Preskoči na vsebino
JAK RS
JR9–DŠ–PREVAJALCI–2024 JR3-KNJIGA-2024-2025 JR10–ŠTIPENDIJE–KN–2024 JR8–RSK OŠ in SŠ–2024 JR7–KRITIKA-SM–2024

Knjižni sejem v Leipzigu, 11. 3.–15. 3. 2015

V letu 2015 smo na nacionalni stojnici Javne agencije za knjigo Republike Slovenije (hala 4, stojnica D503) predstavili več kot 20 vabljenih založb. Predstavitev je bila zanje ponovno brezplačna.

Na stojnici smo predstavili najnovejšo produkcijo slovenskih avtorjev po izboru založnikov ter slovenska in prevedena dela izbranih avtorjev. Za predstavitev so založniki lahko dostavili tudi svoje tujejezične kataloge in druga promocijska gradiva.

Natašo Kramberger in Dušana Šarotarja sta na sejem povabila Javna agencija za knjigo in mreža Traduki. Miha Mazzini je bil gost mednarodnega projekta TransStar in mreže Traduki. Na sejmu je sodelovala tudi letošnja Jenkova nagrajenka Anja Golob, katere pesmi so tik pred tem izšle v nemškem prevodu.

Posebej smo izpostavili tudi dela Mikija Mustra, letošnjega prejemnika Prešernove nagrade za življenjsko delo.

Na naslednjih povezavah lahko dostopate do programa nastopov slovenskih avtorjev na knjižnem sejmu v Leipzigu in v Berlinu, ki je nastal v sodelovanju Javne agencije za knjigo Republike Slovenije in Periskopa, do programa slovenskih nastopov v okviru mreže Traduki ter do celotnega programa mreže Traduki v nemščini.

Na knjižnem sejmu smo predstavili tudi novo promocijsko knjižico SkicaBuch 1. Izbor desetih vzorčnih prevodov in predstavitve avtorjev so nastali v sodelovanju Skice (Slovenski kulturni in informacijski center na Dunaju) in Javne agencije za knjigo Republike Slovenije. Knjižica je v elektronski obliki dostopna na spletni strani Skice.

Javna agencija za knjigo Republike Slovenije je dodatni program pripravila s Periskopom, Društvom za povezovanje ustvarjalnih pobud med Slovenijo in Nemčijo. Anja Golob, Nataša Kramberger in Dušan Šarotar so po zaključku knjižnega sejma v Leipzigu v organizaciji Periskopa nastopili še v Berlinu.

Branje Anje Golob v Lyrikbuchhandlung (Pesniška knjigarna)

V sredo, 11. 3., je slovenska pesnica Anja Golob brala izbor svojih pesmi, ki so nedavno izšle v nemškem prevodu v knjigi ab und zu neigungen. Dogodek je potekal v okviru projekta Lyrikbuchhandlung, ki od leta 2012 ob leipziškem knjižnem sejmu podpira nemške in avstrijske založbe, ki izdajajo pretežno poezijo.

Kje je Sarajevo danes?

V soboto, 14. 3., je Dušan Šarotar na odru Traduki sodeloval v literarnem pogovoru o Sarajevu dvajset let po vojni. Šarotar je v okviru programa Writer-in-Residence v Sarajevu preživel mesec dni, njegova doživetja, povezana s Sarajevom, pa so tematizirana v njegovem romanu Panorama. Njegovi sogovornici sta bili bosanska avtorica Adisa Bašić in nemška avtorica Kathrin Schmidt.

Balkanska noč

Literarni in glasbeni sprehod po mestih jugovzhodne Evrope
Na Balkanski noči, ki je potekala v soboto, 14. 3., je med osmimi avtorji, ki so predstavili svoje nagrajene zgodbe in knjige, povezane z mesti jugovzhodne Evrope, kot prvi nastopil slovenski pisatelj Dušan Šarotar.

Literarni in glasbeni sprehod po mestih jugovzhodne EvropeNa Balkanski noči, ki je potekala v soboto, 14. 3., je med osmimi avtorji, ki so predstavili svoje nagrajene zgodbe in knjige, povezane z mesti jugovzhodne Evrope, kot prvi nastopil slovenski pisatelj Dušan Šarotar. 

Branje Dušana Šarotarja in Daše Drndić ter pogovor z Mono Hornung
V nedeljo, 15. 3., sta hrvaška pisateljica Daša Drndić in slovenski pisatelj Dušan Šarotar predstavila svoja romana Sonnenschein in Biljard v Dobrayu, ki tematizirata usodo judovske skupnosti med drugo svetovno vojno in po njej. Branje je dopolnil pogovor o zgodovinskem spominu, identiteti ter mestih Trst in Murska Sobota.

Berlin, pogled od zunaj

V nedeljo, 15. 3., je slovenska avtorica in novinarka Nataša Kramberger na odru Traduki predstavila svojo najnovejšo knjigo Brez zidu, v kateri piše zgodbe o Berlinu. Poleg nje je nastopil tudi bosanski pisatelj Saša Ilić, ki je predstavil svoj roman Berlinsko okno.

Nataša Kramberger na knjižnem sejmu v Leipzigu 2015

Fotografije: Katja Stergar in Andrej Lovšin