EU Skladi
  • Košarkarji s knjigami

Utrinki 2019

ZPKZ Maribor

23. 4. 2019, Noč knjige

V Zavodu za prestajanje kazni zapora Maribor smo se dogodku letos pridružili v okviru projekta ViA.V ta namen smo pripravili dan odprtih vrat zavodske knjižnice, zaprtim osebam omogočili branje knjig do polnoči in osrednjo kulturno prireditev namenjeno vsem zaprtim osebam. Prireditev, ki so jo popestrili zunanji gosti, se je odvijala v dvorani zavoda v torek, 23. aprila 2019. 
Pomen kulture branja je kot prvi preko svojih pesmi predstavil tržaški pesnik in predsednik Društva Bralne značke Slovenije Marko Kravos. Z odlomki iz svoje knjige z naslovom Igra in biseri je svoje razmišljanje ter pomemben del svojega življenja vsem prisotnim približal pisatelj in alpinist Bogdan Biščak. Vodja knjižnice Pekre, Suzana Slavič, je skupaj s svojima sodelavcema, Adico Kovše in Robertom Kerežijo, zbranim približala svet pripovedovanja pravljic odraslim. Orlando Uršič, založnik in pisatelj ter lanskoletni mentor projekta »Vključujemo in aktiviramo!« v našem zavodu in letošnji mentor Tone Partljič, sta vsak s svojo zgodbo o nenavadnem, zanimivem in nevsakdanjem dogajanju v našem mestu v bližnji preteklosti, na hudomušen in zabaven način popeljala bogato kulturno prireditev h koncu. Z glasbenimi vložki sta srečanje popestrila kitarista David Rebernik in Martin Uršič.
V bogatem kulturnem večeru je vse udeležence in goste v imenu Zavoda za prestajanje kazni zapora Maribor nagovorila gospa Marina Veselič, vodja Sektorja za tretma. Ob koncu prireditve so si zaprte osebe lahko izbrale knjige, ki sta jih v ta namen podarila Društvo Bralne značke Slovenije in knjižnica Zavoda za prestajanje kazni zapora Maribor.

Fotografija: ZPKZ Maribor

Društvo Projekt Človek

15. 2. 2019, Maja Šubic

V okviru ilustratorskega dela, kjer z mentorico Majo Šubic spoznavajo prvine poslikave telesa (v navezavi s prvo knjigo Pogodba Mojce Širok), je skupino obiskal tetovator Sašo Dudić, ki je podrobno predstavil ta poklic.

Fotografija: Društvo Projekt Človek

26. 1. 2019, Maja Šubic

Ilustratorski modul v skupini Društva Projekt Človek vodi slikarka Maja Šubic, ki se je z načrtom dela približala literarnemu delu. Delavnica je vezana na temo mafija, ki jo v svojem delu opisuje prvo obravnavana knjiga Mojce Širok Pogodba. S pomočjo različnih pripomočkov so se pogovarjali o poslikavi telesa, tattojih in naredili tudi načrt kako bi poslikali svoje telo.

Fotografije: Mojca Bergant Dražetić

23. 1. 2019, Anja Radaljac

V letu 2019 mentorsko delo v Društvu Projekt Človek, v Terapevtski skupnosti Sopotnica, opravlja Anja Radaljac. Skupina je delo začela z branjem kriminalnega romana Mojce Širok Pogodba. Avtorica in odlična raziskovalna novinarka je skupino tudi obiskala.

Fotografija: Društvo Projekt Človek

Zavod Pelikan-Karitas (Terapevtska skupnost za zasvojene s pridruženimi težavami v duševnem zdravju – TS Sostro)

19. 6. 2019, Miljana Cunta

Pomlad v Skupnosti Pelikan je bila v znamenju gostovanj. Dr. Borut Škodlar je varovance seznanil s terapevtsko močjo pesniške besede, dr. Manca Košir jih je navdihnila s svojimi pesmimi in nalezljivim zaupanjem v življenje. Ana Schnabl jih je poučila, kako nastane dobra zgodba, in dovolila, da njeni junakinji izberejo ime in jo odpeljejo v Tivoli. Z Dušanom Šarotarjem in njegovim Mariom so potovali po otoku Pašman in zasnovali košček filmskega scenarija. Obiskala nas je tudi TV ekipa in nas za prispevek v izobraževalni oddaji Na kratko posnela, ko smo skupaaj s psičko Tajro končno uživali na soncu.

