Preskoči na vsebino
  • Košarkarji s knjigami

Fotogalerija

Pot knjige – Skrivnost izginulih črk na Strokovni sredi na strokovni sredi v MKL, september 2021

Sredi septembra 2021 je Mestna knjižnica Ljubljana v svojih prostorih gostila razstavo Pot knjige. Na Strokovni sredi, 13. 9. 2021, v izvedbi Pionirske – Centra za mladinsko književnost in knjižničarstvo v MKL, sta Žiga X Gombač (avtor) in Tjaša Urankar (JAK) v okviru projekta Pot knjige predstavila izid nove knjižice– stripa o branju z naslovom: Skrivnost izginulih črk.

Pot knjige na Kulturnem bazarju, junij 2021

Na Kulturnem bazarju  2021 v Cankarjevem domu se je v sklopu Ščepca bralne kulture predstavila tudi Pot knjige. Pisatelj Žiga X Gombač in ilustrator David Krančan sta predstavila drugo knjižico v zbirki, ki nosi naslov Skrivnost izginulih črk. Poučna zgodba v obliki stripa nam sporoča, kako pomembne so v našem življenju knjige, zgodbe, branje in pisanje.

Pot knjige - Put knjige

Pot knjige v Banja Luki na evropski dan jezikov, 26. september 2019  in predstavitev Poti knjige v Slatini (prispevek iz Biltena Društva Slovencev Triglav Banja Luka, To smo mi, 2019/20

 

Razstava Pot knjige v Novi Gorici

V decembru 2019 je Goriška knjižnica v sklopu Kulturnega bazarja 2019 v Novi Gorici in sodelovanju z JAK ves mesec gostila razstavo Pot knjige od avtorja do bralca.

Več: https://www.gkfb.si/dogodki/razstave/item/1224-razstava-pot-knjige-od-avtorja-do-bralca

Pot knjige v BIH, 21. 5. – 4. 6. 2019

Pot knjige v BIH, 21. 5. – 4. 6. 2019

 

Razstava POT KNJIGE je gostovala na predstavitvi dneva dosežkov učencev dopolnilnega pouka slovenščine iz Slatine in Prijedora (BIH). Prispevek o gostovanju knjižnega molja je bil objavljen na RTS: www.rtrs.tv/av/pusti.php (na 6.55 min).

 

Pot knjige v BIH, 21. 5. – 4. 6. 2019
Razstava Pot knjige v OŠ Leskovec pri Krškem

Razstava Pot knjige v OŠ Leskovec pri Krškem , 7.-17. maj 2019

 

V času med 7. in 17. majem 2019 so na OŠ Leskovec pri Krškem gostili potujočo razstavo POT KNJIGE od avtorja do bralca. Avtor besedila je Žiga X Gombač, ilustracije je prispeval David Krančan. Več: www.os-leskovec.si/2019/05/16/pot-knjige-od-avtorja-do-bralca

Zaključek bralne značke in razstava Pot knjige na OŠ Grm Novo mesto

Zaključek bralne značke na OŠ Grm Novo mesto z Žigom X. Gombačem in razstavo Pot knjige (JAK), maj 2018

Že nekaj dni pred samo prireditvijo je bila v šolski avli na ogled potujoča razstava Pot knjige: od avtorja do bralca. Avtor zgodbe je naš letošnji gost Žiga X. Gombač (ilustracije David Krančan). Učenci so tako preko stripovske zgodbe spoznali proces nastanka knjige.

Zaključek bralne značke in razstava Pot knjige na OŠ Grm Novo mesto
Simona Gregorčiča Kobarid

Razstava Pot knjige v OŠ Simona Gregorčiča Kobarid, 2. oktober–12. oktober 2018

Od 2. do 12. oktobra 2018 je bila na gostovanju na OŠ Simona Gregorčiča Kobarid razstava Pot knjige, od avtorja do bralca. Na ogled je bila postavljena v šolski knjižnici. Razstavo si je med poukom ogledalo 10 oddelkov, od 1. do 6. razreda, in predšolska skupina iz vrtca. Učenci od 7. do 9. razreda so si razstavo ogledali med odmori in po pouku.

