Preskoči na vsebino
JAK RS
JR9–DŠ–PREVAJALCI–2024 JR3-KNJIGA-2024-2025 JR10–ŠTIPENDIJE–KN–2024 JR8–RSK OŠ in SŠ–2024 JR7–KRITIKA-SM–2024

Knjižni sejem v Bologni, 24. 3.–27. 3. 2014

Na sejmu je razstavljalo okoli 1200 razstavljavcev iz 75 držav. Slovenska nacionalna stojnica, ki smo jo organizirali na Javni agenciji za knjigo Republike Slovenije, je bila na svojem običajnem mestu v hali 29, na njej pa so brezplačno, kot ponavadi, razstavljali različni slovenski in zamejski založniki.

Na stojnici smo predstavili najnovejše naslove slovenskih avtorjev po izboru založnikov, posebej pa smo izpostavili tudi naslove lani nagrajenih avtorjev in ilustratorjev. Poleg novega kataloga avtorjev in ilustratorjev v angleškem jeziku, ki vsebuje tudi seznam založnikov ter oblike sofinanciranja, smo pripravili tudi knjižico z vzorčnimi prevodi dela Modrosti nilskih konjev Petra Svetine, ki so nastali poleti na našem prevajalskem seminarju.

Na stojnici je bilo več kot 15 naslovov del z ilustracijami Damijana Stepančiča, v zadnjem času najbolj nagrajevanega in izjemno plodnega ilustratorja, dela Alenke Sottler, Petra Škerla, ki je s svojimi ilustracijami sodeloval tudi na veliki mednarodni sejemski razstavi, Marlenke Stupica, Izarja Lunačka in Danijela Demšarja.

Osrednji predstavljeni avtorji so bili Evald Flisar, Lučka Kajfež Bogataj, Neža Maurer, Vinko Möderndorfer, Slavko Pregl, Barbara Simoniti, Peter Svetina in Janja Vidmar, vsi prejemniki nagrad s področja otroške in mladinske literature.

Založniki so za stojnico poleg knjig prispevali tudi svoje tujejezične kataloge, druga promocijska gradiva za posamične knjige, npr. kazalke, zloženke in razglednice, knjige pa so opremili s tujejezičnimi povzetki in svojimi kontakti.

Na sejmu so se vrstile različne podelitve mednarodnih nagrad, potekal pa je tudi strokovni program za založnike, avtorje, ilustratorje, mentorje branja. Srečanj z avtorji in ilustratorji se je udeležilo tudi več kot sto slovenskih oblikovalcev.

Vse več slovenskih založnikov ima na sejmu tudi samostojne stojnice – tako so se v letu 2014 predstavljali Založba Mladinska knjiga, Morfem, Založba Sanje in prvič tudi Založba Pivec.

Predstavitve na bolonjskem knjižnem sejmu 2014

Fotografije: Katja Stergar, Snežna Alič, Tjaša Urankar