Fotografije: Miljana Cunta in TS Sostro

10. 5. 2019, Meta Wraber

Mentorica ilustriranja v skupini TS Sostro je letos Meta Wraber. Na tokratnem srečanju so se udeleženci lotili izdelave različnih tihožitij.

Fotografije: Mojca Bergant Dražetić

26. 3. 2019, Miljana Cunta

Na tokratnem srečanju je skupino obiskala pisateljica Nataša Konc Lorenzutti, ki kot mentorica projekta ViA v letu 2017 hišo terapevtske skupnosti zelo dobro pozna. Pogovar je tekel o njeni knjigi Kava pri dišečem jasminu, en odlomek je skupina poskušala tudi uprizoriti. Preden so se lotili dramatizacije se je bilo seveda treba ogreti in sprostiti.

Fotografije: Miljana Cunta

21. 3. 2019, Miljana Cunta

V Plečnikovi hiši pridobljeno znanje je skupina doživela še na Plečnikovi turi po Ljubljani. Matjaž Bolčina jih je peljal po Plečnikovi Ljubljani. Pot jih je vodila od NUK, po Vegovi ulici do Kongresnega trga, od tam na nabrežje, čez Čevljarski most do Stare Ljubljane na Tržnico, kjer so si za kratek hip oddahnili na kavi. Izlet so zaključili v Trubarjevi hiši literature, v kateri so se na svetovni dan poezije pripravljali na branje. Tudi skupina se je namreč skozi cel mesec ukvarjala s poezijo.

Fotografije: Miljana Cunta

15. 2. 2019, Miljana Cunta

Na sončen februarski dan si je skupina ogledala Plečnikovo hišo in tam s pomočjo arhitekta Matjaža Bolčine izvedela veliko zanimivega o arhitekturi, njeni zgodovini, vlogi in mestu v današnjem svetu. Plečnikovi hiši se iskreno zahvaljujejo za prijazen sprejem in brezplačno gostovanje.

Fotografije: TS Sostro

29. 1. 2019, Miljana Cunta

Tokrat skupino obišče teolog, in velik poznavalec Biblije Matjaž Črnivec, ki podrobno predstavi to knjigo. Še po koncu srečanja so se vrstila vprašanja o začetku sveta, razmerju med vero in znanostjo, ki jih je bilo dovolj za še eno srečanje.

Fotografije: Miljana Cunta

25. 1. 2019, Miljana Cunta

Eden od varovancev se je mentorici Miljani po srečanju, ki je bilo posvečeno Trubarju, zahvalil z besedami, da šele sedaj zares razume duha tega človeka. Navdihnjena s tem lepim odzivom je mentorica organizirala obisk Trubarjeve domačije, kjer so tega nenavadnega duha lahko vsi začutili še bolj neposredno. V Rašici so prisluhnili doživetemu pripovedovanju gospoda Andreja, ki je odstrl nekatere neznane in tudi bolj osebne vidike Trubarjeve osebnosti. Ogledali so si spominsko sobo, mlin in žago. V kavarni so si izmenjali vtise. Obisk Rašice je celotni skupini pomenil veliko, tudi tisti najbolj tihi so se oglasili, da so veseli izhodov v svet.