Razstava Pot knjige v OŠ Zadobrova

Razstava Pot knjige v OŠ Zadobrova, 29. januar–9. februar 2018

Od ponedeljka, 29. januarja do petka, 9. februarja 2018 je bila razstava Pot knjige, od avtorja do bralca na gostovanju v OŠ Zadobrova. Razstavo si je med poukom ogledalo vseh 13 oddelkov od 1. do 5. razreda. Voden ogled po razstavi je bil izveden v 12 oddelkih in v petih skupinah vrtca Miškolin. Učenci od 6. do 9. razreda so si razstavo ogledali med odmori in po pouku. Najmlajši obiskovalci so bili stari 3 do 4 leta najstarejši pa so bili dedki in babice učencev.

Razstava Pot knjige v OŠ Zadobrova
Razstava Pot knjige v OŠ Zadobrova
Razstava Pot knjige na OŠ Antona Ukmarja Koper

Razstava Pot knjige na OŠ Antona Ukmarja Koper, 8.–24. januar 2018

Razstava Pot knjige, od avtorja do bralca, je obiskala Osnovno šolo Antona Ukmarja Koper. Na ogled je bila postavljena v prostorih šolske knjižnice. Pri organizaciji in izpeljavi razstave so kot vodiči sodelovali učenci 8. in 9. razreda. Vodeni ogledi so bili organizirani v okviru pouka knjižnično informacijskih znanj za učence 4., 5. in 6. razreda – skupaj devet oddelkov.

Razstava je bila na ogled od 8. do 24. januarja 2018.

Mateja Kokošar, knjižničarka

 

Razstava Pot knjige na OŠ Antona Ukmarja Koper
Razstava Pot knjige na srečanju ravnateljev OŠ v Portorožu

Razstava Pot knjige na srečanju ravnateljev OŠ v Portorožu, november 2017

Razstava Pot knjige na srečanju ravnateljev OŠ v Portorožu
Razstava Pot knjige na OŠ Danila Lokarja Ajdovščina

Razstava Pot knjige na OŠ Danila Lokarja Ajdovščina, 19. 10.–8. 11. 2017

Razstavo so si v šolski v avli ogledali vsi razredi šole. Učenci 1. in 2. razreda so prišli pod vodstvom razredničark, učence 3. razreda je v sklopu obravnave praznikov na ogled popeljala šolska knjižničarka, ki je učencem predhodno predstavila življenje in delo reformatorja Primoža Trubarja. Četrtošolci so z ogledom omenjene razstave nadgradili kulturni dan z naslovom V knjigah se skrivajo zakladi. Učenci 5. razreda so si jo ogledali v zadnjih dneh pouka pred jesenskimi počitnicami v povezavi z bližajočim državnim praznikom. V tem času so si razstavo pod vodstvom šolske knjižničarke ogledali tudi učenci, ki obiskujejo osnovno šolo z nižjim izobrazbenim standardom. Pred jesenskimi počitnicami so si jo organizirano ogledali tudi posamezni oddelki OPB-ja.

Razstavo so nadgradili z razstavnimi vitrinami, kjer se je s pomočjo strokovnih knjig sledilo razvoju pisav in pisnih podlag skozi zgodovino.

Ob pomembni 500. obletnici reformacije je pred jesenskimi počitnicami učence in zaposlene na šoli nagovorila gospa ravnateljica. Prispevek o tem je objavljen tudi na šolski spletni strani (http://www.os-ajdovscina.si/). Tam je zabeleženih tudi nekaj fotografskih utrinkov.

Razstava Pot knjige na OŠ Danila Lokarja Ajdovščina
Pot knjige na Kulturnem bazarju 2017

Pot knjige na Kulturnem bazarju 2017, 30. 3. 2017

Pot knjige na Kulturnem bazarju 2017
Razstava Pot knjige na Art kampu

Pot knjige, od avtorja do bralca – potujoča razstava na festivalu Art kamp 2017, 23. 6.–1. 7. 2017

Razstava je bila postavljena na prizorišču festivala Art kamp, v sklopu Bralna plaža, ki je namenjen promociji bralne kulture. Razstavo si je z zanimanjem ogledalo več kot 2000 obiskovalcev vseh starosti.

