestavljen iz dveh delov. Prvi del je posvečen prevajalskim delavnicam, kjer se udeleženci s pomočjo gostujočih avtorjev in strokovnih vodij delavnic ukvarjajo z izbranim odlomkom iz besedila določenega avtorja. Cilj tovrstnega dela je poglobljeno spoznavanje avtorjevega dela in opusa ter ustvarjanje pogojev, ki vodijo do objave knjižnega prevoda obravnavanega dela. 

Drugi del seminarja je namenjen predstavitvam in predavanjem slovenskih strokovnjakov na temo sodobne slovenske književnosti, založništva in promocije slovenske literature. Zvečer potekajo literarni večeri z gostujočimi avtorji ter tematski kulturni program (vključno z ogledom založb, knjigarn itd.). Strokovni del programa je organiziran le za udeležence seminarja, večerni dogodki z gostujočimi avtorji in glasbenimi gosti pa so namenjeni vsej zainteresirani javnosti.