Fotografija: Miljana Cunta in TS Sostro

22. 1. 2019, Miljana Cunta

Uvodna srečanja posvetijo prvi slovenski knjigi, slovenskemu jeziku in pomenu prevoda Biblije. V navezavi na Trubarja jih je obiskal tudi prvi gost, dr. Kozma Ahačič, ki jim je pripravil kratko predavanje o razvoju slovenščine od začetkov v 7. stoletju do danes, o ključnih etapah za razvoj jezika proti današnji knjižni slovenščini. Obisk so nadgradili s kreativno vajo, kjer so primerjali takratni jezik z današnjim. Del srečanja posvetijo tudi slovnicam in slovarjem, s katerimi se ukvarja gost. Znanje preizkusijo tudi z nekaterimi dostopnimi orodji na spletu. Srečanje je bilo nadvse prijetno.

Fotografije: Miljana Cunta

8. 1. 2019, Miljana Cunta

Mentorstvo usposabljanja ViA v letu 2019 v TS Sostro vodi pesnica Miljana Cunta. Že prvo srečanje je bilo zelo kreativno, saj so se udeleženci predstavili s pomočjo svojih imen. Prvi poskusi pisanja so pokazali, da se v skupini skriva veliko talentov, ki se bodo tekom leta brusili in krepili. Nekateri udeleženci so izbrali bolj sintentičen pristop s pomočjo pridevnikov, veliko pa jih je napisalo svojo prvo pesem, ki spominja na pravi osebni manifest.

Fotografija: Miljana Cunta

Društvo Šent / Društvo Ozara Maribor

5. 9. 2019, Leonora Flis

Na tokratnem srečanju je skupino obiskala vsestranska glasbenica Ana Delin. Na srečanju so imeli udeleženci možnost spoznati različne instrumente, s pomočjo katerih so se tudi predstavili. Tokrat je glasba odpirala vse čute in poskrbela za zelo dobro vzdušje v skupini.

Fotografija: Leonora Flis

27. 6. 2019, Leonora Flis

Gostovanje Boštjana Videmška je skupina težko pričakovala. Pogovor se je začel z njegovim poročevalskim delom iz kriznih con, ki pa, kot je razložil, se umika iz njegovega spektra delovanja. Pojasnil je, kaj je zanj avtentično novinarstvo, kaj je smisel pisanja, poročanja, pogovarjamo se o predsodkih, o stereotipnih videnjih in sprejemanju beguncev po svetu. Skupina je odprla temo vloge in pomena medijev danes, predvsem so osvetlili teme razisma, ksenofobije ter zmotnih in pomanjkljivih razumevanj, ki takšne ideje pogojujejo. Odprla se je zelo dinamična razprava, ki je skupino vodila po različnih koncih sveta. Za konec so si z gostom ogledali še video o sirskemu beguncu Ramiju, ki je danes priznani violinist. Boštjan je pojasnil, kako sta bila s fotografom Juretom Erženom, osebno del Ramijeve zgodbe.

Fotografija: Tadeja Kapun

20. 6. 2019, Leonora Flis

Tokrat je skupino obiskal Sebastijan Pregelj. Pogovarjali so se o vprašanju soočanja pričakovanj okolice z osebnimi pričakovanji in se dotaknili vprašanja želja. Tematsko so se dotaknili tudi spominov na otroštvo in odraščanje. Gost je skupini predstavil tudi lastno literarno ustvarjanje in proces dela. Podrobneje pa jim je predstavil roman Kronika pozabljanja.

Fotografija: Tadeja Kapun

6. 6. 2019, Polona Lovšin

Skupina je nadaljevala ustvarjanje z mentorico ilustriranja Polono Lovšin in prepletla upodobitve sebe in drevesa v barvah (akril in barvni papir). Barve so skupini dale ustvarjalna krila.

Fotografije: Polona Lovšin in Mojca Bergant Dražetić

30. 5. 2019, Polona Lovšin

Ilustratorski modul v skupini Šent/Ozara vodi mentorica Polona Lovšin. Velik pomen svojih srečanj so posvetili čustvom in čutenju barv oz. načinom kako čustva prenesti na papir in jih izpovedati s pomočjo risbe. Pogovor je nanesel tudi na to, kako občutimo drevo, sebe, kot drevo. Navdih sta bili pesem Tomaža Pengova Drevo in knjiga Pesem za Liro Bine Štampe Žmavc.