Vsak dan v času trajanja festivala so ob razstavi potekale tudi ustvarjalne delavnice, ki so se vsebinsko navezovale na Pot knjige (izdelava lutke knjižnega molja, pisanje in kolaž zgodb, ilustriranje, tiskanje kaligrama, izdelava knjige, journal art ...).

Razstava je služila kot dobro izhodišče za ustvarjanje v rednem programu Čas kratke zgodbe.

Razstava Pot knjige na Art kampu

Žiga X. Gombač – spoznaj avtorja in predstavitev razstave Pot knjige (Čitalnica na dvorišču)

Na razstavo Pot knjige nas je 24. 6. ob 10.30 v Mestnem parku Maribor v okviru festivala Art kamp popeljal avtor razstave Žiga X. Gombač. Z glavnim junakom, simpatičnim knjižnim moljem v stripu nam je predstavil, kako nastane knjiga. Žiga X. Gombač je slovenski mladinski pisatelj, ki nam je povedal, zakaj je postal pisatelj, kaj rad počne v življenju in še marsikaj drugega. S svojim nastopom je zelo pritegnil obiskovalce.

Dogodek je obiskalo več kot 50 obiskovalcev (otroci, starši in drugi obiskovalci).

Razstava Pot knjige v OŠ Matije Čopa

Razstava Pot knjige na OŠ Matije Čopa, Kranj, 8.–17. 5. 2017

Učenci 1. in 2. triade so si razstavo Pot knjige ogledali organizirano v okviru KIZ-a. Plakati so jih zelo pritegnili, še posebej so bili pozorni na avtorja besedila Žiga X Gombača, saj so ga na šoli gostili v Noči knjige. Razstavi so dodali še izdelke in fotografije, ki so nastali ob Noči knjige 2017 – učenci so namreč izdelali svojo knjigo (besedilo, ilustracije, naslovnica, vezano …). Pot knjige od avtorja do bralca je bila tako še bolj zanimiva.

Razstava Pot knjige v OŠ Matije Čopa
Razstava Pot knjige v OŠ Beltinci

Razstava Pot knjige od avtorja do bralca v OŠ Beltinci, 10.–21. 4. 2017

Osnovna šola Beltinci leži sredi prekmurske ravnice ob magistralni cesti Murska Sobota–Lendava. Šolska knjižnica je srce šole, neke vrste center, ki se pomembno in uspešno vključuje v življenje šole in okolja. Razstava "Pot knjige od avtorja do bralca" je bila vključena v pouk slovenščine na razredni in predmetni stopnji ter izvajanje interesnih dejavnosti.

Razstava Pot knjige in Vesna Radovanovič v OŠ Beltinci

Na literarnem srečanju z naslovom "Radi beremo – večer s pisateljico in knjigo", je v četrtek, 20. 4. 2017, v goste prišla pisateljica in pravljičarka Vesno Radovanovič. Skupaj so si s tretješolci natančno ogledal in razložili posamezne plakate razstave. Posebej je navdušil plakat, ki govori o tem, zakaj beremo.

azstava Pot knjige ob kulturnem dnevu/dnevu odprtih vrat OŠ Šalovci z naslovom Ob slovenskem kulturnem prazniku, 6. 2. 2017

Razstava Pot knjige ob kulturnem dnevu/dnevu odprtih vrat OŠ Šalovci z naslovom Ob slovenskem kulturnem prazniku, 6. februar 2017

Učenci od 1. do 4. razreda so se že v petek, 3. februarja 2017, seznanili z razstavo Pot knjige.

Razstava Pot knjige ob kulturnem dnevu/dnevu odprtih vrat OŠ Šalovci z naslovom Ob slovenskem kulturnem prazniku, 6. 2. 2017

Učiteljice so jim predstavile posamezne faze nastanka knjige, s pomočjo simpatičnega knjižnega molja - Kratke zgodbe, zapisane v stripu, avtorja Žige X. Gombača in z ilustracijami Davida Krančana.

Razstava Pot knjige ob kulturnem dnevu/dnevu odprtih vrat OŠ Šalovci z naslovom Ob slovenskem kulturnem prazniku, 6. 2. 2017
Razstava Pot knjige ob kulturnem dnevu/dnevu odprtih vrat OŠ Šalovci z naslovom Ob slovenskem kulturnem prazniku, 6. 2. 2017

Učenci so bili nad predstavitvijo navdušeni, sami pa so že začeli razmišljati o vsebini in ilustracijah svoje knjige, ki so jo ustvarili do ponedeljka, ter jo predstavili ob Dnevu odprtih vrat.

