EU Skladi
  • Košarkarji s knjigami

#športajmoinberimo

Vodilo programa #športajmoinberimo je povezati mlade in vrhunske športnike ob pogovoru o branju in knjigi. Mladim športnikom želimo s tem programom predstaviti, kako lahko s pomočjo znanja iz knjig in branja kot tehniko treniranja možganov napredujejo tudi kot športniki. Hkrati želimo vplivati na njihov odnos do branja ter širiti védenje, da je bralna pismenost temeljna zmožnost za pridobivanje in ustvarjanje novega znanja v njihovem osebnem in športnem življenju.

V sklopu Nacionalnega medresorskega programa za spodbujanje branja med mladimi športniki, ki ga Olimpijski komite Slovenije predstavlja pod imenom #športajmoinberimo in ki ga vodi Mariborska knjižnica ter poteka v sodelovanju z Ministrstvom RS za izobraževanje in šport, Ministrstvom RS za kulturo, Zavodom RS za šolstvo ter Javno agencijo za knjigo RS, so se v letu 2020 odvijali trije dogodki v organizaciji splošnih knjižnic Koper, Maribor in Kranj.

Termini dogodkov #športajmo in berimo v letu 2020:

17. september 2020, ob 12:40 (za dogovorjene skupine): Osrednja knjižnica Srečka Vilharja Koper na lokaciji Univerze na Primorskem, Fakulteta za Humanistične Študije Koper. Gostje: Rajmond Debevc, Matej Znideršič in Špela Ponomarenko Janić.

24. september 2020, ob 10:00 (za dogovorjene skupine): Mariborska knjižnica na lokaciji Lutkovnega gledališča Maribor. Gostje: Filip Flisar, Tina Šutej in Aleš Zemljič.

30. september 2020, ob 11:00 (za dogovorjene skupine): Osrednja knjižnica Kranj - na lokaciji Mestne knjižnice Kranj. Gostje: Sara Isaković, Robert Kranjec, Tjaša Ristić.

Izbor dobrih, zelo dobrih in odličnih otroških in mladinskih knjig ter izbor strokovne literature na temo športa in gibanja najdete na tej povezavi.

Več informacij najdete tudi:

Evropski teden športa - 23.-30. 9. 2020

Nacionalni mesec skupnega branja - 8. 9.-11. 10. 2020

Dan slovenskega športa - 23. 9. 2020
 

#športajmoinberimo - priporočila za branje v letu 2020: KAJ BRATI, DA DIŠI PO ŠPORTU? (za odrasle, otroke in mladino)
- november 2020:  Veš, mašina, svoj dolg; Rimuzine in črkolazen
- december 2020: Rdeča laterna: Zadnji kolesar na dirki po Franciji; Kako je gospod Feliks tekmoval s kolesom

 #športajmoinberimo - priporočila za branje v letu 2021: KAJ BRATI, DA DIŠI PO ŠPORTU? (za odrasle, otroke in mladino, strokovna literatura)
- januar 2021: Mi smo medvedi; Zaletavi bober 
- februar 2021: Kla kla klasika; Repki; Mali učbenik preživetja 
- marec 2021: Nikoli ne reci, da te je strah; Štef in štafeta
- april 2021: Kjer veter spi; NK Svoboda; Sužnji zaslona 
- maj 2021: Pesem, ki jo lahko slišim le jaz, Izštekani najstniki in starši, ki štekajo, Nogometastični