Fotografije: Polona Lovšin

9. 5. 2019, Leonora Flis

Skupino je obiskala ilustratorka Samira Kentrić. Z njeno pomočjo so se udeleženci spomnili na prav posebno knjigo iz otroštva, Spominsko knjiga. Spomnili so se nekaj primerov, kako so kot otroci pisali in risali misli za spomin sošolcem, prijateljem in družinam, kasneje pa se spoprijli z izzivom, da ponovno poskušajo napisati prav tako posvetilo osebi, ki jim veliko pomeni. Nastala so čudovita osebna pisma, prav vsak od njih pa je skupini tudi predstavil zakaj je za posvetilo v spomin izbral določeno osebo. Srečanje s Samiro je na nek način uvod v prihodnje tedne, ko bo v skupini potekal modul ilustriranja, ki ag bo vodila ilustratorka Polona Lovšin.

Fotografije: Samira Kentrić

28. 2. 2019, Leonora Flis

Obiskal nas je novinar in publicist Ervin Hladnik Milharčič, ki nam je predstavil prvine pisanja novinarskih besedil in se s pogovorom o Bližnjem vzhodu navezal na naše trenutno branje Alamuta in njegovih prispevkov v knjigi Pot na Oriant.

Fotografija: Minka Žiberna

14. 2. 2019, Leonora Flis

Posebnost ene od letošnjih ViA skupin je, da sta se v Mariboru združili dve društvi - Šent in Ozara in skupaj sestavili ViA skupino, ki jo vodi pisateljica Leonora Flis

Fotografija: Sabina Zupan

Društvo Vezi

6. 8. 2019, Neli Filipić

Našo skupino je v Štanjelu obiskala pisateljica, pesnica in vsesplošna ustvarjalka Cvetka Bevc. V dih jemajočem nastopu je predstavila moč domišljije, pisane besede, igre, poezije in pesmi, odigrala je tudi več likov iz svoje zgodbe – skratka: izjemno energičen in navdihujoč nastop.

Fotografije: Neli Filipić

13. 6. 2019, Neli Filipić

Sredi še mladega poletja nam je Manca Košir v Društvo Vezi v Štanjelu »iz trebuha in neba« prinesla obilen zalogaj srčne topline, ki je izžarevala ne le iz njenih pesmi srčnic, ki nam jih je prebrala, temveč iz vsake njene besede, misli, občutka, ki ga je podelila ne udeležencem projekta ViA, pa tudi drugim uporabnikom Društva Vezi, ki so jo želeli srečati in poslušati. Mančina strast do pisane besede, njena odkritost in sposobnost, da se poveže z vsakim človekom – vse to je oplemenitilo naš dan in nam dalo nov zagon pri delu. Hvala Manci za vse, kar naredi, da bi ljudem prenesla svojo ljubezen do knjig.

Fotografije: Neli Filipić

23. 5. 2019, Ana Maraž

Likovni modul v skupini Društva Vezi v Štanjelu vodi izvrstna ilustratorka Ana Maraž. Udeležence z različnimi tehnikami in načini dela vodi skozi raznovrstno paleto likovnega ustvarjanja. Tokrat so se ukvarjli z odtisom in kolažem.

Fotografije: Mojca Bergant Dražetić

7. 5. 2019, Neli Filipić

Tokrat je v skupini gostoval likovni umetnik in pisec Arjan Pregl, ki je udeležencem na zanimiv in enostaven način prikazal, kako se lahko beseda in podoba prepletata. Udeleženci so pod njegovim vodstvom ustvarjali slike ali risbe iz svojega imena, poigrali so se s starim slovenskim izrazom »tristo kosmatih« ter poiskali lastni likovni in besedni izraz na znane lit. like in izreke. Bilo je zabavno in poučno.

