Preskoči na vsebino
JAK RS
JR10–ŠTIPENDIJE–KN–2024 JR9–DŠ–PREVAJALCI–2024 JR3–KNJIGA–2024–2025 JR8–RSK OŠ in SŠ–2024 JR7–KRITIKA-SM–2024

JAK RS in slovenski založniki na knjižnem sejmu v Bologni 2023, 6. - 9. marec 2023

Med 6. in 9. marcem 2023 se je JAK RS udeležil mednarodnega knjižnega sejma otroške in mladinske literature v Bologni 2023.

Slovenija se je predstavila z nacionalno stojnico Javne agencije za knjigo RS, najavljeni so bili tudi logotip in smernice častnega gostovanja v Bologni 2024.

Na posebnem dogodku so, v organizacji JAK, potekali sestanki slovenskih in tujih založb. Založniki in uredniki iz Švice, Nemčije, Nizozemske, Grčije in drugih držav so bili navdušeni nad slovenskimi avtorji in ilustratorji.

Na dogodku, ki ga je povezovala v. d. direktorice JAK Katja Stergar, sta o slovenski otroški in mladinski književnosti spregovorili Jana Bauer in dr. Alenka Kepic Mohar. Na odru se jim je pridružila tudi vodja sejma Elena Pasoli, ki je poudarila, da z velikim navdušenjem pričakujejo predstavitev slovenskih avtorjev in ilustratorjev. Katja Stergar je predstavila tudi logotip Slovenije - častne gostje mednarodnega knjižnega sejma v Bologni 2024. 

Zadnji dan se je, na Knjižnem sejmu v Bologni 2023, odvijala tudi evropska konferenca Mednarodne zveze za mladinsko književnost - IBBY.

Udeleženci so prisluhnili predstavitvi festivala angažiranega pisanja Itn., ki ga je pripravila ena od ustanoviteljic festivala, urednica in prevajalka Alenka Veler.

Dr. Tina Bilban, predsednica slovenske sekcije IBBY, pa je vse zbrane povabila na posebno konferenco o dobrih praksah s področja bralne kulture, ki se bo odvila 10. aprila 2024. Prizorišče konference bo osrednja bolonjska javna knjižnica Salaborsa.

Preden smo se odpravili domov, si nismo pozabili ogledati še razstave ilustracij del Itala Calvina.

Med 30 izbranih ilustratorjev se je, z ilustracijami Calvinovih pravljic, uvrstila tudi Ana Zavadlav.

Foto: Arhiv JAK RS