Razstava Pot knjige ob kulturnem dnevu/dnevu odprtih vrat OŠ Šalovci z naslovom Ob slovenskem kulturnem prazniku, 6. 2. 2017

Zbrani so si ob tej priložnosti lahko ogledali tudi razstavo Pot knjige – od avtorja do bralca Javne agencije za knjigo Republike Slovenije, na katero jih je povabil prijazni knjižni molj, ki sta ga narisali učenki Iva in Nika.

Knjižnica – Kulturni center Lendava-Pot knjige

Razstava Pot knjige v Knjižnici – Kulturnem centru Lendava, 4. oktober 2016

Razstavo POT KNJIGE smo svečano odprli in na kratko predstavili ob posvetu "Kako s kulturo izboljšamo otrokov in mladostnikov vsakdan", ki je potekal v Gledališki in koncertni dvorani v Lendavi v organizaciji Zavoda republike Slovenije za šolstvo. Na otvoritvi je bilo prisotnih 80 obiskovalcev, v dveh tednih pa si je razstavo ogledalo okoli 500 obiskovalcev, med njimi je bilo tudi več organiziranih obiskov. Razstavo je odprl in občinstvu predstavil Sebastijan Časar, bibliotekar Knjižnice – Kulturnega centra Lendava.

Pot knjige na Pikinem festivalu v Velenju

Razstava Pot knjige na Pikinem festivalu v Velenju, 18.–24. september 2016

Knjižnica Velenje vsako leto sodeluje na enem največjih otroških festivalov v Sloveniji, Pikinem festivalu. Letošnji, 27. Pikin festival, je potekal pod sloganom »Sam svoj mojster«. Poleg številnih delavnic, pripovedovanja, ustvarjanja, podelitve Pikine bralne značke in še marsičesa, so letos na prizorišču festivala, natančneje v Pikini knjižni četrti, prikazali, kako nastane knjiga.

Pot knjige na Pikinem festivalu v Velenju

Razstavo Pot knjige, Davida Krančana in Žige X Gombača, so uporabili kot liste na drevesih. Ker je Pot knjige predstavljena nazorno in v obliki stripa, se je ustavilo resnično veliko ljudi, ki so si samo predstavitev z zanimanjem ogledali, kar je bil seveda tudi osnovni namen.

 

Žiga Gombač v Kopru

Razstava Pot knjige ob kulturnem dnevu OŠ Koper in Srednje šole Izola (predšolska vzgoja) z naslovom Knjige in knjižnice pred knjigarno Libris v Kopru, nastop avtorja Žige X. Gombača, 4. maj 2016

4. maja 2016 so se učenci petih razredov Osnovne šole Koper v okviru Kulturnega dneva »Knjige in knjižnice«, mudili tudi na Prešernovem trgu v Kopru, pred knjigarno Libris. Skupaj z dijaki 2. letnika Predšolske vzgoje Srednje šole Izola in pisateljem Žigo X Gombačem smo jim predstavili »Pot knjige«. Dijaki so otrokom zgodbo o življenju knjige predstavili s pomočjo plakatov, z zanimivo zgodbo pa je to popotovanje zaključil še pisatelj Žiga X Gombač.

Pot knjige v Kopru

V okviru kulturnega dneva »Knjige in knjižnice« so učenci tudi obiskali Oddelek za mlade bralce v Kopru in Oddelek italijanike v Kopru Osrednje knjižnice Srečka Vilharja, Medobčinsko društvo slepih in slabovidnih oseb Koper ter Medobčinsko društvo gluhih in naglušnih oseb Koper. V teh ustanovah so spoznali različne oddelke splošne knjižnice, razliko med klasično in elektronsko knjigo, knjige v Braillovi pisavi in knjige, ki so opremljene s simboli znakovnega jezika.

Pot knjige v MKL

Razstava Pot knjige v Mestni knjižnici Ljubljana, knjižnica Otona Župančiča: ob simpoziju in razglasitvi nominacij desetnice 2016, april–maj 2016

Pot knjige v MKL