Fotografije: Neli Filipić

16. 4. 2019, Neli Filipić

V zimsko pomladnem času je skupino obiskala vrsta uglednih ustvarjalcev in strokovnjakov s svojega področja, ki so udeleženkam in udeležencem prikazali različne vidike ustvarjanja, pripovedovanja in pisanja zgodb, osebne izkušnje in poglede na različne teme, ki se tičejo vseh. Pisateljica Suzana Tratnik je udeležencem na primeru svojih kratkih  zgodb razložila, kako osebne zgodbe s ščepcem domišljije nadgraditi, da bodo bolj celovite in za bralce zanimive. Novinarka in pisateljica Maša Ogrizek je našim udeležencem pojasnila razliko med novinarskim in ustvarjalnim pisanjem, ter jim omogočila, da so se za kratek čas prelevili v novinarja, ki intervjuva. Pisateljica Jedrt Lapuh Maležič jim je predstavila svojo osebno zgodbo o borbi za duševno zdravje, ki jo je s principom mešanja biografskih in domišljijskih elementom živo opisala v zbirki kratkih zgodb.

Fotografije: Neli Filipić

5. 2. 2019, Neli Filipić

S pomočjo umetnice Samire Kentrić so raziskovali, kako s preprosto podobo izražati čustva (in jih seveda tudi prepoznavati), se pogovarjali o tujosti in si ogledali njene bogato ilustrirane avtorske knjige.

Fotografije: Neli Filipić

15. 1. 2019, Neli Filipić

S pripovedovalko in pesnico Anjo Štefan so udeleženci ViA delavnic lahko prisluhnili pravljicam za odrasle in se seznanili z njeno prisrčno poezijo za otroke.

Fotografije: Neli Filipić

8. 1. 2019, Neli Filipić

Usposabljanje ViA v letu 2019 ponovno poteka tudi v Društvu Vezi. Letošnja skupina ustvarja pod mentorstvom pisateljice Neli Filipić v čudoviti kraški vasici Štanjel. Prvi pravi bralni in hkrati literarno ustvarjalni izziv je knjiga Noben glas, pisateljice Suzane Tratnik.

Fotografije: Sabina Zupan

SVZ Hrastovec

5. 6. 2019, Orlando Uršič

Skupina z mentorjem Orlando Uršičem spoznava različne literarne žanre, tokrat so se ustavili pri kratkih zgodbah. S pomočjo kreativnih vaj so v preteklih tednih postavljali temelje lastnih kratkih zgodb, ki jih bodo predstavili v letošnjem zborniku ViA.

Fotografije: Mojca Bergant Dražetić

25. 1. 2019, Anja Jerčič Jakob

Kar težko verjamemo, da je ilustratorski del delavnic ViA že za nami. Z nami je bila naša čudovita mentorica Anja Jerčič Jakob, ki nam je s pomočjo različnih tehnik pokazala, da je prav vsak od nas lahko umetnik. Delo smo povezovali s haikuji, ki smo jih spoznali z našim mentorjem Orlandom, pri Anji pa smo jih potem še likovno upodobili. Tokrat pa smo se dela lotili v drugi smeri, mi smo narisali nek vtis iz zimske narave, sedaj bomo pa na to poskušali sestaviti haikuje. Verjamemo, da nam bo uspelo.

