Preskoči na vsebino
  • Mednarodna sejemska stojnica JAK

Knjižni sejem v Leipzigu, 12. 3.–15. 3. 2009

Slovenska stojnica na knjižnem sejmu v Leipzigu 2009

 

Slovenska literatura se je leta 2009 predstavljala na mednarodnem knjižnem sejmu v Leipzigu. Slovenska nacionalna stojnica (C 501) je bila v mednarodni hali 4, ki je najbolj obiskana hala na sejmu, saj se v njej poleg največjih nemških založb predstavljajo tudi vsi mednarodni razstavljavci. Na stojnici so bile poleg promocijskega gradiva razstavljene knjige slovenskih založb, predvsem prevodi slovenskih avtorjev v nemščino. Predstavitvi na sejmu, ki jo je organizirala Študentska založba, smo namenili 29.210,48 EUR. Za predstavitve Slovenije na sejmu je poskrbela tudi Slovenska turistična organizacija (STO).

 

Za sejem smo natisnili katalog v nemščini, ki poleg programa, predstavitve slovenskih avtorjev in njihove bibliografije vsebuje tudi seznam literarnih prevajalcev iz slovenščine v nemščino, seznam institucij, ki lahko tujim založbam pomagajo pri prevajanju, promociji in kontaktih, ter seznam spletnih strani o slovenski literaturi.

 

Maja Vidmar in Goran Vojnović na knjižnem sejmu v Leipzigu 2009

V Leipzig sta letos potovala Goran Vojnović, avtor romana Čefurji raus! in letošnji nagrajenec Prešernovega sklada, ter pesnica Maja Vidmar, prav tako nagrajenka Prešernovega sklada 2006 za pesniško zbirko Prisotnost.

Sejemski program

Knjižni sejem v Leipzigu 2009
  • mednarodno večerno branje na elitni lokaciji v centru Leipziga, v kupoli leipziškega mestnega prometa, na katerem so brali Ulrike Draesner (Berlin), Ivana Sajko (Zagreb), Dragan Velikić (Beograd), Goran Vojnović in Maja Vidmar
  • mednarodna debata na sejmu (Forum International), na kateri so Maja Vidmar, Goran Vojnović, Ana Ristović (srbska pesnica) in Jan Wagner (nemški pesnik) govorili o poetikah v različnih jezikih
  • mednarodno branje z glasbenim programom v sodelovanju s fundacijo Traduki v znanem leipziškem artkinu (Cineding), kjer so nastopili Jovan Nikolaidis (Črna Gora), Arian Leka (Albanija), Nikola Madžirov (Makedonija), Richard Swartz (Nemčija), Ana Ristović (Srbija) in Goran Vojnović (Slovenija)

    Vsi dogodki so bili odlično obiskani. 

Fotografije: Katja Stergar