Preskoči na vsebino
JAK RS
JR10–ŠTIPENDIJE–KN–2024 JR9–DŠ–PREVAJALCI–2024 JR3–KNJIGA–2024–2025 JR8–RSK OŠ in SŠ–2024 JR7–KRITIKA-SM–2024

Pogosta vprašanja

1. Napisal sem roman. Ali mi lahko pomagate pri izdaji, vsaj pri pokritju stroškov tiska?

Na Javni agenciji za knjigo Republike Slovenije lahko sofinanciramo knjižne izdaje in druge kulturne projekte s področja knjige izključno prek razpisov in pozivov. V arhivu razpisov in pozivov si lahko ogledate pogoje za sodelovanje na razpisih, dodajamo pa, da se na razpise za področje izdaje knjig ne morejo prijavljati samozaložniki.

2. Želel bi napisati knjigo in prosim za finančno podporo, da bi lahko v miru ustvarjal. Kako jo je mogoče prejeti?

Na Javni agenciji za knjigo Republike Slovenije na podlagi vsakoletnega razpisa podeljujemo delovne štipendije samozaposlenim s statusom na področju knjige in samostojnim podjetnikom z dejavnostjo na področju knjige. V arhivu razpisov in pozivov si lahko ogledate pogoje za sodelovanje na tovrstnem razpisu.

3. Sem avtor knjige, ki se ukvarja s tematiko slovenskih izseljencev. Iščem založnika. Mi lahko pri tem pomagate?

Na Javni agenciji za knjigo Republike Slovenije med drugim sofinanciramo knjižne programe in posamične knjige slovenskim založnikom, ne posredujemo pa pri iskanju založnikov in vzpostavljanju stikov z založniki. Lahko pa vam svetujemo, na katero založbo, ki ima v svojem knjižnem programu tudi tovrstno tematiko, se lahko obrnete.

4. Kakšna je predpisana višina avtorskih honorarjev pri Javni agenciji za knjigo Republike Slovenije? Ali velja za celoten založniški trg in kako naj uveljavim honorar v taki višini?

Na Javni agenciji za knjigo Republike Slovenije predpisujemo najnižje avtorske honorarje, ki jih morajo izplačati založniki, izbrani na razpisih in pozivih agencije, ki imajo z agencijo sklenjeno pogodbo o sofinanciranju. Višina honorarjev je opredeljena v vseh besedilih naših razpisov, in sicer je naslednja: avtorjem izvirnih besedil v višini vsaj 500,00 EUR bruto na avtorsko polo, prevajalcem vsaj 350,00 EUR bruto na avtorsko polo, za izvirno pesniško zbirko za avtorja besedila pavšal v višini vsaj 3.500,00 EUR bruto, za prevod pesniške zbirke pavšal vsaj 3.200,00 EUR bruto in za avtorja besedila slikanice pavšal vsaj 850,00 EUR bruto za prvo naklado/izdajo. Določila najnižjih honorarjev niso obveza pri izdajanju nesofinanciranih knjižnih del, zagotovo pa so izhodišče za vaše pogajanje o honorarju z izdajateljem.