Fotografije: Sabina Zupan

9. 1. 2019, Orlando Uršič

Veseli smo, da bo SVZ Hrastovec letos ponovno vključen v izvajanje projekta "Vključujemo in aktiviramo!". Letos se bo izvajal na lokaciji zavoda in na srečanjih združeval udeležence iz zavodskih enot. Projekt bo trajal od januarja do oktobra in se bo izvajal enkrat tedensko. Ilustratorski modul bo izveden v mesecu januarju. Delavnice ilustriranja bo vodila slikarka Anja Jerčič Jakob, glavnino srečanj pa bo vodil Orlando Uršič, direktor in glavni urednik založbe Litera. Delavnice bodo potekale na podlagi branja slovenske literature, udeleženci pa bodo pridobivali različne kompetence, ki jim bodo koristile v primeru vrnitve na trg dela. Vključitev v projekt ponuja priložnost predvsem mladim stanovalcem in tistim, ki ohranjajo vizijo in željo, da iz zavoda odidejo in čimbolj samostojno zaživijo. Udeleženci ob koncu uspešno opravljenega usposabljanja prejmejo potrdilo. Literarni in likovni prispevki, ki bodo tekom usposabljanja nastali, bodo objavljeni v zborniku, ki bo izšel ob zaključku projekta. 
Udeleženi so po današnjem uvodnem srečanju izkazali velik interes za sodelovanje v tem projektu.
Sproti bomo utrinke posameznih delavnic objavljali kar na naši spletni strani SVZ Hrastovec.

Vzgojni zavod Planina

24. 5. 2019, Cvetka Bevc

ViA skupina "Mi se ne damo" je popestrila zaključek šolskega leta v Vzgojnem zavodu Planina. Slovo nekaterih članov skupine, ki so se predstavili tudi z nastalo poezijo, je bilo lepo in zelo ganljivo.

Fotografije: Mojca Bergant Dražetić

15. 5. 2019, Gostovanje v SVŠGUGL

Skupina ViA iz Vzgojnega zavoda Planina, ki si je z mentorico Cvetko Bevc nadala gledališko ime "Mi se ne damo", je obiskala SVŠGUGL (Srednjo vzgojiteljsko šolo in umetniško gimnazijo Ljubljana) in se predstavila z igro Planinski muzikantje, ki jo v zadnjih mesecih pripravljajo. Dijaki iz SVŠGUGL so jim predstavili tudi svoje delo in srečanje izkoristili za prijetno druženje. Skupina Mi se ne damo se bo z igro v prihodnjih tednih predstavila tudi v Vrtcu Planina in ostalim varovancem in zaposlenim v Vzgojnem zavodu Planina.

Fotografije: Mojca Bergant Dražetić

24. 4. 2019, Cvetka Bevc

Ob Svetovnem dnevu knjige je udeležence ViA v Vzgojnem zavodu Planina obiskala Neli Filipić. Poleg pogovora o knjigah in njeni ustvarjalnosti je udeležence posebej navdušila s slikanico Požar. Zgodbo je predstavila s pomočjo papirnatega gledališča (kamišibaj). 

Fotografije: Cvetka Bevc in Vzgojni zavod Planina

27. 3. 2019, Cvetka Bevc in Ciril Horjak

Na tokratnem srečanju se je skupini pridružil še mentor ilustriranja, Ciril Horjak. V uvodu je skupina, skupaj z mentorico Cvetko Bevc, Cirilu predstavila svoje delo v predstavi "Planinski muzikantje", za katero bodo skupaj s Cirilom izdelali sceno. Cvetka je v uvodu poskrbela, da se je telo vsakega od zbranih ogrelo in pripravilo na igro, kar je prineslo s seboj veliko smeha in zabave. V drugem delu srčanja se je skupini na prav poseben način predstavil tudi Ciril. V prvih poskusih likovne kreativnosti so se udeleženci znašli odlično.

Fotografije: Mojca Bergant Dražetić

3. 1. 2019, Cvetka Bevc

Že 3. januarja 2019 smo v Vzgojnem zavodu Planina začeli z delom. Naša mentorica bo celo leto pesnica in pisateljica Cvetka Bevc. Po uvodni delavnici je sledil nastop Roka Terkaja in Igorja Sakside, ki sta navdušila mlade poslušalce. Udeleženci so kasneje napisali odmeve na srečanje. Mlade moči so začele ustvarjati. Hvala Roku in Igorju, ki je spretno in duhovito odpiral pot poeziji!

Fotografije: Cvetka Bevc in Vzgojni zavod Planina