Preskoči na vsebino
  • Mednarodna sejemska stojnica JAK

Knjižni sejem v Leipzigu, 17. 3.–20. 3. 2011

 

Leipziški knjižni sejem, na katerem se je predstavilo 2150 razstavljavcev iz 36 držav, slovi po tem, da skuša knjige in njihove avtorje čim bolj približati bralcem. Njegovo uspešnost potrjuje novo rekordno število obiskovalcev – v štirih dneh je sejem obiskalo 163.000 ljudi.

 

Predstavitve slovenskih avtorjev

 

Številnim nemškim literarnim navdušencem so se z branji in sodelovanji v okroglih mizah predstavili tudi trije slovenski avtorji, Tadej Golob, Stanka Hrastelj in Miha Mazzini. Celosten pregled sodobne slovenske književnosti so si obiskovalci sejma lahko ustvarili z obiskom slovenske stojnice v mednarodni dvorani 4, kjer so bili razstavljeni prevodi različnih slovenskih avtorjev v nemščino, novejša knjižna produkcija v slovenskem jeziku in informativna gradiva o slovenski literarni sceni. Osrednje mesto na stojnici je pripadlo naslednjim slovenskim literarnim ustvarjalcem: Borisu Pahorju, Svetlani Makarovič, Slavoju Žižku, Milanu Deklevi, Andreju Blatniku, Vladu Žabotu, Maji Novak, Nataši Kramberger, Suzani Tratnik, Katarini Marinčič in Mojci Kumerdej ter seveda že omenjenim trem avtorjem, ki so bili prisotni v Leipzigu.

 

 

Stanka Hrastelj na knjižnem sejmu v Leipzigu 2011

Stanka Hrastelj se je predstavila z izborom svojih pesmi, ki jih je v nemščino prevedla Ann-Catrin Apstein-Müller.

Tadej Golob na knjižnem sejmu v Leipzigu 2011

Tadej Golob je v Leipzigu predstavil svoj s kresnikom nagrajeni roman Svinjske nogice. Ob njem sta Hana Stojić, koordinatorka Tradukijeve regionalne pisarne v Sarajevu (levo) in tolmačka Amalija Maček (desno).

Miha Mazzini na knjižnem sejmu v Leipzigu 2011

Miha Mazzini (v pogovoru z Alido Bremer) je obiskovalce tradicionalne in odlično obiskane (okoli 500 ljudi) »Balkanske noči« navdušil s kratkim filmom Sirota s čudežnim glasom.