Preskoči na vsebino
JAK RS
JP1–MOBILNOST–2024 JR7–KRITIKA-SM–2024 JR5-TRUBAR-2024 JR4-P-2024 JR6-PS-2024

Slovenska stojnica na knjižnem sejmu v Frankfurtu 2016

Sejem je letos prinesel nekaj vsebinskih in prostorskih novosti: v hali 4.1. je zaživel sejem v sejmu, ARTS+, anglosaški založniki so zdaj stalni gostje hale 6.1. Mednarodna hala 5, v kateri je tudi slovenska stojnica, je z novo prostorsko kompaktnostjo sejma pridobila nekaj dodatne privlačnosti in je zelo dobro obiskana. Slovenija je bila letos in lani v hali 5.0., na stojnici C116 neposredna soseda sklopa nizozemsko-flamskih založnikov (letošnja regija z nazivom častne gostje) ter nacionalnih stojnic Poljske, Madžarske in Ruske federacije. S samostojnima stojnicama se od slovenskih založnikov v Frankfurtu predstavljata še Beletrina in Mladinska knjiga, slednja bo svojo samostojno prisotnost z letom 2017 razširila še na leipziški knjižni sejem. Po več letih smo ponovno uvedli tudi slovenski sprejem na prvi sejemski dan, druženje s slovenskimi avtorji in slovenskim craft pivom pa je stojnico dodobra napolnilo.

V sredo, 19. oktobra, je sejem obiskala tudi državna sekretarka na Ministrstvu za kulturo, Damjana Pečnik, ki je v družbi veleposlanice v ZR Nemčiji, Marte Kos in direktorja JAK, Aleša Novaka, opravila nekaj neformalnih pogovorov z vodstvom sejma. Znano je, da Slovenija kandidira za naziv častne gostje v letu 2021, v kratkem bo zato Slovenijo obiskal tudi direktor sejma, Juergen Boos.

Prihodnje leto Javna agencija za knjigo načrtuje povečanje stojnice na frankfurtskem knjižnem sejmu, in umestitev slovenskih gostov v izbrane sejemske programe. Medtem so se že začele tudi priprave na naslednji sejemski nastop v nemškem prostoru, ki bo na knjižnem sejmu v Leipzigu med 23. in 26. marcem 2017. Tam se Slovenija samostojno in v sodelovanju z mrežo Traduki predstavlja tudi s številnimi dogodki z avtorji (program v celoti bo znan v začetku prihodnjega leta), na sejmu pa bo na ogled tudi striparska razstava Alma & Anton: Svetovljanka sreča Meksikajnarja, ki bo premiero doživela prav ta konec tedna na Dunaju, v petek 28. oktobra bo namreč otvoritev razstave in pogovor z avtorji Marijanom Pušavcem, Zoranom Smiljanićem in Jakobom Klemenčičem v Literaturhaus Wien, v sodelovanju s SKICO.