Preskoči na vsebino
JAK RS
JR9–DŠ–PREVAJALCI–2024 JR3-KNJIGA-2024-2025 JR10–ŠTIPENDIJE–KN–2024 JR8–RSK OŠ in SŠ–2024 JR7–KRITIKA-SM–2024

Knjižni sejem v Frankfurtu, 8. 10.–12. 10. 2014

V letu 2014 smo k predstavitvam na nacionalni stojnici povabili več kot trideset slovenskih založb, ki so bile vpisane v katalog kot sorazstavljalke, obenem pa so lahko založniki katalog dopolnili s svojimi vpisi.

Na stojnici so bili Katja Stergar (svetovalka za mednarodno sodelovanje na Javni agenciji za knjigo Republike Slovenije), Andrej Lovšin (Traduki), Aleš Novak (direktor Javne agencije za knjigo republike Slovenije), Vlasta Vičič (svetovalka za področje leposlovja in humanistike na Javni agenciji za knjigo Republike Slovenije) ter Tjaša Urankar (svetovalka za področje bralne kulture in literarnih festivalov na Javni agenciji za knjigo Republike Slovenije).

Na slovenski nacionalni stojnici smo predstavili najnovejšo produkcijo po izboru založnikov (letnik 2013 ali 2014), ki so nam v ta namen dostavili tudi tujejezične kataloge in druga promocijska gradiva, povezana z avtorji, nagrajenimi s kresnikom v obdobju 2010–2014 (Tadej Golob, Drago Jančar, Andrej E. Skubic, Goran Vojnović, Davorin Lenko) ter z avtorji, ki so zaradi različnih dosežkov v zadnjem obdobju ali pomembnih obletnic deležni posebne pozornosti (Gabriela Babnik, Nataša Kramberger, Frane Milčinski - Ježek, Boris Pahor, Vitomil Zupan). Na agenciji smo za te avtorje pripravili tudi predstavitev izbora prevodov v tuje jezike.

Na stojnici smo predstavili tudi nacionalni projekt »Rastem s knjigo«, ki poteka v osnovnih in srednjih šolah v Sloveniji ter v zamejstvu.

Slovenska nacionalna stojnica je že peto leto zapored gostila tudi mrežo Traduki, ki je predstavila najnovejše knjige, izšle z njeno finančno in strokovno pomočjo.

Na stojnici v hali 5. 1., št. D118 so založniki lahko organizirali sestanke.

Založniki na frankfurtskem knjižnem sejmu 2014
Sestanek z založniki na slovenski stojnici v Frankfurtu 2014
Sestanek z založniki na slovenski stojnici v Frankfurtu 2014

Fotografije: Andrej Lovšin, Katja Stergar, Tjaša Urankar

Deklaracija za podporo založništvu in knjigi

Na mednarodnem frankfurtskem knjižnem sejmu so 9. oktobra 2014 direktorji osrednjih evropskih institucij s področja založništva oziroma knjige podpisali prvo skupno deklaracijo za podporo založništvu in knjigi, ki je nastala v okviru prve konference predstavnikov evropskih institucij s področja založništva oziroma knjige na pobudo francoskega Centre national du livre aprila 2014 v Parizu. Konference se je udeležil tudi direktor Javne agencije za knjigo Republike Slovenije, Aleš Novak, ki je bil med podpisniki deklaracije. Svečanega podpisa deklaracije so se udeležili tudi najvišji predstavniki evropskih strokovnih združenj s področja založništva.

Slovenija – častna gostja mednarodnega knjižnega sejma v Frankfurtu

Posebna slovenska projektna delegacija, ki so jo sestavljali predstavniki Ministrstva za kulturo RS in Aleš Novak, direktor Javne agencije za knjigo Republike Slovenije, se je sestala s predstavniki vodstva sejma ter držav, ki so že bile ali šele bodo častne sejemske gostje. Ob tem je slovenska delegacija predstavila aktivnosti v zvezi s projektom »Slovenija – častna gostja mednarodnega knjižnega sejma v Frankfurtu«, tuja predstavništva pa svoje izkušnje in pristope.